Naslovnica Zdravlje 8 načina za opuštanje prije spavanja

8 načina za opuštanje prije spavanja

Opuštanje je ključno ako se želite dobro naspavati preko noći. Osim očitih učinaka koje manjak sna ima na zdravlje, on može utjecati i na sposobnost prosuđivanja i obavljanja određenih poslovnih zadataka.

Relieved donosi nekoliko tehnika za opuštanje prije spavanja:

1. Ugasite sve elektroničke uređaje sat vremena prije spavanja

Elektronički uređaji su kontraproduktivni ako želite dobro spavati, a svijetlo ekrana može prevariti vaš mozak da ostane dulje budan kada biste trebali spavati. Ujedno je vrlo dobra navika maknuti mobitele što dalje od glave. Mailovi i društvene mreže mogu čekati dok se vi dobro naspavate.

PROČITAJTE: Evo što nikako ne smijete činiti prije spavanja

2. Budilice okrenite u suprotnom smjeru od kreveta

Kada je riječ o budilicama, vrlo ih je pametno okrenuti od kreveta iz dva razloga. Prvo, svijetlo koje projiciraju će vas držati budnima, a drugo, neprestano gledanje u sat će samo povećati tjeskobnost. Vjerujte da će vaša budilica zazvoniti na vrijeme, okrenite ju dalje od sebe i dobro se naspavajte.

3. Lezite tek kada ste spremni za spavanje

Kada ste u krevetu nemojte se baviti drugim aktivnostima kao što je jedenje ili gledanje televizije. Trebate imati točne granice – nemojte ići u krevet ako niste spremni odmah spavati.

PROČITAJTE: Spavanje u hladnoj sobi je bolje za zdravlje, tvrdi znanost

4. Okupajte se

Smanjite svijetla, upalite koju svijeću, upalite glazbu, napunite kadu toplom vodom i samo sjedite. Za dodatni učinak, u kupku dodajte malo epsom soli.

5. Udahnite malo esencijalnih ulja

Miris je jako snažna stvar te je aroma terapija postala jako popularna zbog učinka na tijelo. Ulje lavande poznato je po učinku opuštanja tijela. Stavite nekoliko kapi na vaše zglobove i na sljepoočnice te utonite u san.

PROČITAJTE: 3 biblijska stiha koja će vas smiriti prije spavanja

6. Rastegnite se

Kakav god da vam je bio dan, nikada nije loša ideja rastegnuti se. Pokušajte se opustiti prije spavanja isstezanjem mišića i pravilnim disanjem.

7. Neka okruženje u kojem spavate bude udobno

Vaša spavaća soba treba biti vaša smirujuća oaza s nježnim bojama koje opuštaju, mekim jastucima, krevetom prave veličine i udobnosti koji vas poziva da se odmorite u njemu. Važno je održavati ugodnu temperaturu u sobi te ju pravilno zamračiti.

8. MOLITE

Najbolji način da se opustite je da od Boga u molitvi to zatražite. Bog obećava odmor svima koji Mu pristupe u vjeri.

PROČITAJTE: Ako se borite s nesanicom, ova molitva vam može pomoći

Inače je jako važno imati dobru „higijenu spavanja“ tako što ćete smanjiti unos kofeina, nikotina, redovitije spavati (tj. izbjegavati spavanje preko dana i neredovito spavanje preko noći), više vježbati, isključiti sve uređaje u svojoj blizini i opustiti se prije spavanja.

Želimo vam laku noć i ugodne snove.

NAJNOVIJI ČLANCI