Oboljeli od raka su opisali prve simptome bolesti

Obratite pozornost na signale koje vam možda tijelo šalje!

Bitno je da na vrijeme otkrijete prve znakove raka, kako bi se što prije moglo krenuti sa liječenjem. U nastavku doznajte koji su to simptomi koje su oboljeli od raka prve primijetili:

Otežano disanje ili nedostatak zraka

Jedan od prvih znakova raka pluća je nemogućnost normalnog udisanja zraka.

Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

Natečeni limfni čvorovi ili kvržice

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugeriraju da se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim stanicama – što može biti znak leukemije.

PROČITAJTE: 5 upozoravajućih znakova raka kod mlade osobe

Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira ne to što dosta spavate, svakako posjetite liječnika.

Osjećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane.

Bolovi u zdjelici i u trbuhu

Bol i grčevi u zdjelici i trbuhu mogu se povezati s nadutosti koja je često pokazatelj da se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu – zbog proširene slezene.

Oticanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice otečeno ili neobično crveno.

Promjene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih stanica.

Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili točkica ispod nokta – ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

Bol u leđima ili na donjoj desnoj strani

Pacijenti kojima je dijagnosticiran rak jetre kažu kako im je ovo bio prvi znak. I rak dojki se manifestira bolovima u leđima, jer tumor može pritiskati prsa ili se proširio na rebra i kičmu.