8 ljekovitih svojstava pistacija: Uspješno nas štite protiv brojnih bolesti!

Pistacije su vrlo zdrave grickalice, a posebno su korisne kada vas uhvati glad između obroka.

Jedna od najzdravijih grickalica su pitacije u ljusci, potvrdila su nedavna istraživanja. Naime, ljudi koji dva puta tjednu jedu ove grickalice imaju manje šanse da se udebljaju.

Također, oni koji jedu pistacije u ljusci, konzumiraju oko 50 posto manje nego oni koji jedu već oguljene pistacije. Jezgrasto voće je nutricionistički vrlo važno jer ima puno hranljivih sastojaka, a pistacije imaju najviše antioksidanasa.

Zelenu boju im daju lutein i zeaksantin, koji su naročito važni za vid. Osim toga, pistacije imaju najmanji postotak masnoća.

U jednom istraživanju, studenti starosti 18 – 24 godine dobili su zadatak da, tijekom predavanja, jedan dan jedu samo očišćene, a drugi dan pistacije u ljusci.

Istraživanje je pokazalo da su studenti, u danu kada su jeli već očišćene pistacije, konzumirali u prosjeku 211 kalorija. S druge strane, kada su jeli pistacije u ljusci, konzumirali su prosječno 125 kalorija, što je 41 posto manje.

Dakle, zaključak je da su pistacije definitivno vrlo zdrave grickalice, a posebno su korisne kada vas uhvati glad između obroka.

Ovaj orašasti plod, koji je nepravedno zanemaren, zapravo je prava riznica zdravlja, a ovo su osam koristi koje ima za naš organizam, donose Namirnice.ba.

Za zdravo srce

Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju razinu lošeg kolesterola, a povisuju razinu dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umjerene konzumacije.

Reguliraju šećer u krvi

Jedući pistacije, smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. U jednoj šalici pistacija leži čak 60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u amino kiseline, fosfor pospješuje i toleranciju na glukozu.

Za zdravu krv

Pistacije su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin bitan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prijevoz oksigena kroz krvotok do stanica, ali koji također povećava razinu oksigena kojeg prenosi.

Za živčani sustav

Vitamin B6 koji se nalazi u ovim orasima ima vrlo pozitivan učinak na naš živčani sustav. Poznate kao vitamin živaca, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prijenosnika poruka u živčanom sustavu. Također je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Za zdrave oči

Pistacije sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orasima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene.

Za zdrav imunitet

Zdrav imunitet zahtjeva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistacijama ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju.

Za zdravu kožu

Pistacije su dobar izvor vitamina E, moćnog antioksidanta koji štiti kožu od štetnih UV zračenja, esencijalnog za zdravlje membrana stanica i često preporučenog za zdravu i lijepu kožu.

Štite od raka

E vitamin štiti od određenih oblika raka, a pistacije obiluju gama- tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto. 68 grama pistacija dnevno izvrsna je preventiva zloćudnoj bolesti. A s obzirom na to da su odličan izvor vlakana, presudni su u ubrzavanju metabolizma i tako smanjuju šanse za nastanak raka debelog crijeva.