Što je nirvana u budizmu?

Nirvana u budizmu je konačno stanje i mir u kojem osoba gubi svoj identitet u smislu da više nama nikakvih želja. 

Konačan cilj budizma je dostizanje stanja nirvane. Nirvana je konceptualno stanje u kojem je osoba navodno došla do spoznaje svog vlastitog sjedinjenja sa svemirom, kao i do stanja u kojem više ne postoji patnja. Takva osoba više ne će iskusiti stanje reinkarnacije. Iako takva osoba i dalje ”postoji” u kompleksnom, duhovnom smislu, biće te osobe prestalo je postojati. 

Nirvana u budizmu doslovno znači ”ugasiti” ili ”užegnuti,” kao kada osoba gasi svijeću. Kako bi dosegnuli ovo stanje, budist mora eliminirati svaku želju: pozitivnu, negativnu, tjelesnu, mentalnu i emocionalnu. 

Točnije, strast, averzija ili mržnja kao i neznanje ili deluzije tri su ”vatre” koje moraju biti ugašene. Biblija također govori o takvim trima ponašanjima, kao na primjer u Rimljanima 6, 12 i Kološanima 3, 5. Kršćani su upozoreni na potrebu usmrćivanja svih svjetovnih žudnji. Mnoge Mudre izreke govore o opasnosti neznanja i mržnje, kao na primjer Izreke 9, 1-18; 10, 12; 18, 2; 19, 3. 

Nirvana u budizmu nasuprot biblijskom raju

No budizam i kršćanstvo nisu usporedne religije. Budizam ne identificira pogrešnu žudnju kao grijeh ili kao kršenje božanskog, moralnog pravila. Umjesto toga, budizam nastoji eliminirati sve tri žudnje, što je samo po sebi kontradiktorno, jer osoba kako bi eliminirala te žudnje mora imati žudnju za eliminiranjem tih žudnji.

Cilj koji uključuje eliminiranje svih želja nije biblijski. Bog nam govori da će ispuniti žudnje naših srca kada se budemo radovali u Njemu. (Psalam 37, 4)

U suprotnosti s nirvanom, raj je mjesto užitka, zadovoljstva, mjesto gdje su naše želje ispunjene. (Psalam 16) Biblija uči da će stanovnici rajskog grada imati nova tijela, ali da će biti iste one osobe, dok nirvana uči da osoba gubi svoj identitet. 

Nirvana se može dostići vlastitim trudom

Raj nije nešto što možemo zaraditi ili zaslužiti; ne postoji način kako sami sebe možemo ”odvesti” u raj. (Rimljanima 3, 20) Čak i ako kažemo da samo grješne žudnje moraju biti eliminirane, to nije nešto što možemo postići svojom snagom volje. (Jeremija 17, 9; Rimljanima 7, 21; 8,2)

Naše spasenje dolazi nakon što povjerujemo u Isusa Krista, koji je, po svojoj milosti, osigurao načine kako možemo dobiti oprost i novi život. (Ivan 3, 16-18; 14, 6; Efežanima 2, 8-10)

Nirvana se, kako budizam uči, može dostići vlastitim trudom. To nije mjesto, to je stanje bića, za razliku od raja, koji je pravo mjesto, gdje će kršćani za cijelu vječnost živjeti s Bogom. (Psalam 16, 11) 

Izvor: Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: