NaslovnicaŽivotZašto oženjeni kršćani trebaju biti na oprezu s osobama suprotnog spola?

Zašto oženjeni kršćani trebaju biti na oprezu s osobama suprotnog spola?

“Dragi moj pripada meni, a ja njemu …” (Pjesma nad pjesmama 2,16)

Oženjeni kršćani bi trebali razumjeti da više od bilo koje druge veze, bračna veza sa supružnikom je najvažnija od svih. Stoga, vrlo je važno da svi oženjeni vjerni muškarci i udane vjerne žene daju sve od sebe kako bi zaštitili brak.

A jedan od najboljih načina da se zaštiti brak je da budemo oprezni u prijateljstvu sa suprotnim spolom.

Igrati na sigurno

Prije nego što smo se vjenčali, imali smo prijatelje kod oba spola. Kada smo se vjenčali, prioritet je postao Bogom dan supružnik, osoba kojoj smo se zavjetovali u prisutnosti Gospodnjoj. Naš brak je sveta veza koja zaslužuje našu vjernost, vrijeme, trud i najdublju pažnju.

Jedan način na koji možemo zaštiti naš brak je da pazimo na odnos koji imamo s našim prijateljima, posebno prijateljima suprotnog spola. Moramo paziti na ono što činimo i kako se odnosimo prema njima, posebno sada kada smo vjenčani. Moramo biti oprezni kako bi poslali ispravnu poruku našim gestama, riječima i djelima.

Moramo paziti da se naše prijateljstvo i toplina ne protumače kao flertanje.

Svečano upozorenje

Veliki broj razvoda se događa zato što se jedan ili oba supružnika previše sprijatelje s drugom osobom koja nije njihov supružnik. Nažalost, na kraju ostave osobu za koju su vjenčani. Razlozi mogu biti različiti, ali rezultat je isti: brakovi završavaju, srca su slomljena, a životi uništeni.

Biblija nam govori u Pjesmi nad Pjesmama da budno pazimo na sve ono što bi moglo uništiti naš brak:

“Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde, naše vinograde u cvatu.” (Pjesma nad pjesmama 2,15).

Hvatanje lisica

Lisice su mala, lijepa, krznena stvorenja lukave naravi. Postoje različite vrste lisica, ali stih iznad prosto govori da lisice “oštećuju vinograde”. Razmislite o tome: Ono što smatramo nevinim i bezopasnim može biti upravo ono što će nas ugroziti.

Jednostavno rečeno, prijateljstvo sa suprotnim spolom koje smatramo “nevinim” i “bezopasnim” može biti baš to što će kasnije uništiti naš brak. Što više uživamo u ovim “prijateljima”, više nego s našim supružnikom, to više ugrožava naš brak.

Moramo uhvatiti lisice jer zaista uništavaju naš vinograd – naš brak.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today