ZA SVE SINOVE: Razmišljanja na Majčin dan

Jedna od velikih zapovijedi Pisma, i prva s obećanjem, je zapovijed da poštujemo i oca i majku. I sinovi i kćeri su pozvani na ovu privilegiju i odgovornost, ali je bitno spomenuti da i sinovi i kćeri trebaju uzvratiti najmanje polovicom svog poštovanja u suprotnom teritoriju.

Kada čovjek poštuje svog oca, on poštuje ono što se nada da će jednog dana postati. Kada taj otac poštuje svog sina, on se sjeća kako je bilo nekad. Ista stvar vrijedi i za ženu koja poštuje svoju majku, i majku koja se prisjeća kako je biti djevojka. Ali kada žena poštuje svog oca, i kada čovjek poštuje svoju majku, oni oboje hodaju u vjeri i poštuju nepšto tajno.

Počnite od rođenja

Jedna od stvari koje ovakva vrsta poštovanja čini je da stvara snažnu objavu o ovisnosti. Za mudru ženu, njezin odraz nalazi se na prvim stranicama Knjige Postanka, gdje je prva žena nastala od rebra prvog čovjeka. Ali što se tiče čovjeka, Pismo ga podsjeća na realnost mnogo bližu domu. On bi se trebao sjećati svog rođendana, i da poštuje ženu koja ga je rodila tog dana.

“Ipak, u Gospodinu – ni žena bez muža, ni muž bez žene! Jer kao što je žena od muža, tako je i muž po ženi; a sve je od Boga.” (1. Korinćanima 11,11-12)

Pavao obrazlaže da generalno, žene nisu neovisne od muškaraca, jer je prva žena načinjena od prvog čovjeka, ali Pavlovo rasuđivanje postaje drugačije, ide u drugom smjeru. Svaki čovjek nije neovisan od žene jer je rođen od određene žene. Svaka žena je bila predstavljena od svoje majke Eve i zato je nastala od Adama. Ali svaki čovjek je bio povezan s posebnom ženom pojedinačno.

A ovdje možemo vidjeti kako je čovjekova veza s majkom odlučujuća i za druge veze. Pavao diskutira o zajedničkoj vezi muškarca i žene, supružnika, i on govori muževima da je ključ ispravnog odnosa sa ženom ispravno razumijevanje njezinog odnosa s njezinom majkom. Ako želite da voda bude čista, počnite od rođenja.

Da ti dobro bude

Više od nekoliko bračnih problema je počelo s činjenicom da muž nije poštovao svoju majku na način na koji je trebao. Ovo se isto proteže iu zamršene odnose koji mnogi muškarci imaju sa svojim kćerima. Ako čovjek ne priznaje svoju ovisnost o majci, imat će problem priznavanja ovisnosti koju bi trebao imati kod svoje žene.

Trebali bi se vratiti na činjenicu da je peta zapovijed zapovijed s obećanjem. Koje je to obećanje? U Izlasku 20, ovako stoji: “Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.” (Izlazak 20,12) Pavlov citat ovako glasi: “da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji.” (Efežanima 6,3)

Da se tvoji dani produže. Da ti dobro bude. Gdje će se veličina ovih blagoslova spustiti? Gdje će većina zauzeti mjesto? Odgovor je očito u život čovjeka koji živi sa svojom obitelji, sa svojom ženom, kćerima, oko zajedničke trpeze.

Iskaži joj stvarno poštovanje

Previše kršćana odraslih u disfunkcionalnim obiteljima su pogrešno zaključili da ako dovoljno daleko pobjegnu od svojih roditelja, sreća će se jednostavno misteriozno vratiti. Ne, ono što se uglavonom događa je da se polako, neprimjetno i neizbježno stari obrasci ponašanja vraćaju i pokazuju se na novoj lokaciji.

Zato je Majčin dan predivna prilika da se uzvrati poštovanje koje je nešto više od onog koje Hallmark zahtijeva od nas. Ako samo rutinski označimo čestitku, ili neizbježnu vazu s cvijećem, nismo shvatili suštinu.

Kada govorim da je proslava Majčina dana po Pismu, a govorim, ne rastežem ovo na određene običaje. Ništa u Pismu ne zahtjeva određen dan u kalendaru, ili poklanjanje ruža umjesto ljubičica, ili čestitku umjesto poklona. Gledajmo na princip, a ne način proslavljanja. Pismo ne diktira određen način proslavljanja, ali zahtijeva da imamo način.

Jednom kada smo našli taj način, jednom kada shvatimo što je, na nama je da uzvratimo poštovanje toj jedinstvenoj osobi koju je Bog iskoristio da nam pruži naš najveći ovozemaljski blagoslov.

Autor: Douglas Wilson; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org