Ja nisam čekao svoju buduću suprugu, ne biste trebali ni vi

Istina je, nisam čekao svoju buduću suprugu. Čak i kao kršćanin i netko tko je želio obavljati pastorsku službu, još uvijek ju ne čekam.

Iako sam odrastao u crkvi u kojoj sam, u mladoj dobi, naučen da trebam čekati svoju suprugu koja je bila negdje vani. Bio sam naučen kako će biti blagoslovljen moj budući brak i seksualni život ako budem čekao i ne uništim ga prije vremena. Obećano mi je da vrijedi čekati, i da nju vrijedi čekati.

Za neko vrijeme, iskreno sam ju pokušavao čekati. U meni je bila ukorijenjena misao koliko će povrijediti nju ili povrijediti nas ako pogriješim, ili odem predaleko sa djevojkom s kojom sam izlazio prije nje. Nisam ju želio povrijediti (iako ju nisam poznavao). Želio sam blagoslovljen brak i da, blagoslovljen seksualni život nije zvučao loše, također. Nisam želio da se osjeća kao da se mora uspoređivati sa mojim prijašnjim djevojkama. To su bili moji motivi za čekati i bio sam odlučan ne činiti ništa seksualno prije naše prve bračne noći. Stavio sam svoje nade na obećanja kako će nevjerovatan moj budući brak biti. Ali onda, jednog dana dok sam sjedio na Wal-Mart parkiralištu, shvatio sam da ju više ne mogu čekati. (Molim vas, nastavite čitati dalje, inače bi ovo bilo čudno).

Telefonirao sam sa svojom djevojkom govoreći joj kako bih volio da mi kaže koliko joj znači to što još uvijek čekam. Očajnički sam tražio nekakvu potvrdu od nje da je ponosna na mene i da će biti vrijedno. Tada sam shvatio da sam potpuno pogriješio smisao. Godinama i godinama moj fokus je bio na tome da ju čekam i da to činim za nas, ali tada, poput šamara u lice, Bog mi je rekao da smisao nije u tome da to činim za nju. Smisao je u tome da to činim za Njega.

VIDI OVO: Tri molitve za budućeg supružnika

Bio sam više fokusiran na to kako će moji predbračni odnosi utjecati na vezu sa mojom budućom suprugom, nego na to kako će utjecati na moju vezu s Bogom. Predbračni odnosi će zasigurno doći između moje buduće supruge i mene, ali još važnije, taj grijeh će doći između mene i Isusa. Je li stvarno na slavu Bogu kada je moja motivacija za čekanje manje vezana za Njega, a više za moju buduću suprugu?

Biblija obiluje stihovima koji govore o suzdržavanju od predbračnih odnosa, “Neka bračna postelja bude neokaljana” (Hebrejima 13,4), a Pjesma nad pjesmama poprilično govori o seksu. Ali mislim da crkva često stavlja prevelik naglasak i motivaciju na to da se to radi za vašu buduću suprugu, nego stoga jer Bog to traži od vas u Svojoj Riječi.

Ne shvatite me pogrešno, mislim da postoji mnogo pozitivnih strana čekanja. Još ne mogu govoriti iz svog iskustva, ali mislim da će moj budući brak biti blagoslovljen, kao i moj budući seksualni život, također. U prijašnjim tekstovima sam pominjao kako su istraživanja pokazala da oni koji čekaju na prvu bračnu noć imaju nižu stopu razvoda i bolji seksualni život. Bog sigurno zna što je najbolje za nas.

VIDI OVO: Vrijedi li moliti za budućeg bračnog supružnika?

No, još uvijek to ne bi trebao biti naš glavni motiv za čekanje. To ne bi trebalo biti ono na što polažemo naše nade, i to ne bi trebao biti poticaj crkve na čistoću. Kada postanemo više fokusirani na nusprodukt koji ćemo primiti, radije nego na Boga samoga, postajemo sebični. Mi smo više zabrinuti zbog onoga što možemo dobiti od Boga slušajući Ga, umjesto da to činimo zato jer Ga volimo.

Trebao bih više biti zabrinut za svoj odnos s Kristom, nego za odnos sa budućom suprugom. Nisam trebao  tražiti potvrdu od svoje djevojke, umjesto toga trebao sam tražiti Božju potvrdu i gledati gdje se u Svetom Pismu ponavlja da je vrijedno čekanja. Što je s vama? Ako čekate, koji su vaši motivi? Čekate li zbog odnosa sa vašom budućom suprugom ili čekate zbog vašeg odnosa s Bogom?

Autor: Daniel Wilde; Prijevod: Blaženka Š.

NAJNOVIJE!