NaslovnicaŽivot8 načina na koje možemo otkriti Božju volju za svoj život

8 načina na koje možemo otkriti Božju volju za svoj život

Čini mi se dok sam bio mladić da sam se konstantno borio s otkrivanjem Božje volje za svoj život. Želio sam više od svega slijediti Njegov plan. Zanimljivo je da i sad dok sam “star“ (trenutno imam 47 godina), imam problem s vršenjem Njegove volje u svojem životu.  Shvatio sam da to nije samo problem koji muči mlade ljude; to je cjeloživotna težnja da ostanemo u središtu Njegovog plana.

Dakle, kako možemo spoznati Božji plan za svoj život? Tijekom 25 godina službe, otkrio sam da postoji 8 načina na koje možemo otkriti Božju volju za svoj život.

Želim ih podijeliti s vama:

1) Hodajte s Bogom

Savjet za početnike je da ako želite otkriti Božji plan za svoj život, morate naučiti kako hodati s Bogom. Morate razviti odnos s Njim. Srž kršćanstva je u odnosu s Bogom, a ne u religiji. Osim toga, morate i održavati svoj odnos s Bogom. Morate tražite da Ga upoznate, a ne samo da imate znanje o Njemu. Najbolji način za održavanje odnosa s Bogom jest provoditi vrijeme s Njim kroz čitanje Biblije, provođenjem vremena u molitvi i korištenjem svih mogućnosti kako biste bili uključenu u crkveni život ili malu grupu. Kada ozbiljno započnete i ustrajete u ovim aktivnostima, Bog će učiniti prvi korak pri otkrivanu svojeg plana za vas.

Izreke 3,5.6: “Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravnati tvoje staze.“

2) Predajte Bogu svoju volju

Često puta kada tražimo Božju volju, zapravo ono što želimo reći je: “U redu, Bože, ovo je ono što JA planiram učiniti. Sada Te trebam da mi samo to odobriš, OK?“ Moram vam reći da ovo baš i nije najučinkovitiji način da otkrijete Njegovu pravu volju.

Prije nego vam Bog uopće krene otkrivati svoju volju, morate odlučiti da ćete činiti što god On želi da učinite.  Bog će biti spor na otkrivanju svoje volje ukoliko zna da vi ionako nećete ispuniti Njegovu volju.

Rimljanima 12,1.2: “Zaklinjem vas stoga, braćo, milosrđem Božjim: prikažite tijela svoja kao žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu – kao svoje duhovno bogoslužje. I ne suobličujte se s ovim svijetom, nego se preobrazujte  obnovom  svoga uma da umognete rasuđivati što je volja Božja: što je dobro i ugodno i savršeno.“

Isus je bio voljan umrijeti za nas stoga ne bismo li mi bili voljni živjeti za Njega? Kada Mu se predamo tada On zaista počinje usmjeravati naše korake.

3) Budite poslušni već otkrivenoj Božjoj volji

Čini se da mnogi žele saznati što je Božji plan za njihov život, ali zanemaruju činjenicu da je 98% Njegove volje već pažljivo opisano u Bibliji. Bog je veoma jasna u vezi mnogih aspekata svoje volje. Na primjer, jasno je da je Njegov plan da se suzdržavamo od bludnosti (1. Solunjanima 4,3).

Ako nismo poslušni već otkrivenoj Božjoj volji, zašto mislimo da će nam otkriti bilo što drugo vezano uz Njegov plan za naš život? Poslušnost je najvažniji prvi korak.

4) Tražite savjete bogobojaznih ljudi

Jedna od ključnih komponenti u otkrivanju Božje volje jest da potražimo savjete pobožnih osoba u našim životima. Ukoliko trenutno niste okruženi s 3 ili 4 pobožne osobe, savjetujem vam da ih odmah potražite.

Razmotrite to ovako: trebali biste razumjeti da ste preuzeli neka od vjerovanja pet osoba s kojima se najviše družite. Tako da je dosita bitno pažljivo izabrati tih pet osoba. Ukoliko se odlučite okružiti s pet pobožnih ljudi, oni će biti jedan od instrumenata u otkrivanju Božjeg plana za vaš život. Ali ukoliko se okružite ljudima koji nisu bliski s Bogom, prilika za pronalazak Njegovog najboljeg plana za vaš život bit će uvelike umanjena.

Izreke 11,14: “Gdje nema vodstva, narod propada; a spasenje je u mnogim savjetnicima.“

Crkva je stvorena kako bi vam uvelike pomogla u ovome. Ohrabrio bih vas da što više vremena provodite u crkvi. Što se više povežite sa zajednicom vjernika, veća je vjerojatnost da ćete pronaći pobožne muškarce i žene koji će vam pomoći da razlučite Božju volju

5) Obratite pozornost na darove koje vam je Bog podario

Bog te je stvorio da ostvariš određenu ulogu u ovome svijetu. Ne postoji nitko drugi tko može u potpunosti ostvariti ono što je Bog s namjerom namijenio za tebe.

Apostol Petar nam piše:

1. Petrova 4,10: “Kako je svatko primio dar, služite njime jedni drugima kao dobri upravitelji raznolike milosti Božje.”

Bog je svakome od nas dao dar da bismo izvršili posebnu misiju radi koje smo i stvoreni. Kako je to divno!

Prema tome, dok pokušavate otkriti Božju volju za svoj život, obratite pažnju na darove koje vam je dao. Njegov plan za vaš život bit će usko vezan za darove koje vam je dao. Dobra je vijest da ćete time biti izvrsni u čemu god vas je pozvao da radite.

6) Slušajte Svetog Duha

Doživio sam nevjerojatnu prekretnu točku u svom molitvenome životu kada sam jednostavno utihnuo dok sam se molio. To vam možda zvuči nelogično. I meni se tako u početku činilo.

Obično kada bih se molio ja sam bio taj koji je pričao. Međutim, nekoliko godina kasnije sam pročitao  knjigu Billa Hybela Prezaposleni da se molite (Too Busy Not to Pray). Ta je knjiga potpuno promijenila moj pristup Bogu u molitvi. Nakon čitanja knjige, nadodao sam jednu važnu komponentu molitve: slušanje. Uzeo sam vrijeme kako bih poslušao što Bog možda želi meni poručiti.

Ono što bih napravio jest uzeo bilježnicu kada bih se krenuo moliti. Zatim bih na vrhove stranica napisao rečenice slične ovima:

“Koji je sljedeći korak u mojoj karijeri?“

“Koji je sljedeći korak u mojoj službi? “

“Koji je sljedeći korak u mojoj obitelji? “

“Koji je sljedeći korak u mome braku? “

“Koji je sljedeći korak u mome obrazovanju?“

“Koji je sljedeći korak u mojim financijama?“

Tokom molitve razmišljao sam o pitanjima poput ovoga. Često puta bi Bog preplavio moje srce s idejama i informacijama koje se tiču jednog ili više gore navedenih pitanja. Zapisivao sam što sam brže mogao dok je On govorio mome srcu. Kako predivno iskustvo je osjetiti blizinu Svetog Duha koji vodi moje misli i riječi.

Kroz iskustva poput ovoga, Bog mi je puno puta vrlo jasno iskazao što je Njegova volja za moj život. Moje srce čezne za takvim iskustvima kada mi priča. Ta iskustva zaista iz korijena mijenjaju život.

Ivan 10,27: “Ovce moje slušaju glas moj; i ja ih poznajem, i one me slijede.“

7) Slušajte svoje srce

Osim što trebate slušati glas Svetoga Duha, preporučujem vam da poslušate i svoja srca. Kako biste razumjeli što želim reći, razmotrite sljedeće biblijske retke:

Psalam 37,4.5: “I uživaj u Gospodu, i ispunit će ti želje srca tvojega!Povjeri Gospodu put svoj i uzdaj se u njega, i on će učiniti!“

Volim ovaj odlomak jer daje obećanje da ako hodam s Gospodinom da će mi On dopustiti da radim mnoge stvari koje zapravo volim raditi. Kada ste mu bliski, On zapravo  počinje oblikovati vaše želje,  tako da želite stvari za koje vas je pozvao da ih učinite.

Prema tome, Njegov plan zapravo postaje nevjerojatno uzbudljiva pustolovina. Najljepše trenutke u životu proživljavam kada vršim Božju volju. A to je zato jer On oblikuje moje želje da radim upravo ono što je stvorio za mene.

8) Sagledajte svoje okolnosti

Bog često otkriva svoj plan tako da slaže niz okolnosti na očit način. I na isti način pokazuje što NIJE Njegova volja za naš život. Njegova volja nije da prihvatite posao koji vam nije ponuđen. Ukoliko ste 162 cm visoki i imate 50 kila, očito je da Božji plan za vas nije da se profesionalno bavite košarkom. Tokom godina otkrio sam da je Bog poprilično dobar u otvaranju i zatvaranju vrata. To je čak napravio i apostolu Pavlu  i njegovoj pratnji u Djelima. Pročitajmo sljedeći odlomak:

Djela 16,6-10: “A kada prođoše Frigiju i galacijski kraj, pošto im Duh Sveti zabrani progovoriti riječ u Aziji, došavši u Miziju, pokušaše ići u Bitiniju, ali im ne dopusti Duh. A kada prođoše Miziju, siđoše u Troadu. I noću se Pavlu ukaza viđenje: neki je čovjek, Makedonac, stajao i zaklinjao ga govoreći: `Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!` I odmah, nakon što je imao to viđenje, nastojasmo otići u Makedoniju, zaključujući da nas je Gospodin pozvao navijestiti im evanđelje.“

Tako se i Pavao u svojoj službi morao suočiti sa zatvorenim vratima. Bog često koristi zatvorena vrata da nam jasno pokaže što NE želi da radimo. Naravno, neka otvorena vrata ne znače automatski da je to sigurno Božji plan, ali pomaže vam kao osnovno usmjerenje što je Božja volja za vaš život.

Zaključak

Sljedeći put kada budete razmišljali o Božjem planu za vaš život, ohrabrio bih vas da razmotrite 8 gore navedenih koraka. Koristite ove principe kako biste bolje razaznali Njegov plan. A ako Ga iskreno tražite, onda ćete Ga i pronaći!

Autor: Chris Russell; Prevela i prilagodila: Marija Miljković; Izvor: Biblestudytools.com