10 provjerenih načina na koje nevolje uvećavaju vašu vjeru

Nevolje dolaze u različitim oblicima, ali Bog uvećava našu vjeru ako se pouzdamo u Njega. Oslonite se na Njega usred vaših nevolja i vaša će vjera rasti.

Netko nas pogrešno shvati i nakon toga stvori pretpostavke i odnosi se slome. Naši životi ne podsjećaju na pejzažnu sliku nego su prepuni nereda, povreda, pogrešaka i neopreznih riječi.

Koja je svrha nevolja? Da naše živote učine jadnima ili da nas nauče lekcije i da zbog njih rastemo?

Isus je rekao: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“! (Ivan 16, 33) Ovdje smo dobili dobre i loše vijesti. Loše su da ćemo imati muke. Dobre su da budemo hrabri jer je Isus pobijedio svijet.

Kako nam činjenica da je Isus pobijedio svijet pomaže da živimo u svijetu koji je pun nevolja? Pogotovo kada se čini da nevolje traju tjednima, mjesecima i godinama? Što da radimo kada očajno želimo da one prođu, a ne prolaze? Držimo se Hebreja 11, 1: „A vjera je tvrdo pouzdanje u ono, čemu se nadamo, osvjedočenje o onom, što ne vidimo“. Dok se držimo nade i pouzdanja koje možemo pronaći u Isusu dopuštamo da zbog nevolja poraste naša vjera.

1. Nevolja ispituje vašu vjeru.

Vjera je ono što ne vidimo, a čemu se nadamo (Hebrejima 11, 1). Stoga kako ona raste? Kako možemo osnažiti našu vjeru dok patimo?

Kada si suočen sa situacijom koja uzrokuje to da se pitaš je li Bog prisutan ili ne, aktivno se uključi u duhovne discipline molitve, proučavanja, meditacije i okupljanja s drugim vjernicima. Nakon toga odaberi vjerovati da je Bog dobar čak i kada sve oko tebe vrišti da nije. Situacije u kojima smo suočeni sa patnjom uzrokuju sumnju u Božju dobrotu i tada otkrivamo posjedujemo li umjetnu ili iskrenu vjeru. Kada pokrenemo svoju vjeru za vrijeme patnji tada zapravo posjedujemo ono što vjerujemo.

Vjera je Božji dar. Kada ovisimo o Duhu Svetome On nam daje mir koji nadilazi svamo razumijevanje. On nam daje snagu da se možemo pouzdati u istinu da nas On neće ostaviti, da nas vidi i da On vodi naše korake.

2. Nevolja nas pokreće prema otkrivanju istine.

Vjera je obrađena kada se suočimo s pitanjima kojih smo se previše bojali da bismo ih pitali. Naše sumnje će se tada jasno pokazati u našoj iskrenosti jer Bog ne bježi od teških pitanja. One tajne stvari za koje ne znamo što da radimo s njima, njih predamo Bogu i vjerujemo Mu. U redu je ako ne znamo odgovor jer znamo srce Jednoga koji zna.

Naše nevolje nas pokreću prema otkrivanju Božje istine, a Božja istina je ta koja osnažuje našu vjeru.

Tajne su stvari u Gospoda, Boga našega. Objavljene stvari za nas su i djecu našu dovijeka, da izvršujemo sve zapovijedi ovoga zakona“. (Ponovljeni zakon 29, 29)

3. Nevolja nas povezuje u odnose s drugim vjernicima.

Patnja se skriva iza jasnih osmijeha i praznih očiju. Mi maskiramo svoju bol kroz pristojno ponašanje prema drugima ili tako što ćemo pokušati prekinuti sve odnose. Zatvaramo svoja srca za odnose, posebno ako ih je ranio netko tko nam je bio blizak. No naša vjera raste kada riskiramo otvarajući vrata svojih srca i kada dopustimo da nam osoba kojoj možemo vjerovati pomogne nositi naše terete.

Bog je kreirao naša srca za zajedništvo jer smo mi u potrebi jedni za drugima. Mi trebamo biti ranjivi, iskreni i u svojim patnjama okrenuti odnosima. Tako što ćemo doći do drugih otkrit ćemo da nismo sami i da je Bog providio nekoga tko će hodati s nama kroz naše patnje.

4. Nevolja stvara izdržljivost u vašoj vjeri.

Čvrsto držanje se čini nemogućim kada smo pritisnuti nevoljama. No kretanje prema naprijed, korak po korak i pouzdavanje u Božju Riječ za to vrijeme će povećati našu vjeru usred iskušenja.

I ne samo to! Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom“. (Rimljanima 5, 3)

Izgrađivanje izdržljivosti je ono što nastaje nakon što ostanemo čvrsti u vjeri u Boga kada smo usred svojih iskušenja i patnji. Božja ljubav je postojana. On nam to pokazuje kako bismo mogli slijediti Njegove korake u rastu, pouzdanju i ljubavi za Njega.

Jer tvoja je dobrota pred očima mojim, u istini tvojoj ja hodim“. (Psalam 26, 3)

5. Bog kroz vašu nevolju dobiva slavu.

Nevolja zamagljuje naš vid tako da tada često vidimo ono što nije istina. Moja prijateljica umire. Njezino tijelo pati dok bolest odnosi iz nje sve ono dobro i koristi je protiv nje. No njezine oči su usmjerene na Gospodina i čak usred razarajuće tuge ona ima mir i snagu za smrt koja joj se približava. Ona gleda u Božja obećanja, a ne u svoje okolnosti.

Ali (Abraham) pred Božjim obećanjem nije nevjeran dvoumio, nego se vjerom ojačao davši slavu Bogu“. (Rimljanima 4, 20)

Dok čvrsto stojite, vaša vjera dobiva snagu, a Bog dobiva slavu.

6. Bog vam je blizu u vašim nevoljama.

Poput prekrasne slike u pjesmi ”Tragovi” Bog nas vodi u našim slabostima. Ponekad zamišljam Šimuna Cirenskog koji je pomogao Isusu nositi križ Križnim putem i zamišljam Boga kao našeg Šimuna. On nam pomaže. Pomaže nam nositi naše terete dok nosi nas.

Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba“. (Psalam 34, 18)

Utjehu pronalazimo kada dođemo k Bogu, a ne kada pobjegnemo od Njega. On vas čuva, vidi vaše suze, povrede, no najvažnije čuva vaše srce. Ne dopustite neprijatelju vaše duše da vas zavede u razmišljanje da Bog ne misli ono što kaže da će učiniti.

On, koji iscjeljuje srca slomljena i zavija rane njihove“. (Psalam 147, 3)

7. U vašim nevoljama se dokazuje Božji karakter.

Vjerovanje Bogu u ovoj vatrenoj peći koju nazivamo ”život” dokazuje Božji karakter. Bogu se može vjerovati čak i onda kada izgleda kao da nas je napustio. Trenuci kada je Bog najtiši su intimna pozivnica da Mu priđemo još bliže. Naša nas tijela odmiču od Boga. No ako odaberemo otići k Bogu, naša će vjera porasti jer ćemo iskusiti ono što Bog jest- Njegovu ljubaznost, milosrđe, prisutnost. On je stalno s nama, ali ostajemo li mi stalno s Njime? Neka vaše nevolje dokažu vašoj vjeri da je Bog stvaran, moćan i da je ono što On kaže da jest.

8. Nevolje oplemenjuju našu osobnost.

Nakon što prihvatimo Isusa kao svoga Spasitelja i nakon što Ga učinimo Gospodinom svojih života, započinjemo nevjerojatno putovanje obnove. Onako kako mi reagiramo na nevolje otkriva našu osobnost i napredak prema toj obnovi.

Bog nas ne baca u boksački ring života i zatim nakon toga stane sa strane kao gledatelj. On navija za nas, ohrabruje nas i hoda s nama putem prema osobnosti koja je oplemenjena i prekrasna.

A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući, da nevolja vodi k strpljivosti; a strpljivost k iskustvu, a iskustvo k nadi“. (Rimljanima 5, 3-4)

Ustrajnost pročišćava našu osobnost. Ustrajte prijatelji, ustrajte.

9. Kroz nevolju radost u našim životima pušta dublje korijenje.

Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti, znajući, da kušanje vaše vjere gradi strpljivost, a strpljivost neka ima savršeno djelo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“. (Jakovljeva 1, 2-4)

Iskusiti radost se čini nemogućim usred okolnosti koje nam mijenjaju život i o kojima nikada nismo sanjali. U svojoj kratkoj poslanici Jakov nam govori da smatramo radošću to kada se sučimo s različitim kušnjama. U čemu je tajna? Ne znači li iskusiti radost odsutstvo osjećaja boli i tjeskobe koje prijete našoj sreći i miru? Ključ radosti usred nevolja je mudrost. Božja mudrost, koja nije ništa slično svjetovnoj, nam omogućuje da svoju situaciju promatramo kroz praktičan uvid koji u sebi sadrži duhovne obznane. To znači da Božja mudrost neće biti suprotstavljena Njegovoj Riječi ili Njegovom karakteru. Vaše nevolje vam, kako provodite vrijeme u Njegovoj Riječi, daju priliku da rastete u mudrosti i poznavanju Boga.

10. Vaše nevolje razvijaju novu percepciju.

Svi bismo željeli vidjeti. Svi želimo znati razloge zbog kojih se loše stvari događaju. Svi mi želimo čim prije naučiti svoje lekcije kako bi nevolja završila (ili mislimo da smo mi uzrokovali nevolju jer nešto s nama nije u redu). Grijeh nas pokrada dok iskušenja otkrivaju područja koja trebaju posvećenje. No ponekad se teške stvari jednostavno dogode i to nema nikakve veze s nama.

Naš svijet je slomljen. Ponos nas zarobljava, pogrešno navodi i nađemo se usred unakrsne vatre. No vjera je Božji dar koji razvijamo tako što ćemo iskoristiti svaku situaciju da potražimo Boga za vodstvo, utjehu i snagu. Naše oči će vidjeti jasno samo kada su usmjerene na Božje srce koje je okrenuto nama.

Njegovo srce je srce ljubavi koje nam Bog otkriva sve više kako Mu se se sve više i više približavamo. U ovome životu ćemo iskusiti salijetajuće grijehe, tjelesna ograničenja, bolesti, odbacivanja, progone zbog naše vjere, svakodnevne odgovornosti, razočaranja, pritiske, izazove i iskušenja. Nevolje dolaze u različitim oblicima, ali Bog povećava našu vjeru ako se pouzdamo u Njega. Oslonite se na Njega usred vaših nevolja i vaša će vjera rasti.

Autorica: Jessica Van Roekel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!