Povjeri Bogu svoj nemir i zabrinutost. On te želi osloboditi!

Povjeri Bogu svoj nemir i zabrinutost! Jednom prilikom Isus je rekao: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i Ja ću vas odmoriti.” 

Jedno od najrazornijih stanja koje iscrpljuje našu snagu je anksioznost (tjeskoba, zabrinutost, strah). Što joj se više otvaramo, može potkopati našu vjeru u Boga.

Svaki vjernik bi trebao duhovno rasti u svom odnosu s Bogom. Isus je u prispodobi o sijaču rekao: “A što pade u trnje – to su oni koji poslušaju, ali poneseni brigama, bogatstvom i nasladama života, uguše se i tako ne dorode roda.” Zato je važno otkriti Božji plan za oslobođenje od svega što želi narušiti naš odnos s Njim.

Što je naš problem?

Kada se suočimo s nekom teškom, stresnom situacijom, čest slučaj je da se oslanjamo na vlastitu snagu, a ne na Boga i Njegovu Riječ. Zaboravljamo da On može riješiti svaki naš problem i osloboditi od svega što nas uznemiruje i tlači. Umjesto da se oslonimo na Njega, odabiremo osloniti se na vlastito razumijevanje. Mislimo da sami možemo bolje upravljati situacijom koja nas je zadesila. Na taj način dopuštamo da naše emocije preplavi tjeskoba, brige i napetost.

Postoji izlaz: oslobođenje od Boga!

Jednom prilikom Isus je rekao: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i Ja ću vas odmoriti.” Da bismo ušli u taj odmor koji nam On želi dati, moramo se okrenuti od nastojanja da se sami možemo osloboditi od stresne situacije. Potom se moramo pokoriti Njegovom autoritetu i vjerovati da se On brine za naš život. Njegovom oku ništa ne promiče. On sve vidi i sve zna!

“Ne budite zabrinuti za svoj život”, kaže Isus. “Tražite najprije Kraljevstvo Božje”, neka vam je Bog najvažniji, a On će se pobrinuti za sve ostalo.

Svu svoju brigu povjerite Bogu, jer se On brine za vas

Jedan od najboljih načina na koji to možemo učiniti je da nemir i zabrinutost zamijenimo molitvom i zahvaljivanjem. U nastavku je molitva Rebecce Barlow Jordan koja vam može pomoći:

“Gospodine Isuse, stres u mome životu došao je do opasnih razmjera, barem mi se tako čini. Moje tijelo, um i duh bore se za fizičku, mentalnu i duhovnu snagu. Stres me ponekad vreba kao grabežljivac i osjećam kako mi se zabrinutost uvlači u srce. Ponekad su problemi jači od istine koja je u meni. Moje povjerenje u Tebe počne opadati, i počnem se bojati i strahovati.

Pomozi mi da se u takvim trenucima sjetim da pripadam Tebi, i da Ti nisi tvorac straha i tjeskobe, nego ljubavi i mira. Pouči me svojim lekcijama kako da se nosim sa problemima. Tvoja me riječ tješi da si uvijek sa mnom. Ti si Sveti Upravitelj svega i ništa nije skriveno Tvome oku. Dao si mi sredstva i blagoslove da se borim protiv onog što me uznemiruje. Obećao si mi da kada budem pod stresom i kada mi teret postane pretežak da mogu doći k Tebi. Da ćeš mi ti pomoći nositi breme.

Bilo da je tjeskoba rezultat posla, djece i obitelji, financija, fizičkih poteškoća ili svjetskih nedaća, ti si Gospodine sa mnom i dijeliš moj teret. Nauči me da prepoznam stresne situacije kojima me oblikuješ i usmjeravaš. Kroz te me poteškoće učiš strpljenju, povećavaš moju vjeru i pomažeš mi uvidjeti ono što prije nisam shvaćao. Kada sam izgubljen, želim da si Ti prvi kome se obraćam.

Oprosti mi što sam pokušavam riješiti svoje probleme. Potreba za kontrolom nekada je prejaka. To samo pogoršava stvari. Želim Ti vjerovati i sagledati situaciju iz tvoje perspektive, a ne moje. Nitko me ne tjera da se osjećam potišteno, ljuto, tjeskobno i negativno. Odabrao sam tako djelovati i osjećati se. Vjerujem li da Ti svime upravljaš? Vjerujem li da si Ti stvorio sva bića i da ih držiš na svome dlanu? Vjerujem li da si dobar? Pomozi mi, Gospodine, da preispitam svoje djelovanje i svoju vjeru. Pokaži mi novi put kojim bih svoje probleme rješavao onako kako Ti želiš.

Bez obzira na vrstu problema, bez obzira na veličinu problema i situacije, sve ih prinosim Tebi. Molim te, pretvori te probleme i stres u životnu pouku. Kada ne vidim moguća rješenja, pouzdajem se da Ti sve vodiš i da se to događa za moje dobro. Pokaži mi što da radim, ili što da ne radim. Okrećem se Tebi za pomoć i vjerujem da ćeš me ispuniti mirom, kao što si i obećao.

U ime Tojedinoga Boga Spasitelja. Amen!”

PROČITAJTE JOŠ: