Opasnosti koje prijete muškim samcima

Brojne opasnosti danas prijete muškim samcima. Mnogi muškarci pate, no vi ne morate! Autor članka u nastavku donosi nekoliko korisnih savjeta.

U srednjoj školi glumio sam ulogu računovođe u ”Glumčevoj noćnoj mori” (”The Actor’s Nightmare”). Računovođa se budi na pozornici, usred kazališne predstave, ali se ne sjeća niti jedne od svojih rečenica teksta.

Ne sjeća se ni kako je došao na pozornicu, kada je čitao scenarij ili prisustvovao probi, niti u kojoj je predstavi. Svi oko njega znaju tko su i tko je on, ali on je izgubljen. Tako razočarava sve oko sebe, dok ga velika publika gleda.

Kazališna predstava nadahnuta je čestom noćnom morom koju imaju mnogi glumci: koja se sastoji od toga da se nađete na pozornici i da morate glumiti u predstavi koju ne prepoznajete, u ulozi koja vam je nepoznata i ne sjećate se niti jedne rečenice.

No ova noćna mora mogla bi biti dobra predodžba onoga kako se osjećaju mnogi mladi kršćani koji su samci, u svojim životima: „Tko bih trebao biti? Kakvu bih ulogu trebao glumiti? Tko su dobri, a tko su loši dečki? Gdje bih trebao živjeti i raditi? U kojoj sam priči? Koje ratove pokušavam pobijediti?“

Spotičući se kroz razdoblje samaštva

Dok gledam kako se taj računovođa spotiče po pozornici, kako mu očajnički nedostaju riječi, kako se nesnosno preznojava, vidim i ponešto iz vlastitog života: borbe s odlukama koju školu upisati, borbe sa završnim ispitima, upoznavanja novih prijatelja, gubitak kontakta sa starima, ponovno uspostavljanje kontakata s nekima, započinjanje prvog posla, pa nakon toga drugog, pa trećeg, selidbe iz stana uz stan, iz kuće u kuću, iz grada u grad, pokušavanje pronalaska žene za koju bih se oženio i neuspjeh, ponovno pokušavanje i ponovni neuspjeh i nakon toga skupljanje hrabrosti za ponovni pokušaj. Sve ovo dok mi je izgledalo kako da me svi gledaju dok se preznojavam i spotičem.

Što mislite kako je računovođa shvatio tko je? Proučavao je druge ljude na pozornici. Ključ saznavanja onoga tko je on, bio je u proučavanju ostalih muškaraca i žena, koji su bili postavljeni, s namjerom, oko njega na pozornici. Što ako je isto istinito za one koji žele živjeti živote koji su više ispunjeni vjerom, dok su samci? Što ako se neki od nas više bore, spotiču i lutaju nego što bismo trebali, jer previše vremena provodimo gledajući sami sebe, a premalo gledajući prema van, prema drugima? Neki od nas imaju dojam kao da su se probudili na pozornici, usred predstave, no nikada nisu skupili dovoljno hrabrosti kako bi ustali iz kreveta, a kamoli za sudjelovanje u ulozi.

Moja želja jest u ovome članku pružiti kršćanskim muškarcima koji su samci bolju perspektivu i veću hrabrost, dok su samci. Želim vam pokazati da niste tako sami kao što mislite da jeste. Jer sam i sam potratio neke godine. Gledao sam neke muškarce kako čine isto. No vi to ne morate. Želim pomoći muškarcima kako bi mogli lakše biti onakvi muškarci kakve ih Bog želi.

Temeljna pitanja za muškarce

Što mislite o kakvim pitanjima i stvarima razmišljaju današnji muškarci od dvadeset i nešto godina? Zbog kakvih pitanja su budni noćima i kakva pitanja utječu na njihove odluke?

  • Gdje ću raditi?
  • Koja je moja uloga?
  • Koliko zarađujem?
  • Što želim gledati?
  • Što je taj i taj i ta i ta napisala na Twitteru?
  • Gdje želim jesti?
  • Je li moja momčad pobijedila ili izgubila?
  • Koliko si mogu toga priuštiti?

Mnogi mladići troše svoju energiju i provode dan za danom, godinu za godinom na plitke stvari kao što su ove. Želim da si postavite bolja, dublja pitanja, koja će zahtijevati više od vas i koja će od vas izvlačiti više. U konačnici, želim da se kroz odgovora na ta dublja pitanja vidite kao ljude koji su manje izolirani i manje sami.

1. Tko je iznad mene?

Prije nego što se osvrnemo na odnose oko nas na pozornici, trebamo se prisjetiti onoga tko napisao naš scenarij. Prije nego što muškarac može postati muškarac kakav bi trebao postati, treba upoznati i voljeti Onoga koji ga je stvorio. Ako bismo pratili uzrok svih disfunkcija i neuspjeha koji muče muškarce, vidjeli bismo da je to zanemarivanje Boga.

Vjerujete li to u vezi samoga sebe? Vidite li da zdravlje svakog vašeg odnosa u vašem životu nastaje iz vašeg odnosa s Kristom? Nikada nećemo moći na ispravan način ”glumiti” naš dio predstave, ako smo izgubili dodir s Piscem priče.

VIDI OVO: Brak ili samački život: Kako mogu znati što mi je Bog namijenio?

Apostol Pavao u 1. Korinćanima 6 piše specifično protiv seksualnog grijeha, no ono što on piše pomaže nam u shvaćanju nastanka svake druge disfunkcije u životu čovjeka:

„Ili ne znate, da je tijelo vaše hram Duha Svetoga, koji je u vama, kojega imate od Boga, i ni jeste svoji? Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u tijelu svojemu!“ (1. Korinćanima 6, 19-20)

Bez obzira na to kako se možete osjećati iz dana u dan i iz tjedna u tjedan, vi više ne pripadate samima sebi. Ne možete činiti sve što želite, kada god to želite; ne ako ste u Kristu. Vi pripadate Kristu: On vas je stvorio i otkupio. Stoga proslavljajte Boga u svojim tijelima, posvećujte vaše tijelo, vrijeme, energiju i želje Kristu. Težite stvaranju, uživanju i prikazivanju ”nepodijeljenog posvećenja Gospodinu”. (1. Korinćanima 7, 35)

2. Tko je ispred mene?

Kao muškarac, neizbježno je da ćete postati onakav muškarac kakvima se divite, s kakvima provodite vrijeme i kakve oponašate. Računica neće uvijek biti jednostavna, ali pronicljivi ljudi znat će pratiti aspekte onoga tko ste vi s obzirom na muškarce koji su imali najsnažniji utjecaj na vas, bio on dobar ili loš. Mnogi mladi muškarci ne uspiju sazrijeti, jer nemaju zrele muškarce u koje se mogu ugledati i od kojih mogu učiti. Odrastaju i žive bez dobrih očeva.

Kako se približavam četrdesetoj i budući da sam godinama podučavao mladiće, vjerujem da niti jedan zemaljski čimbenik neće toliko utjecati na zrelost mladića od muškarca, ili više muškaraca koji su tom mladiću poput oca. No premalo mladića ima dobre očeve vjere. Možda imaju muškarce kojima se dive ili koje oponašaju izdaleka, ali nemaju starijeg muškarca koji ih dovoljno dobro pozna, kako bi ih mogao poticati, ohrabrivati i opominjati u pogledu osobnih stvari.

Tko može reći o vama ono što Pavao kaže o mladićima u Korintu:

„Ne pišem ovoga da vas postidim, nego da vas kao ljubljenu svoju djecu urazumim. Jer da imate u Kristu i deset tisuća učitelja, ipak ne biste imali više otaca. Ta u Kristu Isusu po evanđelju ja vas rodih! Zaklinjem vas, dakle: nasljedovatelji moji budite.“ (1. Korinćanima 4, 14-16)

Mogao je napisati: „Poznajem vas dovoljno dugo da vas mogu nazivati svojom voljenom djecom, a vi mene poznajete dovoljno dugo da možete oponašati moj način življenja.“ Koji stariji muškarac poznaje vas toliko dobro da to može reći? Kojeg starijeg muškarca vi dovoljno dobro poznajete, da možete oponašati njegov odnos s Bogom, kako se odnosi prema ženi i djeci, kako služi u zajednici i kako zadobiva izgubljene? Ako još uvijek nemate takav odnos s nekim muškarcem, s kime biste mogli imati? Moja iskustva govore da će mladići biti ti koji će prvi pokušati ovakve odnose, što znači da ne morate čekati nekoga. Identificirajte one muškarce čije živote vrijedi oponašati i nakon toga im priđite i tražite od njih neka vas nauče mudrosti, savjetu, neka u vas ulože vrijeme i neka vas odgajaju. Učinite sve što je u vašoj moći kako bi oni mogli što je moguće više vremena provesti s vama.

3. Tko je pokraj mene?

Nakon dobrog oca, svaki muškarac isto tako treba i dobru braću. Potrebni su mu prijatelji. Ne bilo kakvi prijatelji, nego ono koji ga neprestano guraju prema Bogu i oni koji iz njega izvlače Boga. Iz tog razloga muškarci vole ono što je opisano u Izrekama 27, 17: „Željezo se željezom oštri i čovjek oštri jedan drugoga.“ Oštri željezo za što? Ovdje se vjerojatno govori o oštrenju sjekire ili mača. Muškarci ”oštre” jedan drugoga za bitku, jer svi mi smo u ratu. (Efežanima 6, 12) Tko vam pomaže da se što bolje borite?

To nisu kolege s kojima gledate utakmice ili igrate igre preko interneta. To su muškarci čija vjera uzrokuje da vaše srce raste i biva usmjereno na Krista, muškarci koji kleknu kako bi vas podignuli kada se spotaknete i padnete, muškarci koji vas bodre i koji vas drže odgovornima, oni koji su s vama onda kada je najteže. Oni nisu samo muškarci, niti samo prijatelji: oni su vam braća.

Tražimo nešto što je dublje i snažnije od biološke povezanosti. Mudre izreke ovako opisuju takve prijatelje: „Ima prijatelja koji vode u propast, a ima i prijatelja privrženijih od brata.“ (Izreke 18, 24) Imate li takve prijatelje? Tko bi mogao biti takav prijatelj?

4. Tko je iza mene?

Malo muškaraca ima duhovne očeve. U iskušenju sam reći da još manje muškaraca ima sinove u vjeri. No svaki Božji čovjek trebao bi nekome biti duhovni otac. To je značenje kršćanstva u vjeri: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!” “I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.“ (Matej 28, 19-20) Tko su ti učenici za vas? Ako u našim životima ništa ne podsjeća i ne izgleda kao Isusovo poslanje, živimo li zaista kršćanskim životom? Možemo li zaista reći da slijedimo Krista?

Apostol Pavao imao je mnoge sinove u vjeri, uključujući i mladića po imenu Timotej. Njemu je pisao sljedeće: „…i što si od mene po mnogim svjedocima čuo, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti.“ (2. Timoteju 2, 2) Drugim riječima, Timotej, onako kao što sam ja bio otac tebi, tako ti idi i budi otac drugima. Uzmi druge, manje zrele kršćane pod svoje krilo jedno razdoblje i pažljivo ih podučavaj kako da slijede Isusa. Tog mladića uključi u sve aspekte svoga života: brak, obitelj i posao i živi tako da možeš reći: „oponašaj mene, kao što ja oponašam Krista”. (1. Korinćanima 11, 1) Dok to budeš činio, iznenadit ćeš se koliko ćeš rasti i koliko ćeš ti dobrobiti imati od toga što svojim životom blagoslivljaš njega. (Filipljanima 4, 1)

Nije važno koliko imate godina, niti koliko dugo ste kršćanin. Ako ste dovoljno stari da možete čitati ovaj članak, to znači da neki postoji neki mladić negdje, u vašem susjedstvu, na radnome mjestu, koji se može ugledati na vas. Kako upravljate njegovim pogledom? Kako odgovarate na njegova pitanja, kako reagirate na njegove neuspjehe i želje? Nemojte čekati kako bi on vas zamolio za pomoć i savjet. Idite i vi budite njegov duhovni otac.

5. Tko je nasuprot mene?

Sotona zna da su najsnažniji muškarci ono koje vole njihovi duhovni očevi, braće i sinovi. Sotona će učiniti sve što je u njegovoj moći kako biste se osjećali kao da ste sami i onda će učiniti sve kako bi vam ta usamljenost djelovala kao sloboda. On će učiniti da vam opasnost djeluje kao sigurnost. On će vas polako voditi dalje od odnosa koji su vam potrebni i nakon toga će vas omesti s beznačajnim stvarima koje vam uzrokuju tjeskobu i pružaju vam kratkotrajne užitke. Znate li da ste u ratu?

„Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu.“ (1. Petrova 5, 8-9)

Imate neprijatelja, koji se boriti protiv vas bez obzira na to gdje ste: u stanu, na radnom mjestu, na krevetu, dok sjedite ispred računala, dok čitate Bibliju. Imate snažnog i zastrašujućeg neprijatelja. Ako kršćanski život djeluje teško, ako vam vrste odnosa koje sam opisao iznad djeluju nemoguće ili nestvarno, to je djelomično tako zato što vas netko neprestano napada i onemogućava. On nije metafora. On je stvarno i duhovno biće i mrzi vas. Želi vas uništiti.

Ali ako vjerujete u Krista, onda je Onaj koji je u vama jači od onoga tko vodi rat protiv vas. Krist nije neka bajka i nije metafora. On je Kralj svemira, Ratnik koji će suditi Zemlji, a vi se borite na Njegovoj strani. Nemojte ignorirati niti podcjenjivati svoga neprijatelja, ali nemojte ni odustajati. Oslonite se prvo na Krista, a onda na sve muškarce koji su vam na raspolaganju: duhovne očeve, braću i sinove i idite u borbu.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!