NIGERIJA: Islamski militanti ubili 120 kršćana u tri tjedna
Foto: Breitbart

Nedavni broj poginulih kršćana u Nigeriji dosegnuo je 120 s ovotjednim pokoljem više od 50 od strane Fulani islamskih militanata u Nigeriji, javlja Christian Post.

Fulanski džihadisti, koji su postali veća prijetnja nigerijskim kršćanima od islamističke terorističke skupine Boko Haram, prošlog su ponedjeljka napali sela Inkirimi, Dogonnoma i Ungwan Gora u području lokalne uprave Kajuru, uništivši 143 kuće, ubivši 52 osobe, i ranili još desetak.

Napadači su, kako se izvješćuje, podijelili u tri skupine, od kojih je prva pucala na ljude, druga je zapalila zgrade, a treća je progonila ljude koji su bježali s mjesta događaja. Žrtve napada uključivale su žene i djecu.

Incident u ponedjeljak uslijedio je dan ranije u selu Ungwan Barde u Kajuru, gdje je ubijeno 17 kršćana, a desetak domova spaljeno.

U prvom tjednu ožujka muslimanski ekstremisti masakrirali su u selu Karamar više od 30 kršćana, zapalivši nekoliko kuća i crkvu. Teroristi su, kako se izvješćuje, pucali u obitelji koji su pokušavali pobjeći od požara, ubivši tako 32.

Bujica nedavnih napada protiv zajednice dogodila se unutar većinski kršćanskog poglavarstva Adare u južnoj Kaduni.

Guverner države Kaduna, Nasir El-Rufai, nametnuo je policijski sat od sumraka do zore na području lokalne uprave Kajuru kako bi pokušao obuzdati nasilje.

Krajem veljače, militanti su napali selo Maro, ubivši 38 kršćana paleći kuće, kao i kršćansku crkvu.

Christian Post je izvijestio da su militanti Fulani samo u 2018. godini ubili tisuće kršćana u onome što mnogi nazivaju kršćanskim genocidom u Nigerijskom srednjem pojasu.

Prošlog prosinca, vodeći anglikanski biskup u Nigeriji, dr. Benjamin Argak Kwashi, izjavio je kako muslimanski militanti Fulani predstavljaju terorističku prijetnju broj jedan protiv kršćana u Nigeriji.

“Vlada je u stanju pružiti zaštitu [kršćanima], ali svima je očito da vlada ne želi”, rekao je Kwashi za Breitbart News.”

Fulanski pastiri su veća prijetnja”, dodao je Kwashi. “Boko Haram djeluje na sjeveroistoku i oskudno se seli u druga područja, ali pastiri Fulani su rasprostranjeni. Sada su svugdje. Dakle, Fulani su veća prijetnja.

Izvor: Breitbart/Živa-riječ