Osoba koja je imala seks prije braka
Foto: Unsplash

Može li se neka osoba koja je imala spolni odnos prije braka ipak spasiti? Odgovor je potvrdan.

Da, i dalje možete biti spašeni. Preljub je jedan od mnogih grijeha koje ljudi čine, ali koji mogu biti oprošteni. Božja je ljubav toliko velika da nas može iscijeliti i izbrisati naše grijehe. Postoji mnogo kršćana koji su u svojim ranim danima počinili blud, kao i druge grijehe, ali su im oprošteni i sada hodaju u zajedništvu s Gospodinom.

Bog je milostiv

Bog je pun oprosta, vrlo strpljiv, uvelike milostiv i dobar. Ono što trebamo učiniti jest otići pred njega i priznati svoje grijehe, pokajati se i dalje tražiti njegovu volju. Naravno, ponekad ćemo pasti, ali naše spasenje ne ovisi o tome koliko smo dobri. Temelji se na tome koliko je Bog dobar. Isus je rekao u Ivanu 10,27-28:

„Ovce moje slušaju glas moj; i ja ih poznajem, i one me slijede. I ja im dajem život vječni te neće propasti dovijeka, i nitko ih neće ugrabiti iz ruke moje.“

VIDI OVO: Bog ne odobrava seks prije braka: Što se događa onima koji su to ipak učinili?

Molimo vas da shvatite da nas grijeh ne može ukloniti iz sigurne Božje ruke. Njegova ljubav i predanost prema nama su ogromni. No, to ne znači da je u redu griješiti. Razmotrite što Pavao kaže u Rimljanima 6,1-2:

„Što ćemo dakle reći? Da ustrajemo u grijehu da bi se milost umnožila? Nipošto! Mi koji umrijesmo grijehu, kako da još živimo u njemu?“

Pavao nam jasno kaže da ne bismo smjeli nastavljati griješiti. Ne smijemo koristiti Božju milost kao izgovor da činimo ono što je pogrešno. Iako možemo pasti, uvijek imamo križ, mjesto oprosta. Pravi kršćani se bore protiv svog grijeha i nastoje ga izbjeći. Lažni kršćani koriste Božju milost kao izgovor da bludniče, lažu, kradu itd.

Neoprostivi grijeh

Jedini neoprostivi grijeh je hula na Duha Svetoga u Mateju 12,22-32. U kontekstu se optužuje Isusa da čini svoja čuda silom Zloga. Međutim, neki kažu da je jedini neoprostivi grijeh samoubojstvo. No, to nije tako. Samoubojstvo se nikada ne spominje kao neoprostivi grijeh, već je to bogohuljenje Duha Svetoga.

Zaključak

Dakle, može li se netko tko je imao seks prije braka ipak spasiti? Odgovor je svakako potvrdan. Za one koji su sagriješili na taj način sve što trebate učiniti jest otići Gospodinu, priznati svoj grijeh, primiti njegovo očišćenje i oproštenje. Zatim se obratite od tog grijeha, oslonite se na Božju snagu i ne činite ga više. I konačno, ako padnete, ponovno se pokajte i oslonite na Božju milost da vam oprosti. Ne koristite njegov oprost kao izgovor za neuspjeh. Koristite Božju ljubav i milost kao sredstvo kojim vam je oprošteno.

„Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9).

Autor: Matt Slick; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Carm.org