Stavite vašu priliku ili “otvorena vrata” pred Boga i tražite Njegovu potvrdu – kroz Njegovu Riječ i pobožan savjet od drugih.

Samo zato jer se ukazala prilika koja izgleda privlačno, ne mora značiti da je od Boga. A isto tako, samo zato jer otvorena vrata ne djeluju potpuno sigurno, ne znači da ne trebate proći kroz njih.

Ključ je kako znati prepoznati predstavlja li ukazana prilika stvarno otvorena vrata od Boga. Ne želim propustiti otvorena vrata jer sam se bojala proći kroz njih. Ali također, ne želim iskoristiti svaku priliku koja mi dolazi, pod pretpostavkom da je iz Božje ruke i da je uz Njegov blagoslov.

U nedavnom razgovoru s prijateljem, govorili smo o vjeri i hrabrosti hodati kroz vrata koja Bog drži otvorenima za nas, čak i ako nismo baš sigurni u ono što je na drugoj strani. No, iz toga je proizašlo pitanje: Kako možete reći je li Bog taj koji nam je otvorio vrata?

Biblija nam daje neke principe koji bi nam pomogli razlučiti jesu li “otvorena vrata” uistinu prilika od Boga:

1. Vrata koja Bog otvori nikada neće biti u suprotnosti s Njegovom Riječju

Mnogi kršćani vide priliku za zaraditi više novca kao priliku od Boga, iako ta prilika može značiti posao koji će ih držati dalje od njihova redovnog zajedništva ili službe u njihovoj crkvi. Međutim, Božja Riječ nam govori da ne zanemarujemo sastajati se da zajedno slavimo. (Hebrejima 10,25).

Neke žene su mi rekle da vjeruju da im je Bog otvorio vrata za spoj s muškarcem, iako bi to značilo da su “nejednako ujarmljeni” s nevjernikom, na što nas i Sveto Pismo također upozorava (Druga Korinćanima 6,14).

Bog vas neće voditi ka prilici koja je proturječna s onim što je jasno rekao u svojoj Riječi. Niti će otvoriti vrata koja će zahtijevati osobni kompromis ili neposluh da biste kroz njih prošli. Kao ljudi skloni grijehu, vrlo smo umješni u tome da izokrenemo jasan Božji mandat i to opravdati našim okolnostima, ali Bog ne djela na taj način.

VIDI OVO: 3 znaka da su ”otvorena vrata” zaista prilika od Boga

Ako postoji bilo kakav kompromis, ili moramo izvrnuti Sveto Pismo da bismo opravdali naša “otvorena vrata”, tada je vjerojatno da to nisu vrata koja nam je Bog otvorio. Radije bih nazvala napašću sve što je proturječno Njegovoj Riječi, negoli otvorenim vratima. A Božja riječ jasno kaže da nas Bog ne iskušava. (Jakov 1,13-14)

2. Vrata otvorena od Boga će biti popraćena potvrdama

U Mateju 18,15-16 Isus je iznio upute za suočavanje sa grijehom među vjernicima govoreći: “Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja.” Vjerujem da isto vrijedi i kada je riječ o nečemu što Bog potvrđuje da je u Njegovoj Riječi.

On će često potvrditi ili uspostaviti stvari na “dva ili tri svjedoka”, bilo stihovima iz Riječi Božje, savjetom od pastora ili ugledne osobe koja ima temelje u Svetom Pismu, ili nekompromitirajuće okolnosti koje se i dalje same predstavljaju. Kroz molitvu, razlučivanje i traženje Božjeg nauma, trebali biste biti u mogućnosti reći jesu li ta “otvorena vrata” i njihova potvrda doista od Boga.

3. Vrata koja Bog otvori zahtijevaju da ovisite o Njemu

Bog nam neće dati nešto što će nas udaljiti od Njega i učiniti da povjerujemo da Ga više ne trebamo. On je Bog odnosa, i Bog koji inzistira biti prvi u našem životu (Matej 6,33). Dakle, ako kažete sebi: “Ja to ne mogu učiniti osim ako je Bog ispred mene.” ili “Ja to mogu, ali samo uz Božju pomoć i vodstvo.”, ja bih rekla, iz svog osobnog iskustva, da je to nešto što vas Bog poziva da učinite.

Hebrejima 11,6 kaže: “A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da nagrađuje one koji ga usrdno traže.” Mnogo puta “otvorena vrata” od Boga su ona koja nam omogućuju da naša vjera raste i jača. To je, nakon svega, Božji cilj za nas: da rastemo u vjeri i sličnosti s Kristom.

VIDI OVO: Krist drži ključeve, On otvara vrata

Stavite vašu priliku ili “otvorena vrata” pred Boga i tražite Njegovu potvrdu – kroz Njegovu Riječ i pobožan savjet od drugih – i Njegov mir u odluci, i možete biti uvjereni da niste odabrali vrata nasumce, nego ste pažljivo ušli kroz ona kroz koja je On želio da prođete.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Blaženka Š.

IZVORCrosswalk