Kako se nositi s onima koji vas mrze?

Iako je teško nositi se s onima koji vas mrze, Bog želi da ih ljubite i opraštate im, jer On isto čini vama.

Svi doživljavaju mržnju i gorčinu u nekom trenutku svog života. Bilo da se radi o prijateljima, obitelji ili suradnicima, događa se svakome. Kao kršćani, pozvani smo živjeti na način koji mnogi neće razumjeti. Božja Riječ nam u tome pomaže.

Isus nas je upozorio da će nas drugi mrziti:

“Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.” (Luka 21, 17-19)

I Njega su mnogi mrzili, ali On je uzvraćao ljubavlju. Kako se mi trebamo nositi s onima koji nas mrze? Biblija nam daje određene upute.

Ne uzvraćajte mržnjom na mržnju

Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov! (1 Petrova 3, 9)

Tako je lako poželjeti uzvratiti kada te netko uvrijedi. Ali ništa dobro ne dolazi od osvete. Uostalom, “oko za oko” čini svijet slijepim. Biblija nam govori da ćemo primiti blagoslove nakon što blagoslovimo one koji nas povrijede.

“Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.” (Luka 6, 27-28)

Ne pokušavajte shvatiti “zašto”

A koji se bez razloga okreću na me, jaki su; koji mrze na me bez povoda, brojni su. (Psalam 38, 19)

Iz osobnog iskustva znamo da možemo u nedogled pokušavati otkriti zašto nas netko ne voli. Mnogi bi se voljeli vratiti u prošlost i pročitati si ovaj stih dok su bili mlađi. Neki će nas ljudi jednostavno mrziti bez opravdanog razloga i moramo se naučiti nositi s tim.

Opraštajte

Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. (Efežanima 4, 32)

Bez obzira koliko smo blizu Bogu, svaki dan pogriješimo. Bog nas toliko voli da nam oprašta svaki grijeh i ne gleda nas drugačije. U spomenutom stihu iz poslanice Efežanima postaje jasno da Bog želi da budemo ljubazni prema drugima i oprostimo im kao što On nama oprašta. Nikad nije rekao da će nam biti lako oprostiti, ali rekao je da je to potrebno.

Blagoslivljajte

Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! (Rimljanima 12, 14)

Napokon, blagoslivljajmo svoje mrzitelje. Svaka osoba koju sretnemo s razlogom je u našem životu. Neki su ovdje da nam budu na blagoslov, dok su neki ovdje kao test koji moramo položiti da naučimo još više ljubiti, opraštati, pomagati zbog Božje ljubavi u nama.

Mi nismo u mogućnosti ljubiti svoje neprijatelje bez Božje pomoći. Mrziti one koji nas mrze je nešto prirodno. Trebamo nadnaravnu pomoć. Zato, samo milošću Božjom i snagom Duha Svetoga koji djeluje u nama možemo voljeti one koji nas mrze. Težimo za tom ljubavlju!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!