Svi su jeli i nasitili se

Evanđelje dana za četvrtak, 16. lipnja 2022. godine: Svi su jeli i nasitili se. (Luka 9, 11b-17)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:
Govoraše Isus mnoštvu o kraljevstvu Božjem i ozdravljaše sve koji su trebali ozdravljenja.
Dan bijaše na izmaku. Pristupe dakle dvanaestorica pa mu reknu: »Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela jer smo ovdje u pustu kraju.« A on im reče: »Podajte im vi jesti!« Oni rekoše: »Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod.« A bijaše oko pet tisuća muškaraca.
Nato će on svojim učenicima: »Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset.« I učine tako: sve ih posjedaju. A on uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, blagoslovi ih i razlomi pa davaše učenicima da posluže mnoštvo.
Jeli su i svi se nasitili. I od preteklih ulomaka nakupilo se dvanaest košara. (Luka 9, 11b-17)

Evanđelje dana – komentar

Sve nade da će učenici zajedno provesti neko vrijeme s Isusom su bile raspršene kada se okupilo mnoštvo ljudi. No, On nikada nije bio prezaposlen da ih blagoslivlja. Zapravo, izrijekom se kaže kako ih primi (ili pozdravi), te ih je naučavao o kraljevstvu Božjem i ozdravljao one kojima je trebalo ozdravljenja.

Kako se primicalo veče, Dvanaestorica se uznemiriše. Tolikim je ljudima trebala hrana pa su od Gospodina zatražili da otpusti mnoštvo. Isus ih nije htio otposlati u okolna sela po hranu. Zašto bi učenici trebali putovati uokolo kako bi služili ljudima, a zanemariti ove koji su im na vlastitom pragu? Neka učenici nahrane mnoštvo. Zaiskao je od učenika da posjednu mnoštvo od pet tisuća muškaraca, osim žena i djece. Potom je, nakon što je blagoslovio, razlomio kruhove i stao ih davati učenicima, a oni su ih dijelili narodu. Zapravo, kad je objed završio, ostalo je više hrane nego što je bilo na početku. Od ostatka je napunjeno dvanaest košara, po jedna na svakog učenika.

Ovaj događaj je pun značenja za učenike, kojima je povjerena evangelizacija svijeta. Pet tisuća predstavljaju izgubljeno ljudstvo koje gladuje za Božjim kruhom. Učenici predstavljaju bespomoćne kršćane s naizgled ograničenim sredstvima, ali nespremne dijeliti ono što imaju. Gospodinova zapovijed: “Dajte im vi jesti” samo je ponovno izlaganje Velikog poslanja. Pouka glasi da, ako mu damo ono što imamo, Isus to može uvećati tako da nahrani duhovno gladno mnoštvo. Svijet može biti evangeliziran u ovom naraštaju ako kršćani predaju Kristu sve što jesu i što imaju. To je trajna pouka hranjenja pet tisuća ljudi. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što se svakodnevno brineš za našu dušu, duh i tijelo. Hvala što nas hraniš iz Tvoje Riječi, ali i daješ brojne materijalne blagoslove. Hvala što si uvijek uz nas i što nas podupireš svojom moćnom rukom. Pomozi da budemo zahvalniji, ali i spremniji svjedočiti drugima kakvog smo Spasitelja upoznali. Amen!