Pas prepoznaje više od 90 riječi te rješava matematičke zadatke

Pas je tijekom pandemije naučio puno toga. Do sada prepoznaje više od 90 riječi i rješava jednostavne matematičke zadatke. 

Monica Elkhalifa je naučila svog 6-godišnjeg Shiba Inu psa mnogim novim vještinama za vrijeme pandemije kada nije mogla često ići u šetnje s njim. Pas sada može s lakoćom odabirati točan odgovor na Monicina pitanja uz pomoć kartica s brojevima, bojama i oblicima. 

Akira, pas, sada zna više od 90 riječi te može rješavati jednostavne zadatke zbrajanja pokazujući na kartice s brojevima. Može čak prepoznavati brojeve sa slikovnih kartica, npr. tri jabuke, i odabrati točan broj. 

Monica živi u Abu Dhabiju sa svojim suprugom i još jednim psom, Mikom, kojeg je isto trenirala te je i kod njega razvila razne vještine. 

Kada je riječ o treningu Akire, Monica je rekla: 

„Mislila sam da bi bilo zabavno naučiti ga nekoliko brojeva kao vježbu da mu ne bude dosadno. Bila sam presretna kada je naučio broj četiri. Nakon toga je lako naučio brojeve od pet do deset te sam morala početi razvijati nove ideje kako bi ostao mentalno aktivan i kako bi nadograđivala njegovo prethodno znanje. 

Pas rješava matematičke zadatke

Vlasnica ga je počela učiti matematičkim zadacima

Tako sam ga počela učiti brojati, zbrajati i miješati boje i predmete te birati da/ne kartice.

Shiba Inu psi su jako neovisni i pametni. Imala sam osjećaj kao da mu je potrebno nešto više od fizičke aktivnosti. 

Često gleda iza televizora kako bi otkrio gdje su se skrili ljudi ili životinje, a kada je bio malen, skrivao bi se ispod staklenog stola i promatrao predmete kroz njega.“ 

Kada je prije pet godina Monica prvi put odlučila pokušati naučiti svog psa novim stvarima nije mogla naći nikakve metode te je odlučila smisliti svoje metode i izraditi kartice za pomoć pri učenju kod životinja. 

Njezine metode pokazale su se iznimno uspješnima. Akira je prvo naučio pokazivati na karticu na zapovijed, nakon toga ga je Monica upoznala s oblicima brojeva ili slike tako što bi ju podebljavala prstom i izgovarala riječ. Tada ga je naučila brojati tako što je držala karticu s brojem i karticu s nacrtanim teniskim lopticama u tom broju jednu pokraj druge te ih je glasno brojala. 

Mnogi misle da psi ne vide boje no Akita je naučen prepoznavati različite boje te čak zna zbrajati jednostavne brojeve. 

Akira ima „mentalne“ treninge 10 minuta na dan pet dana u tjednu. Monica kaže da se jako raduje tim treninzima te da ga oni smiruju. Slijedeći izazov je oduzimanje.