PERŠIN – nevjerojatna ljekovita svojstva i koristi od ove biljke

Peršin je biljka visoke nutritivne vrijednosti!

Peršin je najpopularniji začin na svijetu, a može se pronaći skoro u svakoj trgovini tijekom cijele godine. Toliko smo navikli na peršin tako da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva.

Peršin – ljekovita svojstva

U nastavku doznajte ljekovita svojstva i koristi od peršina:

Peršin smanjuje rizik od nastanka raka dojke

Prema istraživanju iz 2017. godine, apigenin, prirodna supstanca koja se nalazi u peršinu, predstavlja vrstu lijeka koji smanjuje rizik od nastanka raka, a preporučuje se i konzumacija i onima koji se već bore sa ovom opakom bolešću. Naročito je učinkovit kod osoba koji su oboljeli od raka dojke.

Peršin je odličan u borbi protiv upala

Peršin obiluje antioksidansima, popit vitamina C, A i E, koji su odlični saveznici u smanjenju upala. Ova biljka smanjuje rizik od nastanka artritisa,  a također je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji pomažu u smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu, Alzheimerovu bolest i Parkinsonovu bolest.

Smanjuje bore i uspešno se bori protiv prvih znakova starenja

Konzumiranje peršina ima veliki broj koristi za kožu. Budući da je bogat vitaminom C, koji potpomaže proizvodnju kolagena jasno je da je pravi spas za kožu čiji izgled je narušen. Redovna konzumacija poboljšava strukturu kože i zaštitnu barijeru.

Foto: Pixabay

Peršin jača kosti

Deset grančica peršina dovoljno je da unesete dovoljnu dnevnu dozu vitamina K, kažu stručnjaci. Ovaj vitamin je zadužen za dobro stanje kostiju.

Peršin je dobar za probavni sustav

Umirit ćete želudac uz pomoć ove čudotvorne biljke te pomaže u otklanjanju nadimanja.

Peršin osvježava dah

Malo peršina može vas osloboditi neugodnog zadaha.

Ublažava upalu mjehura

Ova biljka je jednako učinkovita kao i lijekovi. Ako imate upalu mjehura, uljučite peršin u svoju prehranu.

Peršin se uspješno bori protiv srčanih bolesti

Sirovi peršin sadrži folat, važan vitamin B, što ga čini kandidatom za sprječavanje srčanih problema.

Štiti oči

Peršin je izvor vitamina A, a unos dovoljne količine ovog vitamina, osigurava optimalno zdravlje očiju, sprječavajući suhoću i pojavu mrene.