Noa Matina (6) se bori za vlastiti život: Karcinom želi pobijediti, ali treba našu pomoć

Noa Matina (6) ima karcinom bubrega i to 2. stupnja. Bitku namjerava dobiti, ali treba našu molitvu i materijalnu pomoć!

Do danas, Noa je imao tešku operaciju kojom mu je odstranjen cijeli bubreg zajedno s tumorom koji je bio dugačak 17 centimetara.

Noa Matina (6) iz Daruvarskog Brestovca voli traktore, a najdraže jelo mu je grah. Iako je ovog rujna trebao krenuti u 1. razred, Noa ima trenutno ima drugog, važnijeg posla.

Ovaj dječak, umjesto da uživa u novim prijateljima, igri i školi, bori se za vlastiti život, piše Mojportal.hr.

Dječak ima karcinom bubrega i to 2. stupnja. Bitku namjerava dobiti, ali treba našu pomoć.

“Noa je oduvijek veselo i hiperaktivno dijete. Jednog srpanjskog dana kada je s tatom Draženom nešto radio vani, požalio se kako je pao i kako ga boli trbuh. No, kada sam ga pregledala, ništa se nije vidjelo. Nastavio se igrati, večerali smo, a prije spavanja požalio se kako je netko nešto crveno bacio u wc. Pošla sam za njim i natjerala ga da se opet malo popiški. Vidjela sam potom da piški krv. Pomislila sam na neku prehladu, nikako ne odmah na nešto najgore”, ispričala je njegova majka Maja Đurđević za Mojportal.hr pa dodala:

“Dala sam mu da pije što više tekućine, čaja i vode, no krv je išla sve više… Doslovno je mokrio gustu krv. Odmah smo otišli za Bjelovar u bolnicu, a do jutra su mu liječnici napravili mnogobrojne pretrage među kojima je bio i ultrazvuk.”

Liječnici su primijetili tvorbu na bubregu

Liječnici su joj potom rekli kako njezino dijete ima tvorbu na bubregu i kako mora hitno za Zagreb. Maja je kroz suze rekla kako je u tom trenutku imala tri eura u novčaniku.

“Otišla sam na kiosk ispred bolnice i djetetu kupila sok i pecivo da ima što pojesti i popiti do Zagreba. Potom smo stigli u Kliniku za tumore u Zagreb. Tamo su ponovili sve pretrage, a u svemu tome ružnome, moram reći kako su liječnici i sestre predivni ljudi. I u Bjelovaru i u Zagrebu – kaže majka. Dodaje kako su toga dana, 7. srpnja doznali kako im dijete ima karcinom bubrega, mješovitog tipa i 2. stadija visokog rizika.

Do danas, Noa je imao tešku operaciju kojom mu je odstranjen cijeli bubreg zajedno s tumorom koji je bio dugačak 17 centimetara. Neko je vrijeme proveo na intenzivnoj njezi. Potom su čekali rezultate biopsije kako bi liječnici odredili daljnji tijek liječenja.

“Tumor je bio mješoviti, a nama je rečeno da nas čeka 27 tjedana kemoterapija. Jedna kemoterapija tjedno. Noa je imao više od 40 klipsi, odnosno šavova, a kada su mu to izvadili, krenuli su sa 100 postotnom kemoterapijom. Potom mu je počela otkazivati jetra, nakupila se voda, visok tlak, otpadanje zuba, kose… Nešto strašno. Zadesile su ga najteže nuspojave na koje smo bili upozoreni”, priča Maja i dodaje kako ih čeka godina dana, ako ne i dvije godine borbe za život. Tako su im rekli liječnici u Zagrebu.

Noa s tatom u Zagrebu
Noa s tatom u Zagrebu; Foto: Privatni album

Noa je s tatom u Zagrebu

Inače, od ponedjeljka je Noa s tatom u Zagrebu. Liječnici pokušavaju sanirati svu štetu koju je kemoterapija izazvala u malenom tijelu.

“Jučer su mu dali novu dozu kemoterapije, ali su je znatno smanjili, za 50 posto. Liječnici idu po protokolu, a iako je magnet nakon operacije pokazao da nema više žarišta ili čvorova, oni se moraju držati plana liječenja. Mi to razumijemo, prihvaćamo nadamo se najboljem. Vjerujemo im, ali nas je silno strah – priznaje Maja koju je slomilo kada je jučer saznala kako je suprugu Draženu pozlilo. Nije mogao disati, pritiskalo ga je u prsima.”

“Poslali su ga u Vinogradsku bolnicu nakon što mu je pozlilo. Pronašli su mu bule na plućima. Naručen je kod pulmologa, čekamo što će biti. Stres kojemu smo izloženi je golem, teško nam je, a sada u ovoj cijeloj situaciji dogodilo se da je Noa sam u bolnici. To je strašno jer je dobio temperaturu, a nakon kemoterapija ne želi jesti. Mora netko biti kraj njega i paziti ga. Ja nemam kome ostaviti Doriana, mlađeg sina koji ima dvije godine. Imamo i Nikšu (11) te djeda. Doslovno smo rastrgana obitelj”, kroz plač ispovijeda svoju trenutnu obiteljsku situaciju Maja koja je od karcinoma sahranila majku, dvije bake i djeda.

Foto: Privatni album

Unatoč svemu, Noa je veliki borac

“Vječito je nasmijan, vedar, pleše, pjeva… Nakon operacije, nakon što je došao kući, prvo je sjeo na traktor. U njegovu smo bolničku sobu donijeli topli, čupavi tepih, sve smo dezinficirali i pustili ga da se na podu igra svojim traktorima. Njemu je samo bitno da nije sam! A mi se svi oko njega trudimo biti pozitivni jer nemamo izbora”, priznaje Maja. Najteže joj je što ne može i ona biti u Zagrebu s djetetom.

“Znate kada ja pokleknem? Navečer kada se okupaju, kada uspavam Doriana i kada Nikša spremi sve stvari za školu. Kada njih vidim da svatko u svom krevetu blaženo spavaju, tada se slomim. Onda je mamino vrijeme. Vrištala bih od tuge što nas je snašlo takvo zlo”, kaže Maja koja ovim putem teška srca moli dobre ljude za pomoć.

“Oni su u Zagrebu, mi smo ovdje. Borimo se kako znamo i umijemo. Suprug je na bolovanju, teška nam je financijska situacija. Svaki cent nam dobro dođe. Od srca hvala na svakoj donaciji. Znam da ima i gorih slučajeva od ovog u kojem se mi nalazimo. A da nam se nije ovo zlo dogodilo, vjerujte mi da ne bih znala koliko još dobrih ljudi ima oko nas. U nevolji se stvarno najbolje vidi tko je kakav čovjek”, rekla je Maja kroz suze.

Broj žiro računa na koji se može uplatiti pomoć:
  • HR0524020063104392109, na ime NOA MATINA.
  • Za uplate iz inozemstva BIC broj je ESBCHR22
  • Adresa: Daruvarski Brestovac 214, 43505 Končanica.

NAJNOVIJE!