nisam spašen po vjeri po ovome
Foto: Pexels

U posljednje vrijeme počeo sam shvaćati da to ako sam spašen po vjeri, tada stavljam u drugi plan ono što je Krist učinio za mene.

Da pogodim, kliknuli ste na ovu objavu kako biste provjerili jesam li zalutao u heretičke vode. Jesam li u pravu? Mislim, reći da nisam spašen po vjeri…

…znači izgovarati herezu. Jer ipak, ”Sola Fide” (samo vjera) je kamen temeljac učenja Reformacije. Vaša promišljanja o herezi rastu i trenutno ste na DEFCON 4. Da citiram jedan od poznatih citata današnje mladeži, kojoj totalno pripadam- „Smirite doživljaj“.

I sam sam puno puta koristio taj izraz ”spašen po vjeri” na stotine puta i nisam protiv toga. Taj izraz u stvari znači da nismo spašeni djelima, već po milosti, kroz vjeru, itd.

No u posljednje vrijeme počeo sam shvaćati da to ako sam spašen po vjeri u biti stavlja u drugi plan ono što je Krist učinio za mene.

Nisam spašen po vjeri, spašen sam po Kristu

Da, znam da zvučim kao ”onaj tip”. Onaj ”tehnički” tip. Svaka crkva ima jednoga. U malenoj ste skupini i onda izjavite teološku tezu koja nije 100 posto precizna. Nije niti pogrešna, no nije niti ”biblijski oštra” kao što bi mogla biti. Tehnički tipovi u tom trenutku pročiste grlo, pogurnu si naočale prema očima (što i sam često radim jer sam ”geek”) i kažu, „Paaaaaaaa, to baš i nije točno“. Nakon toga, na veliko iznenađenje cijele skupine, on napravi predavanje od 45 minuta u kojemu ”objasni” zbog čega se ne treba koristiti riječ ”uskrsnuće” kada se govori kako je Lazar bio podignut iz mrtvih.

PROČITAJTE: Je li spasenje samo po vjeri ili po vjeri i djelima?

Je li on u pravu? Jest (ali to je za drugi članak). Bi li on trebao monopolizirati skupinu kako kako bi raščlanio ovo? Vjerojatno ne. Vjerojatno bi trebao napisati objavu na blogu od 10 000 riječi o toj temi.

I sam sam bio ”tehnički” tip. Ne volim tehničke tipove. Upoznali smo neprijatelja, a neprijatelj smo mi sami. Ili tako nešto.

No u ovome slučaju, shvatio sam da su ulozi puno veći, barem za mene.

Evo i zašto. Kada kažem da sam spašen po vjeri tada nenamjerno povlačim crtu između Kristovog spasonosnog djela i samoga Krista. Govorim kao da su stvari kao što su opravdanje, oprost i prihvaćanje odvojene za samoga Krista. No, evo u čemu je stvar.

Nisam spašen po vjeri. Spašen sam po tome što sam ujedinjen s Kristom.

Ovo se može činiti kao cjepidlačenje, ali to je veliko. Ogromno. Što više uviđam što znači biti ujedinjen u Kristu, to sam više zapanjen djelom i onime što je Krist učinio.

Slava toga što smo u Kristu

U Efežanima 1, 7 Pavao to kaže ovako: „U kojemu imamo otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha po bogatstvu milosti njegovoj“. Tada u 13. stihu kaže, „U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine – evanđelje spasenja svoga – u njemu ste, prigrlivši vjeru, opečaćeni Duhom obećanim, Svetim“.

Jeste li nešto primijetili? Na koji način dobivamo pokajanje, oproštenje i obećanje Duha Svetoga? Po Kristu. Ako nisam u Kristu ne mogu dobiti pokajanje, oproštenje, prihvaćanje i obećanje Duha Svetoga kao niti jedan drugi slavni dar Evanđelja. Nisam spašen po vjeri. Spašen sam jer me Bog sjedinio a svojim Sinom na jedan čudesno tajnovit način.

PROČITAJTE: Mogu li kršćani biti sigurni da su spašeni?

Kada vjerujem u obećanja Evanđelja, Bog me ujedinjuje s Isusom na tako prisan način da Njegov život, smrt i uskrsnuće postaju moji život, smrt i uskrsnuće. Ne, neću biti apsorbiran u Krista do točke da ću nestati, nego ću biti ujedinjen u Kristu tako snažno da će Bog vidjeti Kristova postignuća kao moja.

Mogu se složiti s Pavlom da sam bio razapet s Kristom i da više nisam ja taj koji živi nego Krist živi u meni.

Krist. U meni.

Kakva snažna misao.

Jean Calvin je to ovako opisao u ”Institucijama kršćanske religije”:

„Prvo što trebamo shvatiti jest dokle god je Krist izvan nas mi smo odvojeni od Njega. Sve ono što je on propatio i učinio za spasenje ljudske vrste za nas ostaje beskorisno i bez vrijednosti“.

Iskreno, još uvijek se borim kako bih otkrio značenje ovoga. Jedinstvo s Kristom je takva slavna, misteriozna istina koju moj um teško može shvatiti.

No ono što znam jest da su prekrasni blagoslovi spasenja moji, ne zbog vjere, nego zbog toga što sam u Isusu i zato što je Isus u meni. Nemoguće je odvojiti blagoslove Evanđelja od samoga Isusa. Bog nam ne može dati oproštenje bez Isusa. Moje tijelo ne može biti hram Duha Svetoga osim ako nisam prije toga spojen s Kristom koji svima slobodno daje svoga Duha.

Na neki način čini mi se da malo blebećem. No tako bi to trebalo biti. Upadam u duboku i božansku misteriju. A ta misterija je zaista prekrasna.

Ne, nisam spašen po vjeri. Vjera je ono što mi dopušta da budem povezan s Isusom, a svo spasenje dolazi kroz Isusa.

Je li pogrešno ako kažem da nisam spašen po vjeri? Nije. No kada koristim taj izraz, želim se sjetiti toga da je vjera samo poveznica, a da je Isus Spasitelj.

Autor: Stephen Altrogge; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithit.com