Lijenost prema Bibliji
Foto: Canva

Lijenost je osobina koju smatramo nebitnom i lakom za promijeniti. Nažalost, stvarnost je da lijenost može prouzročiti veliku štetu, i ako milošću Božjom ne odlučimo ne biti lijeni, svi ćemo postati njene žrtve.

Da bismo shvatili koliko je lijenost ozbiljna stvar i dobili motivaciju da ne budemo lijeni, slijede neke opasnosti koje proizlaze iz nje – sudeći po Bibliji.

Lijenost donosi siromaštvo

Ako želimo jesti dobru hranu i živjeti u pristojnom domu, s udobnom odjećom i s dodatnom ugodnošću stalne internetske veze, tada si ne možemo priuštiti da budemo lijeni.

Lijenost donosi siromaštvo u naš život. Vidio sam i čuo o ljudima koji su izgubili sve bogatstvo koje su naslijedili od roditelja samo zbog toga što su uživali u životu, a prezirali vrijednost teškog rada i štednje onoga što su imali. Nažalost, godine rada pokojnih roditelja da im uštede nasljedstvo je postalo uzaludno u kratkom roku.

Mudre izreke 10,4-5 poručuju: “Lijena ruka osiromašuje čovjeka, a marljiva ga obogaćuje. Tko sabira ljeti, razuman je sin, a tko hrče o žetvi, navlači sramotu.”

opasnosti lijenosti prema Bibliji
Foto: Pexels

Zbog lijenosti gubimo posao

Želite li imati pristojan posao – i zadržati ga? Tada nemojte biti lijeni. Lijenost je osobina koju nijedan poslodavac ili šef ne bi htio da njegovi radnici posjeduju.

Mudre izreke 10,26 savršeno objašnjavaju ovo: “Kakav je ocat zubima i dim očima, takav je ljenivac onima koji ga šalju.”

Lijenost nam oduzima pravo da jedemo

Ovo je jako. Iskreno govoreći, da imate radnika koji je lijen u radu, ali zahtijeva da ga dodatno platite, biste li mu odobrili isplatu? Najvjerojatnije da ne. Na isti način, ako smo lijeni, gubimo pravo da budemo dobro nahranjeni – osim ako nismo teško bolesni i nesposobni za rad.

Pavao je govorio o ovome u 2. Solunjanima 3,10: “Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijed: Tko neće da radi, neka i ne jede!”

Mudre izreke 10,3 nam također govore: “Ne dopušta Jahve da gladuje duša pravednika, ali odbija pohlepu opakih.”

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today