NaslovnicaŽivot5 očekivanja koja uništavaju brak

5 očekivanja koja uništavaju brak

Očekivanja su važan dio svakodnevnog života, ali neka od njih su nerealna i opasna za odnose. Donosimo koja očekivanja uništavaju brak.

Ljudi često previše teže savršenstvu i imaju očekivanja koja su nerealna. Ona počinju stvarati probleme, posebno što se tiče braka. U glavi imamo zamišljenu verziju savršenog supružnika. Ali ta osoba nikada neće postojati, jer nitko nije savršen.

Kao što nikada nećete biti savršen supružnik, tako vam ni Bog neće dati savršenog, jer on ili ona ne postoji. Rimljanima 3, 23 kaže: “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja.”

Koja očekivanja uništavaju brak?

Naravno, nisu sva očekivanja pogrešna ili nerealna, ali većina naših očekivanja izgrađena je na duhu ponosa ili razmišljanjima o sebi. Srce vam se ispuni lažima, jer forsirate neki idealan karakter. Polako će i nehotice uništavati temelje vašeg doma. Uvjerenje da bi vaš brak trebao biti savršen će vam oduzeti istinsku radost i sreću u braku.

U nastavku donosimo koja očekivanja uništavaju brak. Ako ih ne naučimo prepoznavati, zbog njih ćemo postati ogorčeni prema supružniku.

1. Brak nas treba usrećiti

Lako je, posebno osobama koje još nisu u braku, pretvoriti brak u osobnog idola, vjerujući da je “savršen supružnik” odgovor na svaku nesreću u životu. Ovo očekivanje nevjerojatan je pritisak na supružnika. Nijedan supružnik nije savršen i nijedna osoba ne može biti vaš jedini izvor sreće. Samo vam Bog može pružiti trajnu sreću.

2. Bračni supružnik će zadovoljiti sve potrebe

Usredotočenost na vaše potrebe može samo pokvariti brak. Svaki suprug ima jedinstvene potrebe, kao i svaka supruga. Efežanima 5 govori o individualnoj prirodi potreba svakog supružnika jer zapovijeda ženama da poštuju muževe, a muževima da vole svoje žene. Dakle, svaki supružnik treba udovoljiti potrebama drugoga.

3. On/ona će se promijeniti nakon što se vjenčamo

Vjenčati se s s očekivanjem da će nakon vjenčanja supružnik postati druga osoba, nerazumno je i nepravedno. Brak nije sredstvo čarobne promjene koje transformira osobu. Prije nego što se vjenčate, vaš je posao biti siguran da je osoba za koju se želite vjenčati netko koga prihvaćate sa svim vrlinama i manama. Nakon vjenčanja, vaš posao je raditi na tome da razumijete i volite osobu s kojom ste se vjenčali.

4. Ako nađem pravog supružnika, brak će biti lak

Za dobre brakove potreban je trud. To zahtijeva stvarni rad da biste razumjeli svog supružnika i voljeli ga. Supružnik koji je strastven prema snažnom braku često razmišlja o drugom supružniku i neprestano ulaže u vezu.

5. Brak je odnos bez poteškoća

Zapravo, većina će brakova udariti u “zid”. Ponekad supružnike iznenadi sezona poteškoća. Ovo pogrešno očekivanje navodi ih da pretpostave da je njihov brak već dobar kao nestao. Ako, kada naiđete na takvu sezonu, prepoznate da se sve poteškoće mogu riješiti milošću Božjom, biblijskom istinom (uključujući mudre savjete) i odlučnošću da ojačate svoj odnos, proći ćete kroz to – i biti jači za to.

Tražite Božju mudrost za vaš brak
Foto: Unsplash

Tražite Božju mudrost za vaš brak

Nitko ne namjerava naštetiti braku. Svi želimo sretne brakove. No, budući da živimo u zlom svijetu koji suptilno utječe na nas više nego što i sami shvaćamo, mnogi iskreni kršćanski parovi utonu u niz opasnosti koje oštećuju ili ponekad uništavaju njihove brakove. Iako nijedan brak nije savršen, kada vjernici izbjegavaju putove svijeta i primjenjuju Božju Riječ u svojim brakovima, njihovi će brakovi biti zdravi.

Imajte na umu da glavni cilj braka nije naša sreća, već Božja slava. Naši su brakovi slika Krista i Njegove mladenke, crkve (Efežanima 5, 32). Svaki kršćanski brak mora imati za cilj proslaviti Boga.

Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! (Efežanima 5, 15-17)

Gdje nalazimo mudrost? Izreke 2, 6 kažu: “Jer Jahve daje mudrost, iz njegovih usta dolazi znanje i razboritost.” Otkrio je svoju mudrost, znanje i razumijevanje u svojoj Riječi. Božja volja je da ga vi i vaša obitelj slavite u svemu. Njegova volja je da Ga volite dublje, kako ga bolje upoznajete kroz Njegovu Riječ. Njegova volja je da rastete u ljubavi prema drugima, kao što On vas voli. Njegova volja je da se ponašate prema drugima onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Vaš brak i obitelj poligon su za iskazivanje Njegove volje.

PROČITAJTE JOŠ: