Pavao i Sila u tamnici: 4 lekcije koje možemo naučiti o njihovoj vjeri

Pavao i Sila završili su u tamnici jer ih je pratila ropkinja koja je bila opsjednuta zlim duhom. Koje lekcije možemo naučiti o njihovoj vjeri?

Pratim prijateljicu na društvenim medijima koja je nedavno putovala u Grčku. Ona i njezin suprug posjetili su mnoga od mjesta gdje je bio i Pavao. Posjetili su ostatke zatvora gdje su bili utamničeni Pavao i Sila (Djela 16, 22), a njezina me objava zaintrigirala. 

Dok sam čitala objavu o putovanju Grčkom, posebno su me se dojmili njezini dojmovi u zatvoru u kojem su bili Pavao i Sila. 

Bili su u zatvoru iz kojeg su lako mogli pobjeći, no nisu iskoristili priliku nakon što im se ukazala. Ostali su ondje gdje su bili, a zbog te odluke spašen je život čovjeka. Ne samo da je spašen tjelesni život čovjeka, nego je spašen u duhovnom smislu, zajedno sa svojom cijelom obitelji. 

Koji je kontekst boravka Pavla i Sile u zatvoru?

Pavao i Sila završili su u zatvoru jer ih je pratila ropkinja koja je bila opsjednuta zlim duhom. Ona je proricanjem zarađivala novac za svoje vlasnike. Iako je ono što je izjavila Pavlu i Sili bila istina, Pavlu je dozlogrdilo to što čini te je u ime Isusa Krista istjerao iz nje zloduha. To je razljutilo njezine vlasnike, jer im je prekinut dotok novca. 

Uhvatili su Pavla i Silu, nakon čega su ih doveli vlastima tvrdeći da su oni Židovi koji promiču običaje koje su protiv rimskih zakona. Iako su i Pavao i Sila bili rimski građani, nisu se raspravljali i nisu se pokušali izvući na ovu kartu. 

Bili su pretučeni, razodjeveni i bačeni u tamnicu. 

4 lekcije koje možemo naučiti iz boravka Pavla i Sile u tamnici 

1. Za vrijeme boravka u zatvoru slavili su Boga. Iako su bili pretučeni i bačeni u tamnicu u kojoj su bili zavezani lancima, pjevali su i molili su se Bogu. Zbog njihovog štovanja, usprkos lošoj situaciji u kojoj su bili, to su primijetili u drugi koji su bili u zatvoru te su ih slušali.

„Oko ponoći su Pavao i Sila molili pjevajući hvalu Bogu, a uznici ih slušali.“ (Djela 16, 25)

2. Njihovo slavljenje ne samo da je pomoglo njima, nego i onima koji su ih slušali. Potres je potresao zatvor i vrata su se otvorila. Lanci svih koji su bili okovani pali su s njih. 

„Odjednom nasta potres velik te se poljuljaše temelji zatvora, odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi.“ (Djela 16, 26)

3. Ono što oni nisu učinili bilo je važno. Rimski zakon zahtijevao je da tamničar preuzme osobnu odgovornost za zatvorenike. Da su Pavao, Sila i ostali zatvorenici, čiji su lanci spali, pobjegli, tamničar bi vjerojatno bio ubijen. Zato su njih dvojica bili stavljeni u unutrašnji dio zatvora, dok su njihove noge bile čvrsto u kladama. Time što nisu pobjegli spasili su život tamničara. 

„Tamničar se prenu oda sna pa kad ugleda tamnička vrata otvorena, trgnu mač i samo što se ne ubi misleći da su uznici pobjegli. Ali Pavao povika iza glasa: “Ne čini sebi nikakva zla! Svi smo ovdje!“ (Djela 16, 27-28)  

4. Njihov primjer doveo je do promjene života u vječnosti. Pavao i Sila odlučili su ostati u teškoj situaciji u kojoj su bili, iako su jednostavno mogli pobjeći. Zbog tog primjera tamničar je shvatio da je nešto drugačije u vezi njih i želio je ono što su oni imali. 

„A on zaiska luč, i uleti, drhteći pripade k nogama Pavla i Sile.“ (Djela 16, 29)  

U nevjerojatnom činu razlučivanja, Pavao je znao da ne smiju pobjeći nakon što lanci padnu s njih i nakon što se vrata zatvora otvore. Znao je da Bog djeluje i da koristi lošu situaciju za nešto dobro. 

Tamničar je, zajedno sa svojom obitelji, bio spašen. 

„Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se – ti i dom tvoj! Onda navijestiše riječ Gospodnju njemu i svima u domu njegovu. Te iste noćne ure uze ih, opra im rane pa se odmah krsti – on i svi njegovi. Onda ih uvede u dom, prostre stol te se zajedno sa svim domom obradova što je povjerovao Bogu.“ (Djela 16, 31-34)

VIDI OVO: 9 razloga zašto vas Bog neće izbaviti iz određene nevolje

Kako ove lekcije možemo primijeniti u našim životima?

Postoji mnoštvo lekcija koje možemo naučiti iz boravka Pavla i Sile u zatvoru, koje su primjenjive i na naš današnje kršćanske živote. 

1. Sve je dobro.

Kada prolazimo kroz patnju u lošoj situaciji, naš instinkt jest da želimo pobjeći. Ne želimo iskusiti bol ako je možemo izbjeći. 

No naše štovanje Boga u ovakvim situacijama je iskreno. To je tako jer znamo da Bog dopušta našu patnju za naše dobro ili za dobro drugih. 

Najlakše je slaviti Boga kada je sve dobro. Puno Ga je teže slaviti kada patimo. Možda se nalazimo sada u situaciji u kojoj ne vidimo mogućnost sretnog završetka. Izgubili smo nekog dragog ili možda moramo pustiti nešto što želimo zadržati. 

Podignite ruke kada dođu nevolje, jer sve je dobro. 

„Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.“ (Rimljanima 8, 28) 

2. Autentično slavljenje je moćno.

Poput natprirodnog potresa koji dođe u pravo vrijeme, kada je naše slavljenje autentično, Bog djeluje na moćan način u našim životima. Kada Mu se predamo u cijelosti. Ono dobro i loše. 

Kada predamo naše patnje Bogu, znajući da su i one dio Njegovog plana, pronalazimo počinak. 

Bog nas oslobađa iz naših vlastitih zatvora. Uklanja okove s naših nogu čak i onda kada nismo svjesni da ih imamo. Iscjeljuje ono što samo On može iscijeliti.

„Ja vjerujem i kada kažem: “Nesretan sam veoma”.“ (Psalam 116, 10)

3. Ono što ne možemo učiniti može biti važno. 

Naša tijela očajnički žele djelovati no i kada ne činimo ništa možemo utjecati na nečiji život.

Svijet neprestano prosuđuje kršćane. Gleda kako će se kršćani ponijeti kada se nađu u nepovoljnoj situaciji. Hoće li se predati kada su vremena teška ili će potražiti Boga i Njegovu svrhu u situaciji u kojoj su se našli?

Ono što isto tako može biti važno jest ono što ne činimo. Svatko od nas radi greške i griješi, ali moramo se prisjetiti da smo pozvani na viši standard od onoga po kojem živi svijet. I ono što ne činimo je važno. 

4. Dobar primjer može promijeniti život. 

Pavao i Sila su postavili odličan primjer za kršćane tako što su ostali u zatvoru u situaciji kada su lako mogli pobjeći i izbjeći patnju. Njihovo ponašanje utjecalo je na ostale zatvorenike i na tamničara. 

Razmotrite primjer kojeg su postavili njih dvojica i zapamtite da i vaše ponašanje utječe na druge ljude. Ono što drugi vide kod nas u vremenima nevolje može jako utjecati na njih, jer mogu i sami odlučiti da će postupiti poput nas. 

Pavao nije planirao ići u zatvor, no dragovoljno se podčinio Bogu i nastavio Ga je štovati, čak dok je bio i u okovima. Njegova spremnost na patnju i na pronalazak radosti u tim trenucima je nešto što i sami možemo primijeniti u našim životima.

Autorica: Melinda Eye Cooper; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!