Ovo žensko ime znači “život” i jedno je od najpopularnijih u Hrvatskoj

Ovo žensko ime jedno je od najpopularnijih u Hrvatskoj. Ima samo tri slova, znači “život”.

Od 16.904 djevojčice rođene u Hrvatskoj lani, njih 267 dobilo je ime Eva. Time se to ime svrstalo na ljestvicu deset najpopularnijih u našoj zemlji, točnije na deveto mjesto. Isti trend vidljiv je i u prvoj polovici 2023. te je Eva i dalje jedno od imena koje najčešće biraju roditelji novorođenih djevojčica.

Tko je bila Eva u Bibliji?

Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači “život”. Žene koje nose ime Eva svoj imendan slave 24. prosinca.

Eva je prva ljudska žena i stoga “majka svih živih” (Postanak 3, 20). Postanak 2 opisuje kako ju je Bog stvorio. Bog je već stvorio Adama, prvog čovjeka, od praha zemaljskog i stavio ga u edenski vrt da ga čuva. Dok je Adam spavao, uzeo je jedno od njegovih rebara i stvorio Evu. Postanak 2 dalje opisuje kako će muškarac ostaviti svoje roditelje i prionuti uz svoju ženu “i njih će biti jedno tijelo” (Postanak 2, 24).

PROČITAJTE: Tko je bila Eva u Bibliji?

Bog je blagoslovio Adama i Evu i zapovjedio im da se “plode i množe, napune zemlju …”. Trebali su biti partneri puni ljubavi u ovom nalogu Stvoritelja na čiju su sliku bili stvoreni.

Ali život u idiličnom vrtu nije dugo trajao. Bog je rekao Adamu da može jesti sa svakog stabla u vrtu osim sa stabla spoznaje dobra i zla, upozorivši ga da bi jedenje s tog stabla donijelo smrt. Jednog dana u vrtu, zmija je prišla Evi i upitala je: “Je li Bog doista rekao: ‘Ne jedi ni s jednog drveta u vrtu’?” (Postanak 3, 1). Eva je rekla zmiji da mogu jesti sa bilo kojeg drveta osim sa drveta spoznaje dobra i zla. Dodala je da ne smiju dirati drvo. Nejasno je odakle dolazi ova dodatna zapovijed, budući da nema zapisa o tome da je Bog rekao Adamu ili Evi da ne diraju drvo. Zmija je nastavila govoriti Evi da oni sigurno neće umrijeti. Zapravo, rekla je: “Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.” (Postanak 3, 5) Kada je Eva vidjela da je stablo dobro za jelo i da je milina za oči, uze od njegova ploda i pojede, a dade i mužu koji je bio s njom. Tako su grijeh i smrt ušli u svijet.

Ovo ime je bilo najpopularnije 1920-ih

Tada je rođeno oko 25% osoba s ovim imenom, prema portalu Acta Croatica. Najmanje popularno je bilo između 1975. i 1985. godine. Danas se najčešće daje na sjeveru države.

Inače, ako je suditi po popisu najpopularnijih imena, u Hrvatskoj su hit imena od tri i četiri slova. U top deset su i Mia i Ema te Nika, Mila, Rita, Sara i Dora. Marta je jedino ime na popisu s pet slova, a Lucija sa šest.

NAJNOVIJE!