Zašto nikada ne trebate odustati od molitve?

I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali.” (1. Ivanova 5,15)

Pitate li se ima li doista vaša molitva uspjeha? Molite se u vezi nečega i Sotona vam šapće: “Ovo je gubljenje vremena. Zaboravi na to! Što misliš tko si? Što misliš da radiš? Bog te ne sluša. Ne troši svoje vrijeme uzalud.”

Molitva uspijeva jer je Bog u kontroli. Osnova svih čuda je Božja suverenost. Zašto On čini nešto jednom, a ne drugom? Zato što je u kontroli. Moramo vjerovati Njegovoj mudrosti i dobroti.

Efežanima 3,20, kaže: “Onomu koji … može učiniti mnogo izobilnije nego li mi moliti ili zamisliti”

Molitva može sve što Bog može. Njegova sila je dostupna vama. Dvadeset puta u Novom zavjetu piše: “Traži.” Ohrabrujuće je znati da stvari koje su izvan moje kontrole nisu izvan Božje. Možda neću uspjeti promijeniti situaciju, ali mogu moliti, a Bog će je promijeniti.

Točno znam što neki od vas misle sada: “Ako mogu moliti i tražiti od Boga da promijeni stvari, i ako je Bog zaista u kontroli nad svime, zašto ne dobivam sve za što molim?” Dobro pitanje.

1. Bog nije genije. Ne radi se samo o tome da kažete molitvu i dobijete što god želite. Ako svaka molitva odgovorena, bili bismo razmažena derišta. Dajete li vi svojoj djeci sve što od vas traže? Nadam se da ne. Vi vidite širu sliku. Ako vi možete vidjeti širu sliku za svoju djecu, koliko širu sliku može Bog vidjeti?

2. Ponekad se kršćani mole za suprotne stvari. Ako se dvoje kršćana mole za razne timove Super Bowla, kome bi Bog trebao odgovoriti? Očito, Bog ne može odgovoriti na svaku molitvu u isto vrijeme. Ali mislim da je ovo glavni razlog:

3. Bog zna što je najbolje, vi ne. Ako mislite da znate, to je prilično arogantno. Biblija nam govori: “I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas.” (1. Ivanova 5,14) Obratite pozornost na frazu “po volji njegovoj”.

Stav vaše molitve bi trebao biti: “Gospodine, ovo je moja molitvena potreba, ali neka bude Tvoja volja.” To je Isus molio u Luki 22,42: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!”

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Pastorrick.com

NAJNOVIJE!