Je li u redu da oženjeni muškarac bude blizak prijatelj s drugom ženom – i obrnuto?

Je li prihvatljivo da oženjeni muškarac bude blizak prijatelj s drugom ženom, slobodnom ili u braku, i obrnuto?

Postoje mnogi kršćani koji ne shvaćaju da kada se vjenčaju, ne mogu dovesti svoje prijatelje u svoju vezu – ona je rezervirana samo za muža i ženu.

“Sada o onome što ste mi pisali. Dobro je čovjeku ne dotaći ženu. Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža. Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu. Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena.” (1. ​​Korinćanima 7,1-4)

Brak je svetinja, svetinja koja zahtijeva da muškarac i žena zaborave sve druge. Međutim, postoje mnogi kršćani koji ne shvaćaju da kada se vjenčaju, ne mogu dovesti svoje prijatelje u svoju vezu – ona je rezervirana samo za muža i ženu.

Imati svog partnera

Iako su prijatelji sjajan izvor potpore i ohrabrenja, važno je da muževi i žene razvijaju svoj odnos jedno s drugim, tako da će oboje gledati jedno u drugom izvor utjehe, ohrabrenja, ljubavi, pored Boga. Pavao je jasno rekao u 1. Korinćanima 7 da je ovo “zbog bludnosti” – razlog zbog kojeg se događa preljub.

Ovo me dovodi do pitanja postavljenom u naslovu ovog članka: je li u redu da oženjeni kršćanin bude blizak prijatelj s drugom ženom, i obrnuto? Prije nego što odgovorim, na početku razmotrimo neke važne stvari.

Dužna naklonost

Prije nego što smo se vjenčali, svi smo imali prijatelje oba spola. Neki od mladića su imali makar jednu djevojku koja je bila “jedan od dječaka” u njihovoj skupini. Postoje žene, s druge strane, koje imaju blizak odnos s muškarcima koji nisu njihovi dečki, već jednostavno prijatelji kojima mogu vjerovati.

Ovi prijatelji pokazuju ljubav prema suprotnom spolu. Suočimo se s tim: Bog je stvorio čovjeka da ga prirodno privlače žene, i obrnuto.

Pavao, međutim, ističe da su muževi i žene ti koji bi trebali pokazivati ​​naklonost i ispunjavati dužnost jedno prema drugome zato što su vjenčani. Ženi pripada muževa naklonost, pažnja, čak i njegovo tijelo, a mužu također tijelo njegove žene. Bog je to tako stvorio.

Od Boga dana privilegija

Znajući ovo, bitno je znati da će muž i žena, kako razvijaju svoje odnose jedno s drugim, naći “bliskog prijatelja” koji im je potreban jedno u drugome. Ja osobno nisam za to da vjenčani parovi imaju bliske odnose sa suprotnim spolom, ako njihov odnos sa njihovim supružnicima nije tako blizak. Zašto?

Vaš partner bi vam trebao biti najbliža osoba suprotnog spola, doslovno i figurativno, i svi moramo raditi naporno da održimo brak snažnim.

“Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde, naše vinograde u cvatu.” Pjesma nad pjesmama 2,15

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!