Patnja ima božansku svrhu

Život je pun problema, ali u rukama dobrog Boga naša patnja ima božansku svrhu i namjenu.

Josipov je život bio prepun patnje. Tog su mladića izdala vlastita braća, prodali su ga u roblje, nepravedno je osuđen u zatvor i zaboravili su ga. Ali kada je otkriven Božji plan za njega, Josip je rekao da je dobar (Postanak 45, 7-8).

Sveto pismo nam govori da Gospodin za našu bol ima razne namjene. Jedna je namjena da se u nama razvije pravednost. Ako želimo hodati u svetosti i s Bogom, on će nas putem discipline usmjeravati da ne zalutamo u ono bezbožno, i umnožit će našu plodnost.

Teške ljude i teške situacije će iskoristiti kako bi u nama plijevio „korov“ – stavove, ponašanja i veze koje nisu dobre za Božje dijete (Efežanima 4, 25; 4, 29; 4, 31). Iako taj postupak nije uvijek ugodan, on nas približava svetom i božanskom životu.

Bog se isto tako koristi patnjom kako bi se u nama manifestirao Krist. Da bi se to dogodilo, moramo se naučiti osloniti na Njega i u djelima i u riječima. Da nas ne pritišću teške situacije, vjerojatno bismo išli nekim svojim putem. Ali mi želimo biti poput Krista, koji se na Oca oslanjao u svakoj, svakoj situaciji.

Kao Kristovi sljedbenici, mi sebe gledamo kao živim primjerom Kristove osobnosti. To će možda značiti opraštanje neprijatelja, strpljivo trpljenje tereta, ili radost usred žalovanja – baš kao što je Krist činio. Naše poslanstvo možda neće biti savršeno, ali trebamo pokazivati i težiti što većoj „obiteljskoj sličnosti“ s našim Gospodinom.

Život je pun problema, ali u rukama dobrog Boga naša patnja ima božansku svrhu i namjenu.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org