Brak ili samački život: Kako mogu znati što mi je Bog namijenio?

Kako znati je li vas Bog pozvao da uđete u brak ili da ostanete samci za život? Kako znati što vam je Bog namijenio? Koja je vaša budućnost? Gdje krenuti i kako to učiniti?

Mnoge osobe koje završe fakultet postavljaju upravo takva pitanja. Često se možemo mučiti u razlučivanju Božjeg plana za naš život, no, ujedno je važno i pogledati u Pismo kako bismo otkrili dijelove Njegovog plana za nas.

Neprestano uranjajte u Riječ

Trebamo prebivati u Božjoj riječi svaki dan. Pismo nas uči pravednosti (2. Timoteju 3,16-17), osvjetljava nam put (Psalmi 119,105), vodi nas (Rimljanima 15,4) te trebamo o njemu promišljati dan i noć (Psalmi 1,2).

VIDI OVO: Kako ću znati da sam našao osobu koju mi je Bog namijenio?

Možemo vidjeti razne primjere osoba koje su se nosile s nepoznatom budućnošću. Na primjer, vi se negdje selite kako bi započeli nov život. Takvih je primjera i u Bibliji:

Pavao, prijašnji Savao, se neprestano selio kada je postao kršćanin. Isus je sa 30 godina započeo novi posao te je neprestano putovao, a Abraham je zajedno sa svojom obitelji krenuo u novu zemlju (Postanak 12,1).

U Propovjedniku nailazimo na citate koji govore o različitim razdobljima u životu. Postoji tako vrijeme tišine, zacjeljivanja i tugovanja. Možda ste u razdoblju života kada Gospodin želi da budete samac (1. Korinćanima 7,8) jer bi vas veza spriječila da započnete novi život na novom mjestu.

Možda se jednostavno prvo trebate oporaviti od fakulteta kako biste uživali u vezi s nekom drugom osobom.

Odaberite put ljubavi prema drugima

Kada donosimo važnu odluku, uvijek trebamo gledati da nas ona odvede putem ljubavi prema drugima. No, ujedno, Bog želi da prvo Njega volimo, a onda i druge (Matej 22,36-40).

Ponekad će ta ljubav prema drugima poprimiti žrtvovanje veze kako bismo propovijedali drugima i širili Njegovu ljubav, piše autorica Hope Bolinger za Crosswalk.

Ponekad će ta ljubav poteći do osobe s kojom možemo zamisliti svoju budućnost i s kojom želimo stupiti u brak.

VIDI OVO: Dvije pogreške prije braka koje mnogi čine a ne bi smjeli

To je sve vrlo osobno i posebno za svakog kršćanina, a naši se pozivi razlikuju od razdoblja do razdoblja. Krist je tako do svoje tridesete radio kao postolar, a slijedeće tri godine je propovijedao volju Očevu (Marko 6,3).

Približite se Kristu

Naš nas životni poziv uvijek treba gurati da postanemo bliži Kristu (Izreke 3,5-6). Ako bi ulazak u vezu u ovom trenutku samo preusmjerio vašu pažnju dalje od Krista, onda Bog vjerojatno ne želi da krenete u tom smjeru.

No vrijedi i suprotno, ako ste sami, a ta vas samoća gura dalje od Krista, onda možda Bog želi da budete u vezi.

Bez obzira na okolnosti, važno se uvijek moliti i uzdati u Boga kako bi vam sve prepreke bile otkrivene.

VIDI OVO: Je li samački život prokletstvo?

Zaključak

Sve ovisi. Ovisi o Božjem pozivu za vaš život. Za svakog je kršćana to drugačije.

Najbolji način za pogled u budućnost jest čitanje Pisma, usmjeravanje svog puta na ljubav prema drugima i odupiranje onome što nas može gurnuti dalje od Krista.

Dvadesete su posebno opasne godine po tom pitanju jer je mnogo nesigurnosti. Ne znate što raditi, gdje živjeti ni s kime biti. Zato je važno vjerovati Bogu.

Vjerovati Mu da zna što je najbolje za vas te Mu prepustiti svoju budućnost. Pustite Mu da vas vodi čak i ako na početku ne budete znali koji je cilj vašeg putovanja. On zna.

NAJNOVIJE!