Ovo je molitva koju Bog želi čuti iz naših usta

Bog ne želi da nagomilavamo dojmljive fraze. Ne želi da se koristimo riječima ne razmišljajući o njihovom značenju. On želi da s Njim jednostavno razgovaramo kao s ocem ili prijateljem – iskreno, s poštovanjem, osobno, ozbiljno. Jednom sam čuo neku osobu da tako postupa u trenutku kada sam to najmanje očekivao.

Bio sam na konferenciji na kojoj je bilo mnogo uglednih kršćanskih vođa. Konverzacija je bila intenzivna; morao sam se naprezati da bih mogao pratiti teološka i filozofska pitanja o kojima se raspravljalo. Došlo je vrijeme ručka i okupili smo se u obližnjem restoranu ”Rupa u zidu”. Jedan profesor s teološkog fakulteta zamoljen je da se pomoli. Kad smo prignuli glave, pomislio sam: ”Ova će molitva zvučati kao teološko predavanje.”

Teolog je počeo: ”Oče”, rekao je, ”volim što sam danas živ. I volim sjediti s braćom u ‘Rupi u zidu’, jesti dobru hranu i razgovarati o kraljevstvu. Znam da si za ovim stolom, a ja sam radostan. Želim ti pred ovom braćom reći da te volim i da ću za tebe učiniti sve što od mene zatražiš.”

Nastavio je tako govoriti još minutu ili dvije. Kad je rekao ”Amen”, ja sam pomislio: ”Ja još trebam rasti.” Njegova mi je iskrena molitva pokazala kako često molim uz pomoć ”automatskog pilota”. Ali Boga ne zanimaju standardne fraze. Psalam 62,7 kaže: ”Pred njim srca izlijevajte.” Govorite mu. Kažite: ”Gospodine, evo ovako se danas osjećam. Nedavno sam razmišljao o ovome. Zabrinut sam zbog onoga. Potišten sam zbog ovoga. Sretan sam zbog onoga.” Iskreno razgovarajte s Ocem.

Autor: Bill Hybels; iz knjige ”Molitvom do duhovnog zdravlja