4 ohrabrenja za one u nesretnom braku

Ako mislite da se nalazite u nesretnom braku te da za vas nema pomaka na bolje, ova ohrabrenja će vam dobro doći.

Jučer sam prvi put nakon jako dugo vremena svom mužu, bez natruhe laži, rekla kako mislim da ćemo uspjeti. Ako niste prošli kroz zaista naporno, nesretno, bračno razdoblje, možda ne razumijete koliko su te riječi značajne.

Nas dvoje smo bili zaglavljeni u teškim, dubokim, ponekad naizgled nemogućim kolotečinama i ja sam živjela s osjećajem da ćemo jednog dana doživjeti završetak našeg braka. Ludo je što ne biste to pomislili o nama da ste nas sreli. Imamo divnu obitelj. Moj muž je nevjerojatan čovjek. Oboje volimo Boga. Želimo da naš brak funkcionira. Ipak, borili smo se jer smo grješni, vrlo različiti ljudi, a naš brak ima šanse samo zato što imamo Božju moć u našim životima. Sami ne možemo učiniti da on uspije. 

Ako ste proveli sate boreći se, osjećajući se neviđeno i kao da vas se ne čuje; prošla sam to. Ako ste se zakleli da se nikada nećete svađati pred svojom djecom, ali su vam planovi za subotu pokvarili, jer ne možete podnijeti jedno drugo, proživjeli smo to. Ako ste proučavali one zabavne kvizove osobnosti samo kako biste shvatili da ste vi i vaš muž u osnovi nekompatibilni, mogu se poistovjetiti s time.

Ako ste se borili s dolinama mentalnog zdravlja, izgaranjem, usamljenošću, lošom komunikacijom, gorčinom, povrijeđenošću, ljutnjom i beznađem, osobno sam prošla kroz sve te bračne doline.

Kažem vam istinu kada kažem da naš brak postoji, samo zato što je Bog milostiv. Istina je da naš brak nikada neće biti idealan i savršen i da nikada nećemo prestati trebati Božju pomoć kako bismo održali naš brak na životu. Neke istine, koje je Bog progovorio u moje srce, čak i u proteklih nekoliko mjeseci, pomogle su udahnuti novu nadu u naš brak, koji ponekad djeluje beznadno. 

1. Ne mora biti savršeno da bi bilo prekrasno.

Neprestano ponavljanje istih grješaka zna me obeshrabriti. Moj me muž ne razumije uvijek onako kako bih to htjela. Stalno upadamo u iste kolotečine. Ovaj beznadni duh dovodi do sve više i više nesreće u našem domu. Bog me izvukao iz ovog kruga beznadnog razmišljanja, podsjetivši me da on nije Bog koji zahtijeva savršenstvo kako bi stvorio ljepotu. On se zapravo specijalizirao za uzimanje stvari koje su jako slomljene, kako bi od njih načinio nešto novo i prekrasno. Izaija 61 govori o tome kako Bog od pepela stvara ljepotu.

Zamolila sam Boga da mi pomogne vidjeti ljepotu koja živi u našem domu i našem braku. Aktivno mu predajem pepeo boli, koji nam je ukrao radost. Kad počnem mijenjati svoju perspektivu, vidim petnaest godina ispunjenih radošću, umjesto petnaest godina ispunjenih borbom.

Radost zajedničkog odrastanja, obožavanja Boga, sklapanja prijateljstava, upoznavanja naše četvero djece, roditeljstva, selidbe, služenja, opuštanja i zajedničkog smijeha. Nakon što neuspjeh u našem braku predam Kristu, on mi pokazuje sve ono što je lijepo u našem braku. 

2. Pronađite radost u Kristu. 

Moj suprug i ja znamo biti jako tvrdoglavi, iako mislim da je on tvrdoglaviji od mene. Nedavno sam konačno shvatila da, iako je važno komunicirati s mužem o mojim osjećajima, ne mogu promijeniti njegovo ponašanje. Morala sam se odreći svoje želje da ga natjeram da se promijeni, čuje me ili učini nešto što nije učinio Gospodinu; ovo je još uvijek borba.

Dio tog procesa predaje izgledao je kao pronalaženje vlastite radosti u Kristu, koja nije uvijek ovisila o tome kako se on ponaša i kako mu je. To ne znači da me nije briga kako je on, nego da moje dobro i radost ne ovisi o njemu. Moj muž je dobar čovjek, ali je još uvijek običan čovjek i svaki put kad u njemu tražim svoju cjelovitost kada se osjećam tjeskobno, depresivno, usamljeno ili uzrujano, stvari jednostavno krenu loše. Nije mi mogao dati ono što sam tražila. On i dalje teži razvoju kao skrbnik, ali oboje shvaćamo da to nije njegov prirodni skup vještina.

Pronašli smo daleko više mira u našem domu, kao što sam i sama pronašla puno više mira u Kristu. Kad sam u stanju da mogu bolje kontrolirati svoje osjećaje, bolje izraziti svoja ograničenja ili se čak odlučim povući i moliti kad se iscrpim, naš sukob ne eskalira tako brzo. Ako ste u razdoblju napetosti i borbe, umjesto da meditirate o svim frustrirajućim stvarima o svom partneru, tražite od Boga načine kako pronaći mir i snagu u Njemu. Sjećam se Matejevog evanđelja 7, 3-5, gdje Krist upozorava na to da smo često usredotočeni na trun u oku naših bližnjih, dok cijelo vrijeme ignoriramo balvane koji su u našim očima. Počnimo s našim balvanima i molite se da Bog pomogne vašem supružniku kako da se nosi sa svojim trunjem. 

3. Pokušajte savjetovanje. 

Kvalitetan kršćanski savjetnik jedan je od najboljih darova koje možete dati sebi i svom braku. Ponekad nam je potrebna mudrost drugih kao pomoć u rastu. Svaki brak suočava se sa razdorima i sukobima, ali ono što čini razliku za vašu budućnost je vaša spremnost na zajednički rast i mijenjanje. Većina nas bori se sa sebičnošću, ljutnjom, nesavršenim komunikacijskim vještinama, ranama, traumama itd.

U braku svo to smeće ispliva na površinu na način kojeg je nemoguće ignorirati. To ne znači da ste u osnovi nesposobni biti ili ostati u braku, ali to znači da vam Bog daje priliku da u vašem braku rastete i doživljavate iscjeljenja. Savjetnik može olakšati taj proces rasta i ozdravljenja, tako što će vas opremiti alatima koji su vam potrebni za rast i napredovanje. Oni mogu ukazati na obrasce, koji su zamke u vašem braku, kao i načine kako ih izbjeći. Njihovo nepristrano uho može vam pomoći i u smislu da oboje spoznate da ondje imate siguran prostor gdje će vas se čuti, stvarajući tako prostor za oprost i iscjeljenja. Moj suprug i ja smo godinama tražili pomoć različitih savjetnika tijekom našeg braka i to je učinilo veliku razliku u našim životima.

4. Budite spremni na promjenu. 

Nitko od nas ne sanja o tome da će zauvijek nesretno provesti zajednički život. To je zapravo naša najgora noćna mora, ali mnogi od nas zaglave u životima koji nisu ispunjeni radošću, kao što smo zamišljali. Ponekad nam radost, sreća, brak, ljubav, sve slatke stvari u životu oduzimaju spremnosti na značajne promjene.

Stvara li vaš radni raspored previše stresa u vašem domu? Počnite moliti za pronalaženje novih poslova. Djeluje li vam, zbog nedostatka obiteljske podrške, roditeljstvo kao težak teret? Razmislite o tome da se preselite bliže obitelji. Drže li vas trauma iz prošlosti ili neopraštanje zaglavljenima u gorčini? Potražite savjetnike i stručnjake, koji vam mogu pomoći u rješavanju rana iz vašeg života. Sprječavaju li vas laži u istinskoj bliskosti s partnerom? Budite čisti i pozabavite se time, kako biste ispravili pogrješke koje ste učinili s partnerom. Vodi li nedostatak zajednice do depresije i tjeskobe u vašoj kući? Molite se i tražite od Boga da vam pomogne pronaći pravu zajednicu, na koju se vaša obitelj može osloniti!

Naše obitelji, brakovi i životi vrijedni su žrtvovanja. Svijet bi nam rekao da ljubav dolazi sama od sebe i da ako dajemo previše od sebe, onda griješimo. Zaslužujemo bolje. Ovo je laž. Bog je ljubav, jer je sve dao za nas. Volimo kroz služenje, davanje, opraštanje, zaštitu, priznavanje, mijenjanje i rad. Ništa od toga nije lako, jer takve stvari od nas zahtijevaju jako puno. To ne znači da ne postoje situacije u kojima se čini kao da je najbolje rješenje razvod. Kada u braku postoji zlostavljanje, zanemarivanje, nevjera, manipulacija ili druge slične situacije, Bog ne želi da ostanete u takvom braku. On želi da pronađete slobodu, sigurnost, radost i iscjeljenje.

Velika većina nas je nesretna, jer je brak težak i borimo se pod teretom mnogih odgovornosti koje imamo u ovom životu. Moje ohrabrenje je da postoji nada. Bog može stvoriti ljepotu od vašeg pepela. On voli vas i vašeg supružnika i želi produbiti vašu ljubav, dok zajedno pronalazite put kroz svoje nesavršenosti, natrag jedno do drugoga.

Autorica: Amanda Idleman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!