NaslovnicaZanimljivostiNevjerojatno otkriće znanstvenika potvrđuje kako je Isus stradao: Pronašli su kostur star...

Nevjerojatno otkriće znanstvenika potvrđuje kako je Isus stradao: Pronašli su kostur star 2.000 godina!

Nevjerojatno otkriće znanstvenika tijekom iskopavanje grobnice potvrđuje kako je Isus Krist stradao, odnosno kroz što je sve prolazio. Pronašli su kostur star 2.000 godina od osobe koja je doživjela raspeće.

Ostaci žrtava razapinjanja su rijetki. Zbog toga je ovo otkriće posebno značajno.

Rimski kostur s rupom u stopalu star 2.000 godina tek je drugi fizički ostatak tipa mučenja ‘kojim je ubijen i Isus‘, piše Daily Mail. Pronađen tijekom iskapanja grobnice u sjevernoj Italiji, kostur je pokazivao znakove “specifičnih ozljeda” na desnoj peti koje sugeriraju da je čovjek bio razapet.

Unatoč tome što su Rimljani stoljećima prakticirali razapinjanje na desecima tisuća ljudi, uključujući i Isusa, dokazi ove tehnike su rijeki. Jedini drugi primjerak je 19 cm dug čavao pronađen u tijelu jednog Židova otkrivenog u grobnici u Jeruzalemu 1968.

Dokaz razapinjana su rijetki

Dokazi razapinjanja su rijetki jer bi se drveni križevi koje su Rimljani koristili brzo raspali. Za čavle se, s druge strane, vjerovalo da imaju magična svojstva, pa ih se često uzimalo sa žrtve. Rimski govornik Ciceron zabilježio je kako je “od svih kazni, ova najokrutnija i najstrašnija”.

VIDI OVO: Isusovo raspeće – što je Isus zapravo iskusio na križu?

Kostur je pronađen oko 60 km od Venecije u dolini rijeke Po. “Važnost ovog otkrića leži u činjenici da je ovo tek drugi slučaj dokumentiran u svijetu”, rekla je suautorica iskopavanja Ursula Thun Hohenstein sa Sveučilišta u Ferrari.

Razapeti je čovjek bio star između 30 i 34 godine. Trodimenzionalne slike pete pokazale su kako je ozljeda prošla kroz “cijelu širinu” petne kosti. “Perforacija (duljine 24mm) pokazuje pravilnu okruglu rupu koja prolazi od medijalne strane (promjer 9mm) do lateralne (promjer 6.5mm)”, napisali su autori. “Uzorak presijeka ozlijede linearan je u prvome dijelu, dok se u kasnijem dijelu okreće lagano prema dolje.” Kažu kako je to dokaz da je peta bila prikovana za čvrstu površinu prije nego što je žrva umrla.

Gornji udovi su bili pričvršćeni za križ čavlima kroz zapešća

Znanstvenici sugeriraju da su gornji udovi bili “pričvršćeni za križ čavlima kroz zapešća, u skladu s povijesnim izvorima”. Čovjek je pronađen “s gornjim udovima položenim uz bokove a donjim udovima raširenima”, što je neuobičajen položaj.

Način na koji je osoba pokopana, sama i bez materijalnih dobara, sugerira da je pripadao marginalnim skupinama društva ili da je bio zatočen. To povećava vjerojatnost da je oštećenje posljedica razapinjanja, prenosi Net.hr.