Očev dan
Foto: Unsplash

Očev dan obilježava se 19. ožujka. Iznimno je važno da poštujemo svoje zemaljske očeve i budemo im zahvalni za ljubav i skrb o nama.

Poput Majčinog dana, Očev dan je dan u čast oca i slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Slavi se najčešće treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta. Nadopunjuje Majčin dan. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog nadnevka. U Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu slavi se 19. ožujka, piše hr.wikipedia.org.

Kako je nastao Očev dan?

1909. godine bračni par John i Sonora Dodd prisustvovali su službi povodom Majčinog dana u svojoj crkvi u Spokaneu u Washingtonu. Dok je Sonora slušala propovijed i iz Biblije čula vrline majki i majčinstva, njezin se um vratio u djetinjstvo. Pomislila je koliko su očevi važni u odgoju djece i pomislila na pojam Očev dan.

Sonorin otac William, veteran građanskog rata, izgubio je suprugu dok je rađala šesto dijete. Sonora je tada imala samo šesnaest godina, bila je najstarije dijete i velik dio uloge u odgoju svoje petero braće pao je na njezina ramena. Kroz teške godine nakon majčine smrti, Sonora je promatrala oca kako se s ljubavlju i predanošću brine za šestero djece i kako se žrtvuje kako bi im omogućio što bolji život.

Nakon službe za Majčin dan, Sonora se osjećala nadahnuto za kampanju za jednako priznavanje očeva. Tako je 1910. godine nastao praznik Očev dan.

Iako Božja Riječ ništa ne kaže o tome da je bilo koji dan izdvojen posebno za čast očeva, prepoznaje počasno mjesto za ljude koji su bili vođe ili primjeri izvrsnosti u određenim vještinama, poput Jabala, koji je “postao praocem onih što pod šatorima žive sa stokom” (Postanak 4, 20) i njegovog brata Jubala koji je “praotac svih koji sviraju na liru i sviralu” (Postanak 4, 21).

Također, kada je Abramovo ime promijenjeno u Abraham, Bog mu je rekao: “Učinio sam te ocem mnogih naroda” (Postanak 17, 5), jasno ukazujući na očinstvo kao na počasno mjesto u Njegovim očima. Stoga, iako Biblija ne spominje Očev dan, jasno možemo vidjeti da Bog prepoznaje važnost očeva i čak im je kroz povijest odavao posebnu čast.

Kako je nastao Očev dan?
Foto: Unsplash

Molitva na Očev dan: Zahvala Bogu što smo Njegova djeca

“Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega. Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer vidjet ćemo ga kao što jest. I tko god ima tu nadu u njemu, čisti se kao što je on čist.” (1. Ivanova 3, 1-3)

Dragi nebeski Oče, na ovaj Očev dan velika je radost potvrditi da si ti Otac za kojim smo uvijek čeznuli i koji nam je trebao. Naši zemaljski očevi nude izvrstan ukus onoga što znači biti voljeno dijete, ali oni nam nikada ne mogu biti ono što si Ti. Naša srca preplavljuje zahvalnost, dok danas uzvikujemo od radosti: “Abba, Oče!”

Hvala što si nas usvojio kroz dovršeno Isusovo djelo, što si nas zaogrnuo Isusovom pravednošću i oprostio SVE naše grijehe. Hvala što si nas oslobodio ropstva grijehu i što imamo sigurno mjesto u Tvojoj obitelji. Hvala što smo postali baštinici vječnoga života.

Hvala što si Otac suosjećanja i Bog svake utjehe. Hvala što si obećao da ćeš dovršiti djelo koji si započeo u nama, što ćeš nam uvijek iskazivati svoju naklonost i disciplinirati nas u ljubavi. Molimo Te da nas nastaviš odgajati i oblikovati prema Tvome planu.

I na kraju, Oče, zahvaljujemo na duhovnim očevima koje si nam dao – očevima evanđelja koji nam pomažu na Putu života. U Isusovo ime, amen.

PROČITAJTE JOŠ: