opasne prakse
Foto: Pixabay

Praznovjerje se temelji na neupućenoj vjeri u objekt koji ima magične moći. Druga riječ za praznovjerje je „idolopoklonstvo“. Biblija ne podupire ideju toga da se nešto događa slučajno, nego da se ništa ne događa izvan Božje suverene kontrole.

Bog ili uzrokuje ili dopušta sve što je u skladu s Njegovim božanskim planom (Djela 4,28; Efežanima 1,10).

Postoje mnoge vrste praznovjerja u svijetu, u rasponu od dobroćudnih – poput prolaska ispod ljestvi – do okultnih praksi astrologije, crne magije, vračanja, vudua i čarobnjaštva. Biblija osuđuje one koji prakticiraju astrologiju (Pnz 4,19), magiju, gatanje i čarobnjaštvo (2. Kraljevima 21,6; Izaija 2,6).

Idolopoklonstvo je također zabranjeno, i svatko tko ga prakticira neće ući u Božje kraljevstvo (Otk 21,27). Ove vrste prakse izuzetno su opasne, jer se umovi praktičara otvaraju za utjecaj đavla. Prva Petrova 5,8 nas upozorava: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“

Svoju vjeru trebamo temeljiti na jedinom pravom Bogu koji daje vječni život, a ne na objektima ili ritualima ljudskog porijekla. „Pazite da vas tko ne odvuče mudroljubljem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na počela svijeta, a ne na Krista. Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva pa ste i vi ispunjeni u njemu, koji je glava svakog poglavarstva i vlasti“ (Kološanima 2,8-10 VB).

Izvor: Gotquestions.org