Pamćenje Biblije je važno za različite situacije. Budući da je Biblija Božje otkrivenje čovječanstvu, oni koji žele spoznati Boga mogu pronaći mnogo mudrosti proučavanjem i pamćenjem Svetog pisma.

Pamćenje Biblije pomaže u odupiranju iskušenju

Pamćenje Biblije pomaže vjernicima da se odupru iskušenju. Kad je Sotona kušao Isusa u pustinji (Matej 4,1-11), sva tri njegova odgovora uključivala su citate iz Svetog pisma.

Pamćenje Biblije je nasljedovanje primjera Isusa Krista. Kao što je već spomenuto, Isus je citirao Pismo pri odupiranju iskušenju. Pored toga, često je citirao Pismo u svojim učenjima, uključujući veliku Propovijed na Gori i u svojim odgovorima učiteljima zakona.

Pamćenje Biblije pomaže u izbjegavanju grijeha

Pamćenje Biblije može pomoći vjerniku da izbjegne grijeh. Psalam 119,11 uči: “U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim.” Apostol Pavao spomenuo je Riječ Božju kao mač duhovnog oklopa vjernika (Efežanima 6,17).

Pamćenje biblijskih stihova nam pomaže u dijeljenju evanđeoske poruke o spasenju s nevjernicima. Rimljanima 10,17 podučava: “Dakle: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom.” Naša evangelizacija mora sadržavati poruku Pisma. Najbolji način za dijeljenje ove poruke je poznavanje nekih stihova iz Božje Riječi po sjećanju.

VIDI OVO: 10 biblijskih citata koje bi svaki bračni par trebao zapamtiti

Pomaže u davanju odgovora o našoj vjeri

Pamćenje Biblije nam pomaže pri davanju odgovora na pitanja o kršćanskoj vjeri. Prva Petrova poslanica 3,15 uči: “Naprotiv, Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama” Oni koji Pismo poznaju po sjećanju mogu bolje odgovoriti na teška pitanja nevjernika o kršćanskoj vjeri.

Pamćenje biblijskih stihova nam pomaže u savjetovanju i poučavanju drugih vjernika. Mudre izreke 25,11 uče: “Riječi kazane u pravo vrijeme zlatne su jabuke u srebrnim posudama.” Druga poslanica Timoteju 3,16-17 piše: “Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.”

VIDI OVO: 6 razloga zašto je dobro pamtiti biblijske stihove

Pamćenje Biblije nam pomaže u služenju drugima

Pamćenje Biblije pomaže nam da služimo kao odabrane Božje sluge te da budemo svjetlo i sol u ovom svijetu. Druga Timoteju 2,15 piše: “Uznastoj da kao prokušan staneš pred Boga kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji ispravno reže riječ istine.”

Ovi i mnogi drugi razlozi otkrivaju važnost pamćenja biblijskih zapisa. Međutim, o pamćenju Biblije mnogo je lakše razgovarati nego to realizirati.

Dobra preporuka je započeti s jednim važnim stihom, razmišljajući o njemu svakodnevno idući tjedan. Nakon završetka, drugi tjedan dodajte drugi stih dok se prisjećate onoga iz prvog tjedna. Čak i ako mjesečno upamtite samo dva biblijska stiha, godišnje ćete upamtiti 24 stiha, što je dovoljno da uzrastete u svojoj vjeri i bolje služite drugima, savjetuje Compellingtruth.org.

IZVORCompellingtruth.org