neplodnost
Foto: Pixabay

Problem neplodnosti može biti vrlo težak, posebice za parove koji su se veselili djeci cijeloga svoga života. Kršćanski parovi mogu početi pitati: „Zašto mi, Gospodine?“

Zacijelo Bog želi da kršćani budu blagoslovljeni djecom koju bi voljeli i njegovali. Za tjelesno zdrave parove, jedan od najbolnijih aspekata neplodnosti jest to što ne znaju je li to privremena ili trajna situacija. Ukoliko je privremena, koliko moraju čekati? Ukoliko je trajna, kako da to saznaju i što da stoga čine?

Biblija opisuje problem neplodnosti u nekoliko priča:

Bog je obećao Abrahamu i Sari dijete, ali ona nije rodila sina Izaka sve do devedesete godine (Postanak 11,30).

Izak, Rebekin muž, žarko se molio i Bog je odgovorio, što je dovelo do rađanja Jakova i Ezava (Postanak 25,21).

Rahela se molila i na kraju joj je Bog „otvorio utrobu“. Rodila je dva sina, Josipa i Benjamina (Postanak 30,1; 35,18).

Manoahova žena, koja je neko vrijeme bila neplodna, rodila je Samsona (Suci 13,2).

Elizabeta je u poodmakloj dobi rodila Ivana Krstitelja, Kristova navjestitelja (Luka 1,7, 36).

Sarina, Rebekina i Rahelina neplodnost (majke izraelskoga naroda) značajna je zbog toga što je njihova sposobnost da na kraju imaju djecu bila znak Božje milosti i naklonosti. Međutim, neplodni parovi ne smiju pretpostaviti da Bog zadržava svoju milost i naklonost od njih, niti smiju misliti da ih Bog nekako kažnjava. Kršćanski parovi moraju se čvrsto držati saznanja da su im u Kristu svi grijesi oprošteni i da nemogućnost imanja djece nije kazna od Boga.

Dakle, što bi kršćanski par trebao činiti? Dobro je tražiti savjete od ginekologa iIi drugih specijalista za plodnost. I muškarci i žene trebali bi živjeti zdravo kako bi se pripremili za trudnoću. Majke izraelskoga naroda žarko su se molile za začeće, tako da je molitva za djecu sasvim prikladna. Međutim, prvenstveno se trebamo moliti za Božju volju u našim životima.

Ako je Njegova volja da imamo dijete prirodnim putem, imat ćemo ga. Ako je Njegova volja da usvojimo, budemo udomitelji ili da budemo bez djece, onda to trebamo prihvatiti i rado činiti. Znamo da Bog ima božanski plan za sve svoje ljubljene. Bog je tvorac života. On dopušta začeće i zadržava začeće.

Bog je suveren i posjeduje svu mudrost i znanje (vidi Rimljanima 11,33-36). „Svaki dobar dar, svaki savršen poklon dolazi odozgo…” (Jakovljeva 1,17). Poznavanje i prihvaćanje ovih istina veoma će pomoći da se ukloni bol iz srca para koji ne može imati djece.

IZVORGotquestions.org