Noina arka

Noina arka! Jedan od najzapanjujućih objekata koje je Bog ikada osmislio za čovjeka da ga izgradi. I spektakularan prikaz osobe i djela našeg Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista.

Pažljivo razmotrite što je Isus rekao o arci:

„A kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Jer kao što su u danima prije potopa jeli i pili, ženili se i udavali sve do dana kad Noa uđe u korablju, a da nisu ništa ni znali dok nije došao potop i odnio sve, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega.“ (Matej 24,37-39; usp. Luka 17,26-27)

Kada su Noa (i njegova žena i tri sina i njihove žene) ušli u arku, ostatak čovječanstva „nije znao“ da dolazi poplava koja će ih „sve potopiti“. Potop je bio svjetskih razmjera i neizbježan (Postanak 7,19-20; 1. Petrova 3,20). Ljudi su bili potpuno zaokupljeni stvarima ovog svijeta, te poginuli u najvećoj katastrofi koju je svijet ikada vidio još od prokletstva iz Postanka 3.

Bog je bio beskrajno zabrinut za nevjerni svijet. „Božja strpljivost iščekivaše u dane Noine dok se gradila korablja, u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bî spašeno vodom“ (1. Petrova 3,20). A što je radio Noa? Najvjerojatnije je sve upozoravao što će se dogoditi – i zašto. Bog „staroga svijeta ne poštedje, nego sačuva osmoga — Nou, propovjednika pravednosti, sručivši potop na svijet bezbožnika“ (2. Petrova 2,5). Mogu zamisliti Nou kako moli ljude da vjeruju u Boga koji je strpljiv i Njegova upozorenja, te da uđu u jedino sigurno mjesto na cijelom svijetu kako bi preživjeli – arku.

Što je Noi bilo potrebno da izgradi arku i useli u nju sa svojom obitelji? „Vjerom Noa, upućen u ono što još ne bijaše vidljivo [kao što je globalni potop], pobojavši se, sagradi korablju na spasenje doma svojega. Time osudi svijet i postade baštinikom pravednosti po vjeri“ (Hebrejima 11,7). Što je vjera? To je „osnova onoga čemu se nadamo, dokaz stvarnosti kojih ne vidimo“ (Hebrejima 11,1). To nije vjera u ono što bi netko drugi mogao reći, već u ono što je rekao Bog!

Danas imamo neusporedivo veću arku – Gospodina Isusa Krista! On je rekao: „Ja sam vrata. Tko li kroza me uđe, spasit će se; i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti“ (Ivan 10,9). Prijatelju, poznaješ li ga kao svog osobnog Spasitelja? Vjeruj mu danas.

Autor: Dr. John C. Whitcomb; Prijevod: Vesna L.