Neurokirurg otkriva činjenice o mozgu, no jednu tajnu samo Bog zna

"Najnevjerojatnije otkriće za mene je bila spoznaja da svijest nema nikakvo "mjesto" u tijelu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna".

Kako naš mozak radi? Ove činjenice bi vas mogle zanimati!

Kada je riječ o kirurgiji, neurokirurgija zauzima drugo mjesto prema složenosti, odmah nakon kardiokirurgije.

Do operacija na mozgu najčešće dolazi uslijed ozljeda, aneurizmi i tumora, a više detalja otkrio je akademik i priznati neurokirurg Arnold Fedorovič Smejanovič.

Profesor doktor Smejanovič je član bjeloruske Akademije znanosti i istaknuti znanstvenik na polju neurokirurgije. Počasni je znanstvenik Republike Bjelorusije.

Radio je kao istraživač, supervizor i vođa neurokirurskog odjela u bolnici u Minsku, bio je direktor Intraživačkog instituta za neurologiju, neurokirurgiju i fizioterapiju, ministar zdravlja Bjelorusije, a od 2006. godine nalazi se na čelu neurološkog odjela na klinici za neurologiju i neurokirurgiju regionalne bolnice u Minsku.

Autor je više od 400 znanstvenih radova i pronalazač 25 patenata. Tijekom duge karijere izvršio je više od 3.000 operacija mozga.

VIDI OVO: Mozak je aktivan nakon smrti, a osoba može znati da je mrtva

“Mozak je organ kao i svi ostali. Obavljamo mnoštvo intervencija i većina njih su potpuno uspješne”, otkriva doktor koji kaže da je mozak moćniji od bilo koje superstroja i da je on i dalje nevjerojatni misterij.

Zanimljive činjenice o mozgu

Ovih deset činjenica je dr. Smejanovič otkrio o mozgu zahvaljujući svakodnevnim operacijama.

– Na mnoga pitanja ne postoje odgovori. Na primjer, shvatili smo da broj moždanih funkcija i njegova sposobnost nemaju veze s inteligencijom. Ne shvaćamo ni masu ni volumen mozga. Vjerujete li da mozak genija i mozak osobe s niskim koeficijentom inteligencije izgledaju potpuno isto?

– Količina sive mase i širina uma nemaju nikakve veze. Louis Pasteur, osnivač mikrobiologije i imunologije, imao je samo jednu hemisferu mozga, a živio je i radio kao i svi drugi ljudi, a pritom postigao mnogo.

– Tumor stvarno ne mora ništa promijeniti. Prije 40 godina asistirao sam operaciji velikog tumora mozga kod mlade studentice s glazbene akademije. Kad smo izvadili tumor, shvatili smo da je jedna hemisfera gotovo potpuno uništena. Djevojka se oporavila, završila akademiju, udala se i danas prelijepo svira!

– Najnevjerojatnije otkriće za mene je bila spoznaja da svijest nema nikakvo “mjesto” u tijelu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna.

– Mozgu je neophodan trening, znanje, čitanje, razmišljanje o ljepoti, putovanje u podsvijest i razumijevanje kako bi dobro radio.

Za kraj, dr. Smejanovič daje najvažniji savjet:

“Ne dozvolite da vam se mozak ulijeni, inače će brzo oslabiti. Čitajte, odlučujte, razmišljajte, brinite. Ne dozvolite da postanete ravnodušni – to je smrt za mozak!”

NAJNOVIJE!