Otrovne navike u braku
Foto: Unsplash

Ovo su otrovne navike u braku koje lako dolaze i čine više štete nego što mislimo. Za njih ne bi trebalo biti mjesta u braku. 

1. Prigovaranje

Svi mi smo skloni prigovaranju. No, ono nikada ne djeluje, a osim što živcira drugu osobu, od istoga nema nikakve koristi.

Biblija se snažnim riječima obraća onima koji prigovaraju, posebice ženama (jer su sklonije zanovijetanju):

”Bolje je živjeti u pustinji nego sa ženom svadljivom i gnjevljivom.” (Izreke 21,19)

Prigovaranje je suprotnost ograbranju. Žena koja prigovara zagoračava život muškarcu, premda su pozvane da svome mužu čine dobro (Post 2,18).

2. Kukanje

Bilo to ružno vrijeme ili neoprano posuđe, svi se mi žalimo. No, kada kukamo tada govorimo Bogu kako smo nezadovoljni onim kako je on odlučio urediti taj dan u našem životu. Ustvari mu govorimo kako nije u pravu; mi bi to bolje uredili.

Duh kukanja je ustvari plod ponosa. Vjerujemo da zaslužujemo bolje. U braku, kukanje je često puta izraz sebičnosti i nebožanskih osjećaja.

”Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja.” (Fil 2,14)

VIDI OVO: Što Biblija kaže o prigovaranju, gunđanju i kukanju?

3. Sebičnost

Ovaj grijeh nam je svima poznat i za sebičnost ne bi trebalo biti mjesta u braku. Ono dolazi iz ponosa, jer ako smo sebični, tada na sebe mislimo više nego što trebamo, umanjujući vrijednost drugoga.

”Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; 4ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!” (Fil 2,3-4)

Moramo naučiti koristiti svoje talente, darove, riječi i interese za dobrobit druge osobe, osobito bračnog partnera, a u tome ćemo pronalaziti radost i zadovoljstvo.

VIDI OVO: Kako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

4. Ljutnja

Svi smo čuli da ne smijemo dopustiti da sunce zađe, a da ostanemo ljuti. Jesmo li svjesni zašto je ljutnja toliko opasna?

Koliko puta smo ljutito reagirali na svog bračnog partnera, a da je bračni partner na to reagirao nježno i ljubazno? Činjenica je da ljutnja uzrokuje ljutnju. U braku moramo vježbati samokontrolu tako  da utišamo glas, kontroliramo ton i spori da govorimo.

”Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. srdžba čovjekova ne čini pravde Božje.” (Jakov 1,19-20)

Znate li za još neke otrovne navike u braku?