Pitanja supružniku
Foto: Unsplash

U ovome članku autorica donosi nekoliko korisnih pitanja, koja vam mogu pomoći da ostanete povezani sa svojim supružnikom. 

Nema ničega lošega u tome da način povezivanja s vašim suprugom bude gledanje serija ili filmova, no to ne može biti jedini način povezivanja. Duboki, smisleni i svrhoviti razgovori sa supružnikom pomažu u tome da brak bude snažan i da partneri budu povezaniji.

Smatram da je postavljanje pitanja za započinjanje ovakvih razgovora vrlo korisno, jer nam to pomaže da se usredotočimo na širu sliku naših zajedničkih života, izvan svakodnevnih pitanja i tema. 

Jedan od mojih najvećih strahova jest da ću se probuditi pored svoga supruga, dvadeset godina kasnije i da ću se osjećati kao da ga ne poznajem, To je pomalo dramatičan strah, no vrlo je lako upasti u područje pasivnog zadovoljstva u braku, zbog kojeg se vidimo što nas povezuje, izvan onog površinskog. Najjednostavniji načini kako Bog može krasti iz naših brakova ne izgledaju tako dramatično, kao što su preljub ili kršenje povjerenja; dovoljno je samo pustiti da nas život prožme do te točke da polako postajemo stranci, koji žive u istome domu. 

Način kako možemo izbjeći da ljubav polagano izblijedi jest kroz namjeru! Tako što ćete jedno s drugim biti prisutni redovito i što ćete zajedno raditi stvari, kad god je to moguće. To možemo činiti tako što ćemo ostati na istoj valnoj duljini, bez obzira na malene i velike stvari. Ta namjera izgleda i tako što ćemo jedni drugima biti podrška i što ćemo si biti na raspolaganju. Za ovo je potreban rad, ali se isplati. 

U nastavku slijedi nekoliko korisnih pitanja, koja vam mogu pomoći da ostanete povezani sa svojim supružnikom. 

VIDI OVO: 10 znakova da hodate s vašim budućim supružnikom

1. Kako se osjećaš u vezi našega braka? 

Moj suprug i ja smo suprotnosti. Trebala sam ovo znati od početka, jer na primjer, kada bismo igrali igre koje su uključivale pružanje odgovora na različita pitanja, tada sam mogla vidjeti da gotovo niti jedan od naših odgovora nije bio isti. Bez obzira na to, trebalo mi je gotovo 15 godina da zaista počnem cijeniti to koliko smo različiti. Ne iznenađuje da nas dvoje imamo vrlo različite poglede na to kako naš brak napreduje. Često projiciram svoje osjećaje na svoga supruga, a da ga prije toga nisam pitala što misli o meni, što stvara određene probleme u interakciji. Prije nekog vremena, počela sam mu postavljati pitanja kako se on osjeća u vezi nas, prije nego što bih odmah skočila u to kako se ja osjećam. Također mi pomaže kada vidim što on misli o onome kako se ja osjećam. Ako se oboje osjećamo odvojeno jedno od drugoga, to je dobar pokazatelj da se treba riješiti određen problem. 

2. Što Bog govori tvom srcu u ovome razdoblju?

Omiljena stvar u vezi novogodišnjeg razdoblja jest da je naša bračna obljetnica baš prije praznika. Ove dvije obljetnice nas potaknu na to da zastanemo i razmotrimo ono što Bog čini u našim životima za tu godinu i kao osvrt na ono što je učinio. Vjerojatno bismo trebali voditi ovakve razgovore više od dvaput godišnje, no i ovo je dobar početak. 

Pronađite vrijeme i mjesto kada ćete se osvrnuti na ono što je bilo i pogledati zajedno prema naprijed. Kakve je snove Bog stavio u vaša srca? Za koje ciljeve osjećate da Bog želi da ih ostvarite, kao pojedinci i kao par? Postoji li nešto u vašim životima što se treba promijeniti, kako biste mogli bolje čuti što vam Bog govori? U koga ili što mislite da ulažete svoje vrijeme, novac ili srce? Kako se možete moliti nad snovima koje je Bog stavio u vas? Razgovarajte o ovakvim i drugim temama. Nemojte se bojati u vezi ovakvih stvari moliti Boga. Bog ima dobre, obilne i milosrdne planove za vaše živote. 

VIDI OVO: 9 pitanja koja si trebate postaviti prije vjenčanja

3. Pronalaziš li radost u tvom svakodnevnom ritmu? 

Biti odrastao je teško. Koliko često dnevno pogledate po svome domu, u potrazi za drugom odraslom osobom, kojoj biste se posvetili? Ponekad budemo izmoreni. Postoji puno toga oko čega se moramo brinuti, puno je odgovornosti, moramo biti i roditelji, moramo rješavati mnoge obaveze. Uz sve to, trebamo jedni drugima pomoći da se sjetimo toga da život nije samo obavljanje obaveza i posao. U životu se treba uživati. To ne znači da će sve, na što smo pozvani u životu, biti zabavno ili da će biti od velikog značaja. No trebamo s namjerom željeti uživati u stvarima, bez obzira na stres i svakodnevicu. 

Trebamo jedni drugima izbjeći dolaska do točke izgaranja. Razgovarajte jedno s drugim o tome što možete učiniti, kako biste izašli iz kruga frustracija, stresa ili depresije. Uveseljavajte jedno drugo. Godine prolaze brzo, ako zaboravimo na smijeh, avanture ili zadovoljstva. 

4. Jesu li naše rutine i ponašanja u skladu s duhovnom misijom naše obitelji? 

Lako je biti ometen ili ljut zbog navodno propuštenih rokova, što se može dogoditi kod kućnog obrazovanja. Vrlo lako mogu ući u spiralu negativnih osjećaja, koji mogu započeti s problemima koje moje dijete ima u vezi matematike, a koji se mogu nadovezati da neće uspjeti kao odrasla osoba. Prijatelj mi je savjetovao neka zapišem završni cilj s kućnim obrazovanjem i neka se često vraćam na to. Podsjećanje na krajnji cilj pomaže nam u čišćenju naših umova od razloga za zabrinutosti, koji mogu biti ometajući i koji su nevažni. Oni nam također pomažu da budemo sigurni da ulažemo u naše obrasce, vještine i aktivnosti, koje nas najbolje guraju prema našem primarnom cilju. 

Isto vrijedi i za brakove. Lako je biti uzrujan, ometen ili pretjerano umiješan u obrasce ponašanja, koji nisu u skladu s duhovnom misijom vašeg doma. Uzmite si vrijeme kako biste definirali na što ste točno pozvani, vi kao par. To bi mogla biti dugoročna misija ili kratkoročan san, no zapišite na što vas Bog poziva, vas kao obitelj. Nakon toga si odvojite vrijeme i procijenite jesu li vaša ponašanja i rutine usklađeni s onome za što osjećate da je Bog stavio u vaše srce. Život je kratak, a mi možemo biti vrlo lako ometeni. Vrlo je važno da jedni druge držimo odgovornima u pogledu naših duhovnih misija. 

5. Koji su naši financijski ciljevi? 

Novac je važan u braku. Novac je jedan od najvećih uzroka frustracija i stresa u braku. Redovito procjenjivanje i analiziranje financijskih ciljeva, navika trošenja, dugovanja i primanja pomaže da bračni par bude ujedinjen u pogledu zajedničkih financija. Često postoji potrošač, štediša, financijski planer i onaj supružnik koji uopće ne mari u vezi novca. Dobro je imati tu ravnotežu na umu, no pravilno upravljanje proračunom zahtijeva zajedništvo. Čak i ako vam novac nije izvor stresa, važno je odvajanje vremena sa supružnikom, radi vođenja ovakvih razgovora. Ako ste potrošač, kao što sam ja, važno je da supružnik koji štedi pazi na to da vaše trošenje ne dovede do financijskih problema u vašem domu. 

Brak je blagoslov, no to je također nešto gdje Božje djelo mijenjanja nas kao osoba, najviše dolazi do izražaja. Trebamo biti disciplinirani kada se radi o međusobnim odnosima. Odaberite ostati aktivno uključeni i otvoreni jedni prema drugima. Nemojte zaboraviti Božji plan za vaš brak, dok živote svoje svakodnevne živote. Bog je naša snaga i naš izvor iscjeljenja; Bog nam daje ono što nam je potrebno, kako bi naša ljubav trajala cijeloga života. 

Autorica: Amanda Idelman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com