Ovu namirnicu nemojte davati maloj djeci, mogu se ugušiti!

Roditelji bi trebali prestati davati hot-dogove djeci mlađoj od 4 godina budući da se od hrenovke u njima mogu ugušiti. 

Unatoč tome što je hot-dog nekima omiljena delicija, on se djeci mlađoj od četiri godine ne bi trebao davati, upozorila je dr. Tanya Altmann, autorica knjige “Baby & Toddler Basics”.

Hrenovke su pri samom vrhu popisa hrane koju bi trebalo izbjegavati davati maloj djeci jer postoji velika opasnost od gušenja.

“Hot-dogovi sadrže dugačke, tanke i zaobljene kobasice ili hrenovke. Kada ga dijete zagrize, taj odgrizeni zalogaj izgleda okruglo poput novčića, koji potom lako može zapeti u grlu”, objasnila je dr. Altmann.

PROČITAJTE: Djeca ne bi trebala jesti hrenovke, tvrde znanstvenici, a evo i zašto

I dok stručnjaci savjetuju da se djeci mlađoj od četiri godine ne bi uopće trebali davati hot-dogovi, starijoj bi ga djeci trebalo narezati prije jedenja.

Ključna je stvar da kobasica ne bude zaobljena, stoga bi je bilo dobro prepoloviti ili izrezati na manje dijelove u obliku polumjeseca, njihov je savjet.

Roditelji bi također trebali naučiti svoju djecu jesti polako i dobro sažvakati svaki zalogaj prije nego što ga odluče progutati. Isto tako, važno je da budete u njihovoj blizini dok jedu.

Prema nekim zdravstvenim statistikama, vodeći uzrok gušenja su tvrdi slatkiši, odmah nakon toga je dobro nesažvakano meso, dok su kosti na trećem mjestu, zbog čega su londonski pedijatri iz bolnice St. John Ambulance odlučili edukativnim videom objasniti kako spasiti dijete od gušenja, prenosi Index.hr.