neposlušno dijete
Foto: Pixabay

Neposlušna djeca mogu biti veliki izazov za kršćanske roditelje. Međutim, bez obzira koliko to teško može biti, tu je i obećanje da je Bog Gospodar nad odnosima i najviši vladar disfunkcionalnih obiteljskih odnosa, a možemo ovo tvrditi u Isusovo ime.

Nikada nije lako podići djecu koja su prkosna, jer su ona grešnici u najvjećoj mjeri, ali evo vijesti u slučaju da zaboravite: i Vi ste. Tako da milost u kojoj se vaša djeca moraju izgraditi s ljubavlju i u ljubavi je ista vrsta milosti koja je Vama potrebna od Boga da vam omogući da postanete učinkoviti vodiči i zaštitnici za svoju djecu, i da djelujete s ljubavlju i mudrošću, u isto vrijeme.

Ova sposobnost ne dolazi od nas samih, jer Bog nikada nije rekao da će roditeljstvo biti lako, ali on nam obećava milost i sposobnost da nastavimo dalje u takvim odnosima poput Isusa Krista.

Iako je lako uputiti uvredljive riječi našim buntovnim sinovima i kćerima kada nam idu na živce, ima nekih stvari koje nikad ne treba reći. Evo nekoliko stvari koje treba izbjegavati govoriti.

“Ti si teret.” Vaša djeca mogu u velikoj mjeri biti uzrok problema kod kuće, ali uvijek imajte na umu da oni nisu problem. Grijeh je problem. Govoriti da su djeca problem nikada neće popraviti ništa, već samo istaknuti krivu perspektivu.

“Nikada ti neću oprostiti ako to učiniš.” Biblija nas uči da oprostimo drugima, uključujući i našu djecu, u svjetlu opraštanja koje nam je slobodno dano, iako ni to nismo bili zaslužili.

“Gdje sam pogriješio?” Često roditelji osjećaju potrebu da istaknu trud koji su uložili u svoju djecu tijekom roditeljstva, ali ja bih Vas opet prijateljski podsjetio – ne radi se o vašoj sposobnosti ili nesposobnosti za podizanje božje djece, već o milosti koju vam je Bog dao.

“Ne vjerujem ti više.” Učiniti da djeca misle da se povjerenje temelji se na Vašoj izvedbi je bolna laž koju biste njima usadili. Imajte na umu da iako nismo pouzdani, Bog nam povjerava svoje planove i namjere te nas uključuje u njegovo otkupiteljsko djelo.

“Odustajem.” Djeca će uvijek trebati roditelje da se bore za njih, a kada se mi kao roditelji ne borimo za njih, netko drugi će to učiniti umjesto nas. Prečesto vođe bandi, gospodari droge i krivih tvrtki su spremni da se bore za djecu više od njihovih vlastitih roditelja.

Autor: Patrick Mabilog

IZVORChristian Today