NaslovnicaVijestiNetflixova serija ''13 razloga'' potiče djecu i mlade na samoubojstvo

Netflixova serija ”13 razloga” potiče djecu i mlade na samoubojstvo

Sve je više optužbi na račun Netflixove serije ”13 razloga” nakon koje se povećao broj samoubojstava među djecom i mladima. 

Nedavno je za Mirror majka Rachael Warburton progovorila o samoubojstvu svoje 12-godišnje kćeri Jessice, za čiju smrt krivi Netflixovu seriju “13 razloga”.

“Jessica je gledala tu seriju s prijateljicama i ostavila listu od šest razloga zašto želi umrijeti”, ispričala je njezina majka koja sad smatra da bi seriju trebalo zabraniti. “Ta serija bi trebala biti zabranjena jer ju je moja kći gledala i jer daje djeci ideju da si naude”, smatra ona.

“Namjera te serije je da podigne svijest o samoubojstvu, ali ja vjerujem da ohrabruje mlade ljude da si oduzmu život. Svi Jessicini prijatelji su pričali o toj seriji i međusobno raspravljali o događajima u njoj. Treba upozoriti roditelje da ne dopuštaju djeci da gledaju tu seriju”, kaže.

Istraga nakon smrti 12-godišnjakinje otkrila je da su se ona i prijateljica i samoozljeđivale. U njezinoj sobi pronađen je metalni dio izvađen iz oštrila, a na nogama su joj pronađene porezotine, neke su bile formirane i u obliku određenih slova.

PROČITAJTE: IZLAZ: Poziv na samoubojstvo (FILM)

Policiju su pozvali Jessicini prijatelji nakon što je ona na društvenoj mreži objavila fotografiju svog stopala uz opis “RIP”. Policija je zatim otišla u njen dom u britanskom Warringtonu, gdje je 12-godišnjakinja živjela s ocem.

On ju je pronašao obješenu u ormaru, samo dva dana prije 13. rođendana.

Uz nju su pronađene bilješke koje su se odnosile na samoubojstvo te ime navodnog zlostavljača iz njezine škole.

Serija “13 razloga” počela se emitirati tri tjedna prije Jessicine smrti. British Board of Film Classification dao joj je oznaku “prikladno za starije od 15 godina”, osim onih epizoda koje su klasificirane kao “prikladne za starije od 18 godina”.

Prema studiji provedenoj u SAD-u, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije “13 razloga”, prenosi Index.