NaslovnicaZdravljeNeurolog otkriva kako smanjiti rizik od moždanog udara: Prva tri sata su...

Neurolog otkriva kako smanjiti rizik od moždanog udara: Prva tri sata su ključna

Neurolog Milan Savić otkrio je kako smanjiti rizik od moždanog udara i koje simptome ne smijemo zanemariti.

Stres, nezdrav način života i mnogi drugi čimbenici mogu dovesti do raznih bolesti i stanja, uključujući i moždani udar, čiji simptomi ponekad mogu biti vrlo podmukli. Stručnjaci ističu da se dolaskom visokih temperatura povećava broj slučajeva srčanog i moždanog udara.

Gostujući u RTS klinici, srbijanski doktor Milan Savić govorio je o ovom zdravstvenom problemu koji sve češće pogađa žensku populaciju.

Pojasnio je koji znakovi sa sigurnošću ukazuju da je riječ o moždanom udaru i kako na vrijeme reagirati.

Simptomi moždanog udara uglavnom zahvaćaju lice te ruke i noge

– Simptomi moždanog udara vrlo su karakteristični i uvijek zahvaćaju, ili najčešće, jednu stranu tijela, odnosno lice te ruke i noge. Dakle, ako je lice iskrivljeno s jedne strane, ako se ruka s jedne strane ne može podići ili spustiti brže od druge, ako je noga slaba… Naravno, to utječe i na hod i ako je govor poremećen u bilo kojem način, gotovo je sigurno da se radi o moždanom udaru – objasnio je doktor Savić i dodao:

– Postoje neki drugi simptomi, ali sada se sve više apelira da se oni prepoznaju, jer se u biti 90 posto simptoma manifestira na taj način. A zašto je to važno? Važan je jer je to prvi korak, praktički, u uspješnom liječenju. Vrtoglavica, nemogućnost hodanja, smetnje vida, dvoslike, mogu biti simptomi. Prolazni gubitak na jednom oku je simptom prolaznog moždanog udara. I svi ti simptomi mogu biti prolazni. Ljudi ih mogu osjetiti i povući se od njih za 15, 30 minuta.

Moždani udar

Prva tri sata su ključna

– Ignoriraju te simptome i ne odlaze liječniku, a radi se o prolaznom moždanom udaru ili hitnom medicinskom stanju, pogotovo za pacijente koji su već rizični – ako imaju visoki krvni tlak, ako imaju dijabetes, ako puše, ako imaju visok kolesterol ili imaju poremećaj srčanog ritma ili im se nešto dogodi, već su pod velikim rizikom da isti dan ponovno dožive moždani udar, ali u puno ozbiljnijem obliku. Dakle, čak ni prolazne simptome ne treba zanemariti. Dovedite pacijenta na vrijeme. Prvi sat, drugi, treći. U vremenu onoga što nazivamo terapijskim prozorom i apsolutnim imperativom koji može biti – objasnio je liječnik i naglasio kako su prva tri sata ključna.

– Tu su stvari dosta jednostavne. Pukotina stijenke krvne žile je jedan od uzroka i sada krv koja prolazi kroz nju normalno ulazi u tu suzu. To se događa kada dođe do trzajne ozljede vrata u prometnoj nesreći ili tijekom nestručne manipulacije kiropraktičara. Dakle, nije tako rijedak slučaj. Obično se radi o neprepoznatim ozljedama koje se uočavaju tek kada izazovu simptome. Jer krv mora ući u taj otvor i polako zatvoriti tu stijenku krvne žile dok se ne pojave simptomi. Ali, recimo, to nije glavni uzrok moždanog udara. Češće se događa kod mlađih osoba.

80 posto pacijenata koji dobiju moždani udar ima visoki krvni tlak

– Većina naših pacijenata je starija od 65 godina, a nažalost granica se pomiče prema 4. i 5. desetljeću, a od 10 naših pacijenata koji dobiju moždani udar 8 ima visok krvni tlak. Polovica njih ne liječi ovaj krvni tlak, a samo korekcija krvnog tlaka lijekovima smanjuje rizik od moždanog udara. Drugi važan faktor je poremećaj srčanog ritma. Gotovo svaki peti bolesnik ima neprepoznati poremećaj srčanog ritma. Svaka pojedinačna korekcija, povećanje tjelesne aktivnosti, smanjenje debljine, prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka dovodi do smanjenja rizika od moždanog udara i to je najbolji put.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare