kada osjećate da vam ponestaje snage
Foto: Pixabay

Možda si već mnogo godila molio da te Gospodin oslobodi jada – ili si već mnogo toga na vanjskoj pomoći pokušao, što bi te trebalo ojačati – ali bijeda je ostala.

Poznato mi je to stanje i znam kako nas ono može mučiti, ali sam smjela također doživjeti kako se ono može savladati i koliko je blago Bog u toj patnji sakrio. Budući da sam već u mladenačkim godinama bila nježnog zdravlja i imala po koju tjelesnu manu, često nisam znala otkuda da odgovorno uzmem snage za moje mnogobrojne zadatke, za naš obuhvatniji posao. Kako da u mom jadnom stanju svladam taj širom svijeta veliki zadatak, koji je danomice sobom donosio prekomjerni rad? Skoro više nisam mogla.

Tada mi je pomogao Isus u nečemu što mi je značilo veliko osnaženje u mojoj bijedi. Dao mi je da mi posebno zasvijetli jedna misao iz Svetoga Pisma, koja je takoreći postala moja misao i moja stvarnost u životu. To sam saznala na izvanredan način. Bila je to ova misao: ”Dosta ti je moja milost, jer se moja milost savršeno očituje u slabosti” (2 Kor 12,9). To je u mom srcu izazvalo trijumfalnu pjesmu: ako se moja snaga izražava baš u mojoj slabosti, onda mogu mirno biti slaba. Jer Ti onda želiš upravo u meni i kroz mene pokazati Tvoju snagu, koja je mnogo jača od moje snage. Kakvo li obećanje!

Puna zahvalnosti rekoh Gospodinu: sada si Ti tak koji sa Svojom snagom želi u meni djelovati – nisam više ovisna o mojoj maloj snazi i ograničenim mogućnostima. Tu Gospodinovu privolu u vjeri čvrsto sam upila u srce. Kad sam doznala da više skoro ništa ne mogoh, uvijek su mi pomogle tri riječi, koje sam onda uvijek ponavljala: Isuse, snago moja – Isuse, snago moja! Ili: u Tvojoj je Krvi snaga! – I zacijelo bi onda kroz mene prostrujila nova snaga, Njegova snaga.

Kakve li utjehe za sve koji moraju iskusiti bijedu: Isus nas želi Svojom snagom obdariti koja je nama dostatna, to više koja je u meni djelotvornija nego li bi bio slučaj da sam ja sama jaka. Tako možemo reći: Gospodine Isuse, to vjerujem i očekujem! I kad u vjeri uvijek iznova govorimo: Isuse, snago moja! Onda uistinu smijemo doživjeti da kroz nas od Njega, Uskrsnuloga, struji neka nova božanska životna bujica. To u sebi nosi i jedno obećanje za budućnost ako ćemo mi u nadolazećem vremenu nužde sigurno još morati pretrpjeti mnoge tjelesne nevolje, ali iza toga smijemo računati sa snagom Boga.

Autorica: M. Basilea Schlink