Nevjerojatno arheološko otkriće potvrđuje Bibliju

U Starom zavjetu čitamo o Ezekiji, jednom od najvećih kraljeva još od vremena Davida i Salomona. Živio je oko 700 godina prije Krista, a njegova veličina ogledala se u činjenici da je „činio što je pravo u očima Gospodnjim, sve kako je činio njegov otac David“ (2. Ljet 29,2).

Iz razloga jer je ljubio Gospodina, ovaj Judin kralj „činio je što je dobro i pravo i istinito pred Gospodom, Bogom svojim. I u svakome poslu koji je počeo u službi za Dom Božji, i u zakonu, i u zapovijedi da traži Boga svojega, činio je to svim srcem svojim i imao uspjeha“ (2. Ljet 31,20-21). Uništio je kipove (2. Ljet 31,1), pročistio Hram, obnovio žrtvovanje (2. Ljet 29) i opet počeo slaviti Pashu (2. Ljet 30). Druga Kraljevima 18,5 o njemu kaže: „Pouzdavao se u Gospoda, Boga Izraelova; ni među svim kraljevima Judinim poslije njega ne bje takva poput njega niti ga bijaše prije njega.“

Događaje iz vladavine kralja Ezekije arheologija je već potvrdila. Druga Ljetopisa 32,2-4 i 2. Kraljevima 20,20 spominju Ezekijin tunel kojeg je iskopao da se pripremi za asirsku opsadu (opsadu koju je Bog nadnaravno spriječio u 2. Kr 19,25-36), a taj tunel je i danas dio jeruzalemskog vodoopskrbnog sustava. Biblija spominje da je Sanherib opsjedao judejski grad Lakiš i da ga je osvojio (2. Kr 18,13), da je potom bio poražen u Jeruzalemu, a zatim su ga ubili njegovi sinovi u hramu njegovoga boga (2. Kr 19,37). Arheologija je potvrdila i njegovu opsadu Lakiša i njegovu smrt.

No arheologija nam sada nudi osobniji dodir s Ezekijom. U smetlištu izvan kraljevske zgrade u Jeruzalemu, arheolozi su otkrili maleni otisak pečata koji se naziva „bulla“. Širok malo više od 1 cm, pečat kaže: „Pripada Ezekiji [sinu] Ahaza, kralju Judinom.“ Eilat Mazar, koji pripada trećoj generaciji arheologa koji ovdje upravljaju kopanjem, kaže: „Pečat kralja bio je jako važan. U pitanju su mogli biti život ili smrt, tako da je teško vjerovati da je netko drugi imao dozvolu za korištenje ovog pečata. Dakle, vrlo je razumno pretpostaviti da je riječ o otisku koji je načinio sam kralj, koristeći svoj prsten.“ Ovo je prvi pečat kojeg su arheolozi otkrili, a koji nosi ime kralja Ezekije (postoje i drugi koji su prodani na tržištu antikvitetima, ali nisu ih otkrili arheolozi, pa je njihova autentičnost upitna).

Autor: Ken Ham; Izvor: AIG/Biblija i znanost

NAJNOVIJE!