Trebamo li voljeti ljude koji su nas povrijedili?

Trebamo li voljeti ljude koji su nas na neki način povrijedili ili to nastavljaju činiti? Što Biblija kaže o tome?

Brzi odgovor na ovo pitanje glasi – da. Zašto? Zato što nam je tako Isus rekao. U Mateju 5 Isus govori o ljubljenju naših neprijatelja. U stihovima 44 – 48 Isus uči kako bismo trebali „voljeti naše neprijatelje, blagoslivljati one koji nas proklinju, činiti dobro onima koji nas mrze i moliti za one koji nas proklinju“. Ovo pokriva svaku kategoriju onih koji bi nas mogli povrijediti.

Ne lagan život

Kršćanski život nije lagan, no Isus je zamislio da će Njegov narod biti drugačiji zbog čega je i učio o ljubljenju onih koji nas povrjeđuju. Svatko može voljeti one koji vole njih i koji su prema njima ljubazni, ali da bismo mogli voljeti one koji nas povrjeđuju trebamo postati drugačije osobe. Uobičajeno je da nakon što nas netko povrijedi mi želimo osvetu i pravdu. Ipak, mi smo kršćani i to bismo trebali prepustiti Bogu. (Rimljanima 12 stihovi 19-21)

PROČITAJTE: Neprijateljima treba stalno opraštati, jer je to ono što ih najviše ljuti

Bog sve vidi

Kao kršćani vjerujemo da Bog gleda sve što mi radimo. Kada nama netko učini nešto što nas povrijedi i zaboli, to ne prođe neopaženo. Bog je to vidio. Ono što je iznimno važno jest ono što se događa dalje u našim životima jer mi tada bivamo stavljeni na test – hoćemo li vjerovati da će Bog ovo riješiti ili ćemo stvari preuzeti u svoje ruke.

Ako želimo biti kršćani koji žele narasti snažni u vjeri, trebamo vjerovati da će Bog izvršiti pravdu u svoje vrijeme. Ako u sebi imamo mržnju i želju za osvetom možemo biti sigurni da će takvi osjećaji uništiti naš mir, radost, našu ljubav i sreću. Kada ovakve situacije predamo Bogu u ruke, osjetiti ćemo da se s nas podigao težak teret, a ako uistinu počnemo pokazivati ljubav onima koji su nas povrijedili na kraju ćemo se iznenaditi do čega to može dovesti.

PROČITAJTE: 7 biblijskih razloga zašto trebamo voljeti one koji nas ne vole

Najteža lekcija koju možemo naučiti

Poslanica Rimljanima 12, stihovi 20-21 kažu: „Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to, ugljevlje ognjeno skupit ćeš na glavu njegovu. Ne daj, da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim“!

Ovo je jedna od najtežih lekcija koje možemo naučiti, ali Isus je bio naš veliki primjer, a Hebrejima 12, 3 kaže da trebamo misliti o Kristu koji je podnio patnju, mržnju i protivljenje od strane zlih ljudi „da se ne umorite i da ne klonu duše vaše“! Nadam se da nikada nećemo znati za patnje i mržnju kakvu je Isus osjetio. Ipak puno puta nas teške situacije u kojima se nađemo mogu preplaviti osim ako ne zavapimo Bogu da nam pomogne.

Na koji način je ovaj biblijski odlomak govorio tebi?

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!