10 pitanja za Novu godinu: Razmislite o svojim putevima!

Koja pitanja si trebate postaviti na ulasku u Novu godinu? Ovo je idealno vrijeme za zastati, pogledati i razmisliti o svojim putevima. 

Čak i oni puni vjere u Gospodina ponekad trebaju zastati i razmisliti o smjeru njihovog života. Lako je živjeti od jednog zauzetog tjedna do drugog, bez razmišljanja o tome kamo idemo i kamo bismo trebali ići.

U Bibliji jednom prilikom, kada je Božji narod postao bezobziran u svome odnosu s Bogom, Bog ih je prekorio kroz proroka Hagaja: „Razmislite o svojim putevima“! (Hagaj 1, 5) Bog ih je poticao na to da razmišljaju o stvarima koje im se događaju te da procijene njihovu razinu povezanosti s onime što im je Bog rekao.

Deset pitanja za Novu godinu

Početak nove godine idealno je vrijeme za zastati, pogledati i razmisliti o svemu. Odlično vrijeme za ”razmišljanje o našim putevima”. S obzirom na to, evo nekih pitanja u vezi kojih možemo moliti u prisutstvu Gospodina.

1. Koju jednu stvar iduće godine možemo učiniti kako bismo povećali naše uživanje u Gospodinu?

Naše uživanje u Gospodinu najprije dolazi kroz milost koju nam je Bog dao. Bog nam je obećao blagosloviti nas najizravnije i neprekidno kroz Riječ, molitvu i Crkvu. Jedna od stvari koje bih predložio uključivalo bi meditiranje nad Biblijom, zajedno sa svakodnevnim čitanjem. Bolje je čitati manje, ako je potrebno, ali da rezultat meditiranja bude pamćenje nečega, nego čitati više i ne zapamtiti ništa.

VIDI OVO: Molitva da u Novoj godini Bog bude na prvom mjestu

2. Za kakve nemoguće stvari se možete moliti?

U Bibliji postoji mnoštvo izjava ”ali Bog”, poput one iz Rimljana 5, 8 gdje piše: „Ali Bog nam je tako pokazao svoju ljubav dok smo još bili griješnici da je Njegov Sin umro za nas“. Situacije koje su naizgled bile nemoguće promijenjene su riječima ”ali Bog”. (Efežanima 2, 1-7) Koju ”ali Bog” molitvu možemo moliti iduće godine?

3. Koja je najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste unaprijedili svoj obiteljski život?

Ako u obitelji ne prakticirate zajedničko štovanje, evo jedne od stvari koje bih mogao preporučiti. Odvojite desetak minuta dnevno za zajedničko čitanje Biblije, molitvu i zajedničko slavljenje, što ne uključuje nikakve pripreme. Moja knjiga pod naslovom ”Obiteljsko štovanje” može vam reći više.

VIDI OVO: Najvažnija stvar koju trebamo ponijeti sa sobom u Novu godinu

4. U kakvoj duhovnoj disciplini želite napredovati iduće godine?

Bi li to bila osobna duhovna disciplina (odnosno, ona koju sami prakticirate) ili interpersonalna duhovna disciplina (ona koju prakticirate s drugim vjernicima)? Nakon što odlučite, odredite idući korak kojeg ćete trebati poduzeti i kada ćete ga poduzeti.

5. Na što ste najviše potratili svoje vrijeme i kako biste to vrijeme mogli iskupiti?

Društvene mreže? Videoigre? Sportovi? Hobiji? Lako je da ovakve stvari (i mnoge druge) preuzmu previše našeg vremena i srca. Je li potrebno pokajanje? Pokušavanje da sami prestate vjerojatno nije odgovor. Aktivno zamjenjivanje takvih aktivnosti nečim boljim pomaže nam „u najboljem iskorištavanju ovog vremena, jer dani su zli“. (Efežanima 5, 16)

6. Koji je najbolji, novi način kako biste mogli pomoći u osnaživanju svoje crkvene zajednice?

Iako često naglašavamo činjenicu kako su pojedinci dio Tijela Kristovog (1. Korinćanima 6, 15), Novi zavjet zapravo sedam puta tvrdi kako je Crkva Tijelo Kristovo. (Efežanima 5, 23) Ne smijemo dopustiti da naša česta naglašavanja na osobnom odnosu s Kristom umanje važnost našeg služenja Kristu kroz Njegovo Tijelo. Kako Crkva može postati snažnija zahvaljujući vama? Služenjem? Davanjem? Molitvom?

7. Za čije ćete se spasenje najsnažnije moliti iduće godine?

Neprestana i žarka molitva za nečije spasenje čini nas osjetljivijima za prigode dijeljenja Radosne vijesti s drugima. Hoćete li se iduće godine posvetiti molitvi za to da se spasi barem jedna osoba?

8. Koji je najvažniji način kako ćete vi, po Božjoj milosti, iduću godinu pokušati učiniti drugačijom od ove?

Božja suverenost vlada nad svim stvarima. Bog je taj koji donosi stvari u naše živote i mi tu ne možemo učiniti ništa. S druge strane, unutar svoje suverenosti, Bog nam daje određeni stupanj odgovornosti u mnogim područjima naših života. U kojima biste najviše željeli vidjeti promjenu u odnosu na ovu godinu? Možda ćete odgovor na ova pitanja pronaći ako odgovorite na prethodna pitanja. Na što vam od svega ovoga Duh Sveti najviše skreće pozornost?

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova s kojima trebate započeti Novu godinu

9. Što možemo učiniti kako bismo u idućoj godini popravili naše molitvene živote?

Za mnoge to bi moglo značiti određivanje vremena samo za molitvu umjesto molitve ”u letu”. Za druge, to bi moglo značiti učenje jednostavne, biblijske prakse, molitve kroz Bibliju.

10. Koju jednu stvar možete isplanirati iduće godine, a da ona vrijedi i za deset godina i u vječnosti?

Nama danas dominiraju kratkoročni rokovi. Zauzetost i umor često puta zamračuju naš pogled i samo želimo proći kroz taj dan. No nemojmo dopustiti da nas tiranija hitnosti odvrati od nečega što zanemarujemo, a što bi imalo ogroman i dugotrajan utjecaj na naše duše, naše obitelji ili našu crkvu.

Razmišljajte o Novoj godini

Vrijednost ovih pitanja ne počiva na njihovoj dubini, već u jednostavnoj činjenici da ona u središte dovode problem posvećivanja. Na primjer, ako postavimo za cilj da ćemo više ohrabrivati neku osobu iduće godine, vjerojatnije je da ćemo se toga i sjetiti i da ćemo to činiti. Ako su vam ova pitanja bila od pomoći, možda biste ih željeli negdje istaknuti; na svoj telefon, kalendar ili neko drugo mjesto, bilo gdje gdje ih možete lako vidjeti.

Nadam se da će vam ovaj članak pomoći da ”razmislite o svojim putevima”, da stvarate planove i ciljeve i da živite iduću godinu biblijski marljivo, prisjećajući se pravila: „Namisli marljivoga samo su na korist, a nagloga samo na siromaštvo“. (Izreke 21, 5) No izuzev svega toga, prisjetimo se i naše ovisnosti o Kralju, koji je rekao: „Bez mene ne možete učiniti ništa“. (Ivan 15, 5)

Autor: Don Whitney; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org