Koja je najkraća knjiga u Novom zavjetu?

Najkraća knjiga u Novom zavjetu je 3. poslanica apostola Ivana čovjeku po imenu Gaj.

Vjeruje se da je Ivan treću poslanicu napisao u isto vrijeme ili ubrzo nakon što je napisao drugu poslanicu. Sljedeća na popisu najkraće knjige u Bibliji je 2. Ivanova. Ove dvije poslanice bile su osobna pisma određenim osobama. Druga je poslanica napisana za gospođu i njezinu djecu, dok je 3. Ivanova poslanica za čovjeka po imenu Gaj.

Sastavljena od samo jednog poglavlja i 14 stihova, ova najkraća knjiga u Bibliji ima samo 219 riječi na izvornom grčkom jeziku.

Autor najkraće knjige

Ivan, ljubljeni, jedan je od dvanaestorice apostola, bio je najmlađi od svih apostola. On je također bio posljednji preživjeli izvorni Isusov učenik. Od dvanaest Kristovih učenika, Ivan je bio jedini koji je umro prirodnom smrću, dok su drugi bili mučeni do smrti.

Ivan je napisao pet od šezdeset i šest knjiga Biblije. Napisao je Evanđelje po Ivanu, 1. Ivanovu, 2. Ivanovu, 3. Ivanovu, koja je i najkraća knjiga u Bibliji, te Otkrivenje, posljednju knjigu u Bibliji. Otkrivenje je napisao na otoku Patmosu, gdje je bio prognan i gdje je proveo posljednje godine svog života.

U prvom stihu najkraće knjige (3. Ivanova 1, 1), Ivan je sebe nazvao “Starješina”. Ovo prikazuje autoritet i položaj apostola. Bio je istaknuti vođa rane kršćanske crkve i odigrao je ključnu ulogu u crkvenoj povijesti.

O čemu govori ova poslanica?

Oko 90.-95. godine nove ere Ivan je sastavio najkraću knjigu u Bibliji dok je bio u Efezu. Međutim, ovo je sporno jer neki znanstvenici vjeruju da je knjiga napisana na otoku Patmosu. Ova je poslanica bila izravno napisana za Gaja, poglavara crkve u Pergamu. U vrijeme kada je Ivan pisao ovo pismo Gaju, ovaj grad je označen kao Sotonin grad zbog svoje poganske prakse i seksualnog nemorala (Otkrivenje 2, 12-14).

PROČITAJTE: Koja je najkraća knjiga Biblije?

Ivan je izuzetno cijenio Gaja zbog njegove vjere i podrške kršćanskim misionarima. Poseban naglasak u knjizi je gostoljubivost prema braći u Kristu.

“Ljubljeni, pravi si vjernik u svemu što činiš za braću, i to za došljake.” (3. Ivanova 1, 5)

Osim Gaja, Ivan spominje Diotrefa, koji je govorio zle stvari o njemu i učinio nešto gore – spriječio je druge kršćane da idu u Crkvu.

“Pisao sam nešto Crkvi: ali Diotref, koji hoće da bude prvi među njima, ne prima nas. Zato ako dođem, spočitnut ću mu djela koja čini naklapajući zlobne riječi o nama. Ni to mu nije dosta, nego ne prima braće, a onima koji bi to htjeli, brani i izgoni ih iz Crkve.” (3. Ivanova 1, 9-10)

Ivan nas nadalje podsjeća da oponašamo samo one koji su dobri i ugodni pred Bogom.

“Ljubljeni! Ne nasljeduj zlo, nego dobro. Tko dobro čini, od Boga je; tko zlo čini, nije vidio Boga.” (3. Ivanova 1, 11)

3. Ivanova poslanica možda je najkraća knjiga u Bibliji, ali puno govori o Božjoj ljubavi i služenju Bogu.