8 osobina koje svi vjernici trebaju imati

Neke osobine svi vjernici trebaju imati. “Po ovome se raspoznaju djeca Božja i djeca đavlova: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata svojega, nije od Boga.” (1. Ivanova 3,10)

Nekada je gotovo svaka obitelj u dnevnom boravku držala veliki obiteljski album. Imao je debele kožnate korice ukrašene zlatnim reljefom.

Kožnata traka s kopčom protezala se od desnog ruba stražnjih korica do desne strane prednjih korica gdje bi kopča sigurno škljocnula u bravicu.

Stranice su bile od tvrdog, sjajnog kartona ukrašenog cvjetnim uzorcima, s pozlaćenim rubovima. Sa svake strane lista bili su usječeni rezovi u koje su se umetale fotografije. Kad bi gosti listali album, često bi napomenuli da “Josh nalikuje na svog djeda” ili da “Sara nesumnjivo pokazuje obiteljsku sličnost”.

VIDI OVO: 8 znakova osobe koja poznaje Boga

Prva Ivanova poslanica podsjeća me na taj stari obiteljski album jer prikazuje one koji su članovi Božje obitelji i koji posjeduju crtu obiteljske sličnosti. Međutim, ovdje se prije radi o duhovnoj i moralnoj nego fizičkoj sličnosti.

Postoji barem osam stvari u kojima si kršćani u duhovnom smislu nalikuju. Prva je da svi isto govore o Isusu. Ispovijedaju da je on Krist, to jest, Mesija ili Pomazanik (1. Ivanova 4,2; 5,1). Za njih je Isus i Krist jedna te ista osoba.

Svi kršćani ljube Boga (5,2). Iako ova ljubav ponekad može biti slaba i kolebljiva, ne postoji vrijeme kada vjernik ne bi mogao podići pogled prema Bogu i reći: “Znaš da te ljubim.”

Svi kršćani ljube braću (2,10; 3,10.14; 4,7.12). To je obilježje onih koji su iz smrti prešli u život. Zato jer ljube Boga, ljube i one koji su rođeni od Boga.

Karakteristično je za one koji ljube Boga da drže njegove zapovijedi (3,24). Njihovu poslušnost ne motivira strah od kazne, već ljubav prema onome koji je sve svoje predao.

VIDI OVO: 3 načina kako možemo utjecati na ljude oko nas da upoznaju Boga

Kršćani ne čine grijeh (3,6.9; 5,18). Istina je da oni sagriješe, ali grijeh nije dominantna sila u njihovom životu. Nisu bezgrešni, ali manje griješe.

Članovi Božje obitelji vrše pravednost (2,29; 3,7). Ne samo da nemaju naviku griješiti – to može biti negativno i pasivno. Oni dotiču druge djelima pravednosti – to je pozitivno i aktivno.

Sedma je karakteristika članova Božje obitelji da ne vole svijet (2,15). Njima je jasno da je svijet sustav kojega je čovjek izgradio u otporu protiv Boga i da biti prijatelj svijetu znači biti neprijatelj Bogu.

Kao zadnje, kršćani pobjeđuju svijet vjerom (5,4). Oni gledaju mimo privida prolaznih stvari prema stvarima koje su vječne. Oni žive za stvari koje nisu vidljive.

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!