Trebaju li oženjeni muškarci prekinuti veze s prijateljicama?

Sotona uživa napadati brak na razne načine. Trebaju li oženjeni muškarci prekinuti veze s prijateljicama?

S porastom broja seksualnih problema u braku nije ni čudo što pokušavamo zaštititi naš brak što više možemo. Sotona uvijek traži oženjene muškarce i žene kako bi im pokušao uništiti brak tako da trebamo budno paziti na naše brakove.

U ovom ćemo članku razgovarati o najvećem problemu novooženjenih muškaraca: ženskim prijateljicama s kojima su se družili dok još nisu bili u vezi. Trebamo li prekinuti sve veze s njima ili ne?

Razgovarajmo o tome.

Kada trebamo napustiti prijateljstva

Ponekad ćemo morati napustiti određena prijateljstva prije nego stupimo u brak. Bez obzira jesu li ta prijateljstva dobra ili loša, ona moraju dati prostora za razvoj najvažnije ljudske veze između muškarca i žene, a ta veza jest brak.

Bog je stvorio brak kao vezu između samo dvoje ljudi: muškarca i žene. Kada muškarac poželi ući u brak, tada izjavljuje da je spreman ostaviti sve druge veze u zamjenu za vezu sa svojom budućom suprugom. Ovo je neizgovorena istina koja treba izaći na svijetlo dana.

Brak je iznimno zahtjevan jer će muškarac morati napustiti svoj dom – svoju majku i svoga oca i sve što s time dolazi – on će se potpuno posvetiti svojoj supruzi. Knjiga Postanka (2,24) govori:

„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“.

Kada treba ostaviti stare prijateljice

Nastavljamo s glavnim pitanjem koje je postavljeno u naslovu ovoga članka. Trebaju li kršćanski muževi prekinuti svaku vezu sa starim prijateljicama?

Sviđalo se to vama ili ne, odgovor je potvrdan.

Kako biste bolje razumjeli ovaj odgovor, pročitajte nekoliko razloga:

1) One će postati prijetnja vezi s vašom suprugom

Htjeli vi to priznati ili ne, bilo koja ženska prijateljica iz prošlosti može postati prijetnja vezi s vašom suprugom u pitanjima iskrenosti i privrženosti.

Možda nam je zabavno sa starim prijateljicama, a ponekada nam to društvo može i pomoći, no kada je riječ o muškarčevu braku, bilo koja ženska osoba može biti prijetnja vašoj supruzi kada je riječ o emocijama, a pogotovo ako suprug ima blisku vezu s tom prijateljicom.

2) Vaše druge veze utječu na vašu suprugu

Muškarci, naše supruge ovo možda neće izreći na glas, ali one su često nesigurne u našu ljubav jer još uvijek imamo drugih žena u našem životu osim njih. Možda to ne primjećujemo, ali to jako utječe na naše supruge.

Zapamtite da nam naš brak treba biti prioritet kada je riječ o vezama. Moramo voljeti naše supruge kao što Isus voli Crkvu (vidi: Efežanima 5,25-33).

3) Nema mudrijeg izbora koji možete napraviti

Doktor Doug Weiss, svjetski poznati autor koji je preko 30 godina radio kao savjetnik mnogim muškarcima i ženama, tvrdi da se trebaju postaviti određene granice kako bi se izbjegla bračna nevjera. Jedna od tih granica je prekidanje veza sa svim prijateljima suprotnog spola.

PROČITAJTE: Mogu li muškarac i žena biti prijatelji?

To možda zvuči ekstremno, no pokušajte to reći nakon što se počinili preljub jer ste neprestano nastavljali komunicirati i biti emocionalno otvoreni sa ženom koja vam je „samo prijatelj“. Ne trebate dati neprijatelju priliku da uništi vaš brak.

Dajte svojoj supruzi ono što i zaslužuje

Muškarci, napustimo sve prijateljice koje smo imali u prošlosti te se odlučimo izbjegavati stvaranje novih prijateljstava sa ženskim osobama sada i u budućnosti. Ako nam se bilo koja žena želi približiti, trebamo dopustiti da se naše supruge za njih pobrinu – one su ipak naša druga polovica.

Isto vrijedi za naše mobitele, e-mailove i društvene mreže. Ako nas bilo koja druga žena nastoji kontaktirati, trebamo za to reći našim suprugama i dopustiti im da one odgovore umjesto nas.

Pravilo je da trebate ograničiti sve interakcije s drugim ženama na posao. Ništa osobno.

Izaberimo voljeti naše supruge bez obzira na ono što će naše bivše prijateljice reći. Ako nisu spremne postati prijateljice s našim ženama, onda ni nas nisu vrijedne i točka.

Autor: JB Cachila; Izvor: Christian Today 

NAJNOVIJE!